Kwalifikacja wstępna - Obecnie na kat. D, wkrótce i kat. C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez mk61 » poniedziałek 27 lipca 2009, 23:13

Jjaacc, czyli, Twoim zdaniem, nie trzeba teraz robić kursu na przewóz, tylko można, powiedzmy, po 10 Września zrobić sobie tylko Szkolenie Okresowe i wszystko będzie w porządku? Mówię tutaj o swojej sytuacji, czyli kategoria C zrobiona w czerwcu, na razie nie robię CE i jeszcze nie mam kursu na przewóz.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez jjaacc » środa 29 lipca 2009, 15:38

Dokładnie tak, jednak do szkolenia okresowego dojdzie jeszcze koszt wymiany prawa jazdy.
jjaacc

Postprzez mk61 » środa 29 lipca 2009, 18:46

Dzięki. :D
Jednak chyba zrobię teraz kurs na przewóz, bo pojawiło się kilka ofert pracy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Walp » niedziela 02 sierpnia 2009, 21:41

Jeśłi ktoś zdał egzamin na C np. w lipcu a papiery zostaną w WORD, bo np. robi C+E, to niestety będzie musiał przejść KW.

Data zdania egzminu nie ma znaczenia. Liczy się data UZYSKANIA UPRAWNIEŃ.

(wyedytowane)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 sierpnia 2009, 15:43 przez Walp, łącznie zmieniany 2 razy
B - 1993, C - 2008, D - 2009
C+E i kurs instruktora kat. B - w trakcie
http://www.walp.blog.onet.pl
Walp

Postprzez mk61 » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 02:28

W takim razie, mam jeszcze jedno czysto teoretyczne pytanie.
A jeśli zrobiłbym sobie jeszcze kategorię A powiedzmy pod koniec września? Wiadomo, że wtedy data wydania jest inna. Wtedy też obowiązuje KW? A jeśli zamiast kategorii A, byłaby to CE, to też KW? Trochę to bzdurne.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Walp » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 08:01

Nie ma w tym niczego bzdurnego!

Nie chodzi o datę wydania prawa jazdy (poz. 4a), bo ta się faktycznie zmieni. O KW decyduje data w pozycji 10 na prawku (tabelka) - przy literce C. Jeśli potem dorobisz A, C+E czy D, to niczego to nie zmieni! Będziesz miał inną datę wydania prawa jazdy (poz. 4a) ale data uzyskania uprawnień na C (poz. 10) na zawsze pozostanie ta sama!

Chodzi tylko o to, żeby, jeśli robisz kolejne kategorie, nie pozostawiać dokumentów po zdanym egzaminie na C w WORD

O tym, czy ktoś podpada pod KW, czy nie, decyduje DATA UZYSKANIA UPRAWNIENIEŃ na kategorię C - jeśli jest to data do 10.09.2009, nie trzeba przechodzić KW, jeśli to data po 10.09.2009, podlega się pod KW.

A "data uzyskania uprawnień" to nie data zdania egzaminu tylko to data, gdy urzędnik w wydziale komunikacji weźmie do ręki dokumenty przysłane z WORD i na wniosku (tym, który wypełnia się przy zapisie na prawo jazdy) stawia pieczątkę i podpis pod formułą "zarządzam wydanie prawa jazdy" - w tym momencie dana osoba zyskuje uprawnienia i to ten dzień widnieje na prawku w ramce z datami uzyskania uprawnień. Potem urzędnik ten kładzie wniosek na skaner i wysyła dane do Państw. Wytwórni Papierów Wartościowych, aby wydrukowali prawko.

Właśnie dlatego, jeśli ktoś zdał egzamin na C, nie powinien teraz pozostawiać w WORD dokumentów, żeby np. zaoszczędzić na drugim zdjęciu.

