Kłopoty ze stacyjką?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Kłopoty ze stacyjką?

Postprzez Karbar » piątek 17 lipca 2009, 16:10

Witam, mam problem. Dziś pojechałem do sklepu wróciłem do samochodu a tu klops, nie mogę praktycznie wcale przekręcić kluczyka w stacyjce! Ruszał się tylko troszkę ale coś go dalej blokowało i nie szło, ale po 10 minutach męczarni odpalił.. Podobną sytuację miałem później kiedy dojechałem po dom. Wyłączyłem auto i na próbę zacząłem sprawdzać czy już się to naprawiło, 2 razy poszło idealnie potem znów nie dało rady go przekręcić :(

Samochód Opel astra
Na dniach dzwonię do znajomego mechanika bo teraz to strach gdziekolwiek pojechać, gdzieś stanę i wyleje siódme poty żeby go ponownie zapalić :roll:
Karbar

Postprzez paweu1 » piątek 17 lipca 2009, 16:22

To jest typowa usterka w astrach... Sporo na ten temat możesz poczytać w necie.
;]
paweu1

Postprzez Driver'ka » piątek 17 lipca 2009, 21:21

Hmmm, a może to nie usterka, tylko po prostu blokada kierownicy? Nie wiem jak się to fachowo nazywa, ale w wielu autach już się z tym spotkałam, że nie szło przekręcić kluczyka. Dopiero po kilkukrotnym poruszaniu kierownicy (która w tym momencie również była zablokowana) i jednoczesnej próbie przekręcenia kluczyka, wszystko się odblokowywało i samochód normalnie odpalał. Może masz to samo? :roll: No a jak nie, to mechanik pewnie zostaje.
Jeszcze ewentualnie może masz zaśniedziałą stacyjkę w środku? Kiedyś z tego powodu też mi się kluczyk nie chciał przekręcać.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez Karbar » piątek 17 lipca 2009, 23:35

Wątpię, że jest to blokada kierownicy bo ten problem zaczął pojawiać się od niedawna, wcześniej tego nie było :) Więc to pewnie jakaś usterka stacyjki
Karbar

Postprzez cman » piątek 17 lipca 2009, 23:42

To może blokada się niedawno naprawiła? :wink:
cman

Postprzez Driver'ka » piątek 17 lipca 2009, 23:43

No wiesz, mnie coś takiego też zaskoczyło po jakimś czasie :P Taka blokada nie pojawia się za każdym razem jak zostawisz auto na parkingu ;) U mnie może z raz na 2 tygodnie. Nie wiem właściwie od czego to dokładnie zależy.
Niemniej życzę Ci, żeby to była jakaś błachostka i żebyś nie musiał zabulić za naprawy ;)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez cman » piątek 17 lipca 2009, 23:45

Driver'ka napisał(a):U mnie może z raz na 2 tygodnie. Nie wiem właściwie od czego to dokładnie zależy.

:shock: No przecież to jest zwyczajna blokada kierownicy...
Wyciągasz kluczyk, przekręcasz kierownicę i się blokuje.
cman

Postprzez Driver'ka » piątek 17 lipca 2009, 23:49

No możliwe, w sumie nie zwracałam na to uwagi jak to się dokładnie "uruchamia" ;) Bo raz mi się blokuje tak, że kluczyka nie mogę przekręcić, a raz jest normalnie, ale nie przywiązywałam jakoś do tego swej uwagi. Po prostu mówię, że coś takiego się zdarza i że może kolega nie ma zepsutej stacyjki ;)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez qwer0 » sobota 18 lipca 2009, 07:23

to jak kolega nie wie jak dziala blokada kierownicy/ze cos takiego istnieje, to moze niech zacznie od sprawdzenia, czy wklada odpowiedni kluczyk :lol:
U mnie może z raz na 2 tygodnie. Nie wiem właściwie od czego to dokładnie zależy.