W normalnej sytuacji tak się robiło - zdawało się C, potem papiery zostawały w WORD, robiło się np. kurs na C+E i dopiero po zdaniu drugiego egzaminu papiery szły do wydziału komunikacji - nie trzeba było 2 zdjęć, 2 orzeczeń lekarskich, nie trzeba było 2 razy płacić za wydanie prawka. Ale właśnie przez tę wiszącą datę 10.09.2009 nie można tego teraz zrobić - tzn. można, tylko, że jeśli dokumenty ze zdanym egzaminem na C pozostaną w WORD jeszcze jakiś czas, bo np. ktoś zdaje C+E albo A, albo D, to może się okazać, że nie zdąży wyrobić tego prawka i podpadnie pod KW.

Jeszcze raz powtarzam: o tym, czy podpada się pod KW, decyduje DATA UZYSKANIA UPRAWNIEŃ a nie data zdania egzaminu!
Walp

Postprzez mk61 » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 12:38

Zakręciłeś troszeczkę. :D
Data zdania egzminu nie ma znaczenia. Liczy się data WYDANIA.

Nie chodzi o datę wydania prawa jazdy (poz. 4a),

Więc się zdecyduj. :lol:
decyduje DATA UZYSKANIA UPRAWNIENIEŃ na kategorię C

I tak też byłem przekonany przez cały czas. Tylko "wyjechałeś" z datą wydania, więc chciałem się dowiedzieć, co miałeś na myśli. ;)
A "data uzyskania uprawnień" to nie data zdania egzaminu tylko to data, gdy urzędnik w wydziale komunikacji weźmie do ręki dokumenty przysłane z WORD ...

Tak, to chyba wszyscy wiedzą. :)
Jeszcze raz powtarzam: o tym, czy podpada się pod KW, decyduje DATA UZYSKANIA UPRAWNIEŃ a nie data zdania egzaminu!

Ja też powtórzę. Tak też myślałem, tylko zakręciłeś z datą wydania.
zdawało się C, potem papiery zostawały w WORD, robiło się np. kurs na C+E i dopiero po zdaniu drugiego egzaminu papiery szły do wydziału komunikacji

No, ale wtedy chyba i tak daty uzyskania uprawnień powinny być różne... (?) Bo chyba nie może być tak, że ktoś będzie miał na blankiecie takie same daty uzyskania uprawnień przy kat. C i CE?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Duszek » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 13:10

mk61 napisał(a):Zakręciłeś troszeczkę. :D
Data zdania egzminu nie ma znaczenia. Liczy się data WYDANIA.

Nie chodzi o datę wydania prawa jazdy (poz. 4a),

Więc się zdecyduj. :lol:

Data wydania prawa jazdy oraz data wydania prawa jazdy danej kategorii (czytaj: data uzyskania uprawnień) to dwie różne rzeczy. Walp używa obu nazw, ale chyba nie zaznaczył tego wystarczająco wyraźnie :wink: ale pomylone nic nie nie jest.

A "data uzyskania uprawnień" to nie data zdania egzaminu tylko to data, gdy urzędnik w wydziale komunikacji weźmie do ręki dokumenty przysłane z WORD ...

Tak, to chyba wszyscy wiedzą.

Niekoniecznie... Rzekłabym nawet, że takowi są w mniejszości.

No, ale wtedy chyba i tak daty uzyskania uprawnień powinny być różne... (?) Bo chyba nie może być tak, że ktoś będzie miał na blankiecie takie same daty uzyskania uprawnień przy kat. C i CE?

No i tutaj objawia się nie tyle Twoja niewiedza, co brak umiejętności wykorzystanie wiedzy w praktyce :D Pieczątka urzędnika zostanie przybita tego samego dnia, więc daty będą te same. Dlaczego miałyby być różne?
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez mk61 » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 14:11

Duszek napisał(a):No i tutaj objawia się nie tyle Twoja niewiedza, co brak umiejętności wykorzystanie wiedzy w praktyce :D Pieczątka urzędnika zostanie przybita tego samego dnia, więc daty będą te same. Dlaczego miałyby być różne?

Dlatego też postawiłem znaki zapytania, bo nie wiedziałem.
Myślałem, że to działa na zasadzie Egzamin-Pieczątka-Uprawnienia-Egzamin-Pieczątka-Uprawnienia-Dokument.