Niezla jestes :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez barbra » sobota 18 lipca 2009, 07:38

Ja stawiam na stacyjkę (jeżeli masz problem z przekręcaniem kluczyka)..., a nie jest to związane z blokadą kierownicy...
Miałam podobną sytuację ubiegłego lata,mechanik tym sie zająć nie chciał,ale skierował mnie do zakładu tzw.serwis kluczowy,gdzie głównie takimi sprawami się zajmują.
Wystarczyła wymiana wkładu do stacyjki i nowe kluczyki i autko odpala bez zarzutu... :wink:.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Karbar » sobota 18 lipca 2009, 12:39

W poniedziałek znajomy bierze autko i przejrzy co i jak to napiszę co było :)

Odnośnie blokowania kierownicy to praktycznie nigdy mnie się nie blokuje. Wiadomo zdarzy się, że jak wsiądę to ciałem jakoś ją przekręcę i się zablokuje ale to bardzo sporadycznie. Wiem jak to wygląda więc to nie ten problem!(wówczas żadnego problemu z odpaleniem czy przekręceniem kluczyka nie było) Teraz wczoraj nie miałem zablokowanej a mimo wszystko nie szło, na bank jakaś usterka. Czytałem po forach, że sporo ludzi właśnie w oplach miała podobne rzeczy i trzeba było zawitać do majstra ;)
Karbar

Postprzez dariex » sobota 18 lipca 2009, 15:13

Driver'ka napisał(a):No wiesz, mnie coś takiego też zaskoczyło po jakimś czasie :P Taka blokada nie pojawia się za każdym razem jak zostawisz auto na parkingu ;) U mnie może z raz na 2 tygodnie. Nie wiem właściwie od czego to dokładnie zależy.
Niemniej życzę Ci, żeby to była jakaś błachostka i żebyś nie musiał zabulić za naprawy ;)

Heh Driverk'a.
Blokada zaskoczy za każdym razem jeśli po zgaszeniu silnika wyprostujesz koła ;) Więc to raczej nie wynika z lenistwa owej blokady,że się u Ciebie "pojawia" raz na 2 tygodnie ;) tylko,że pewnie zwykle zostawiasz autko z lekko skręconymi kołami.
Autor tematu zapewne zablokował kierownicę a pozniej miał problem,żeby ją odblokować.
Z resztą najlepiej jak sam spróbuje i dojdzie do jakiegoś wniosku ;)
dariex

Postprzez paweu1 » sobota 18 lipca 2009, 15:33

To jest USTERKA.

W wielu egzemplarzach tego auta pojawia się ten problem, że kluczyk blokuje się w stacyjce - trzeba poszukać speca, który przesmaruje stacyjkę i powinno być po problemie.
;]
paweu1

Postprzez Barabasz » sobota 18 lipca 2009, 18:26

program nauczania co poniektorych OSK widze nie wychodzi ani na jote ponad to co jest niezbedne do zdania egzaminu.........
jak mozna nie pokazac przyszlemu kierowcy co to jest blokada kierownicy, jak ją się włącza i jak wyłącza.....porażka

dariex napisał(a):Blokada zaskoczy za każdym razem jeśli po zgaszeniu silnika wyprostujesz koła

Driver'ka nie sluchaj bredni.
nie zalezy to od tego czy wyprostujesz kola czy je skrecisz.
jesli po wylaczeniu silnika i wyjeciu kluczyka przekrecisz kierownice w ktorakolwiek strone to ta blokada zalapie i tyle.
czasem lapie b. łatwo a innym razem trzeba mocniej skrecic kierownice
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez qwer0 » sobota 18 lipca 2009, 18:29

dokladnie. Wystarczy szybki ruch lewo->prawo lub na odwrot i blokada wlaczona.
Swoja droga... Jednych nie uczyli co to blokada, a innych widac uczyli krecic kolami na "sucho", aby blokade wlaczyc :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Porady techniczne