A tak, to wychodzi na to, że patrząc na daty uzyskania uprawnień będzie to wyglądało tak, że mieliśmy egzaminy na C i CE w jednym dniu. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Walp » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 15:50

Poprawiłem pierwszego posta - faktycznie niezbyt precyzyjnie to wyjaśniłem. Teraz jest chyba wszystko jasne.

Teoretycznie rzecz biorąc można mieć prawo jazdy kat. ABCDE i datą uzyskania wszystkich uprawnień będzie ten sam dzień. Bo przy kolejnych kategoriach nie ma potrzeby posiadania prawa jazdy z kategorią "mniejszą" tylko wystarczy zaświadczenie o zdaniu egzaminu (np. na B, żeby zacząć kurs i podejść do egzaminu na C itd). Trzeba byłoby tylko wszystkie kategorie zrobić w ciagu roku, bo tylko tyle WORD może trzymać dokumenty.

Ta data uzyskania uprawnień ma o tyle znaczenie, że to od niej zależy wiele spraw np. Kwalifikacja Wstępna, okres umożliwiający staranie się o uzyskanie uprawnień instruktora lub egzaminatora.
Walp

Postprzez Duszek » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 16:32

Walp napisał(a): Trzeba byłoby tylko wszystkie kategorie zrobić w ciagu roku, bo tylko tyle WORD może trzymać dokumenty.

Dlaczego tylko rok? Może trzymać w nieskończoność. Pod warunkiem oczywiście, że cały czas jesteśmy w trakcie zdawania egzaminów. Dokumenty są odsyłane do Wydziału Komunikacji jeżeli nie przystępujemy do żadnego egzaminu przez rok. Jeżeli natomiast cały czas zdajemy to Ośrodek trzyma je dopóki nie zdamy.
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez Walp » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 16:37

Aaaaaa :oops: Faktycznie!
Walp

Postprzez vila_ » wtorek 04 sierpnia 2009, 10:17

To ile ok jest dni różnicy miedzy zdaniem egzaminu, a 'przybiciem pieczątki przez urzędnika'??

Ja mam egzamin 4 wrzesnia (piątek) i szczerze wątpie czy sie wyrobie.. Ale może jednak..? Mam 6 dni.. W sumie to 4 - odliczając weekend.
vila_

Postprzez Duszek » wtorek 04 sierpnia 2009, 10:33

Masz szanse zdążyć.

U mnie minął równy tydzień w przypadku kategorii B (egzamin: 24 czerwiec /wtorek/, uprawnienia: 1 lipiec), a cztery dni w przypadku kategorii C (egzamin: 19 styczeń /poniedziałek/, uprawnienia: 23 styczeń).

Na wszelki wypadek dzwoń na bieżąco do WORDu i pytaj czy się nie zwolniły jakieś miejsca.
Pozostaje mieć nadzieję, że urzędnicy Wydziałów Komunikacji zajmą się osobami z kategorią C w pierwszej kolejności... :roll:
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez Walp » wtorek 04 sierpnia 2009, 10:40

Ja zdawałem kat. D 13 stycznia a data uzyskania uprawnień to 20 styczeń.

Nie zazdroszczę, bo to tak na ostatnią chwilę.

WORD - jak czytamy w rozporządzeniu - "przesyła (...) dokumenty złożone przez osoby egzaminowane (...) w terminie 3 dni po uzyskaniu przez osobę pozytywnego wyniku egzaminu państwowego" Nie wiem czy WORDy korzystają z poczty czy jakiegoś kuriera? Ale papiery powinny dojść.

Jedyne, co możesz zrobić, to "być bardzo miłą" dla pani w wydziale komunikacji, żeby bez zwłoki zajęła się twoimi papierami :P I na pewno zaraz po egzaminie pobiegnij zapłacić za prawko - większość urzędów chce najpierw mieć dowód wpłaty na 70,50 zł a dopiero potem zajmuje się papierami danej osoby.
Ostatnio zmieniony wtorek 04 sierpnia 2009, 10:59 przez Walp, łącznie zmieniany 1 raz
Walp

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców