Rondo z tramwajem cd.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Rondo z tramwajem cd.

Postprzez katarzyna kleban » czwartek 15 lipca 2004, 20:37

Jako posiadacz uprawnień nie powinnam mieć tych wątpliweości tylko stosować się do przepisów,ale wobec tego proszę o wykładnię:dlaczego na normalnym skrzyżowaniu z sygnalizatorami, tramwaj wjeżdżający na zielonym świetle z zamiarem skrętu w lewo, ustępuje pierwszeństwa pojazdowi jadącemu z przeciwka, kierującemu się na wprost, oczywiście ma również zielone światło.Jest to sytuacja bardzo podobna do tej opisanej w poprzednim moim pytaniu,z tym że kształt skrzyżoweania jest trochę inny.
katarzyna kleban

Postprzez Snuj ze Szczecina » piątek 16 lipca 2004, 00:46

Pani Katarzyno, pojazd szynowy który przejeżdza przez skrzyżowanie równorzędne, posiada wynikające z przepisów ruchu drogowego - pierwszeństwo przejazdu.Nie zależnie z której strony pojazd szynowy przejeżdzał by przez skrzyżowanie - ma pierwszeństwo przed kierującym pojazdem silnikowym.Opisana przez panią sytuacja, jest nie zrozumiała, ponieważ z opisu sytuacji, pojazd szynowy przejeżdza właśnie przez takie skrzyżowanie.Zatem jeżeli pojazdy szynowy ustępuje pierwszeństwa, łamie w ten sposób podstawowe zasady poruszania się w ruchu drogowym.Należy jednak przyjąć występujące okoliczności na skrzyżówaniu, które zmuszają motorniczego do zatrzymania się i ustąpienia przejazdu innym.Może to być poruszający się pojazd uprzywilejowany, bądż skomplikowana sytuacja droga która uniemożliwia jazde pojazdowi szynowemu.Na skrzyżowaniach takich, bardzo często dochodzi do wypadków, gdzie przyczyną jest nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu, bądż nie zachowanie należytej ostrożności.Dlatego właśnie, skomplikowana sytuacja drogowa, która pojawiła się nieoczekiwanie, mogła zmuścić motorniczego do takiego właśnie działania.Mam pewne zastrzeżenia do pani opisu, czy rzeczywiście zawiera on potrzebne informacje, ponieważ opisana sytuacja może być regulowana odrębnymi przepisami, których pani się nie dopatrzyła.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez Mmeva » piątek 16 lipca 2004, 01:40

Co prawda nie czytałam poprzedniego pytania, ale jeżeli dobrze zrozumiałam chodzi o skrzyżowanie ze światłami i zarówno samochód jadący prosto jak i tramwaj skręcający w lewo mają 'zielone'.
Na skrzyżowaniu równorzędnym pojazd szynowy ma pierwszenstwo przejazdu niezależnie od tego, z której strony nadjeżdża (więc gdyby nie było świateł tramwaj miałby pierwszeństwo - ale UWAGA: nie dotyczy to skrzyżowań ze światłami. Jak zdawałam prawko było nawet takie pytanie w testach (Pytania testowe ABT z komantarzami, grupa IMAGE, wydanie II, s. 98, Warszawa 2001). Zgodnie z Podręcznikiem kierowcy B (grupa Image, wydanie 8, s. 168-170, Warszawa 2001) 'W odniesieniu do pojazdów szynowych wprowadzono zasadę, iż kierujacy pojazdem szynowym, skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi, może je opuścić pod warunkiem, że na swoim kierunku nie napotka sygnał zabraniający dalszej jazdy oraz ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. '
Dalej: 'Jeżeli natomiast na takim skrzyżowaniu, zarówno pojazd szynowy, jak i pojazd nieszynowy skręcają w zamknięty kierunek ruchu o pierwszeństwie przejazdu decydują przepisy ogólne. Zgodnie z tymi przepisami kierujący pojazdem nieszynowym jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi szynowemu.' Dalej mowa jest o rondzie:
'Zasada nakazująca kierującemu pojazdem szynowym przy skrecaniu na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnalami swietlnymi, ustepowania pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszajacym się na wprost nie dotyczy skrzyzowania o ruchu okręznym oznaczonym znakiem "ruch okrężny". Na takim skrzyżowaniu kierujący pojazdem szynowym skręcający ma pierwszeństow przed pojazdem nieszynowym'.
Mmeva

Postprzez FlameCraft » piątek 16 lipca 2004, 09:24

a ja wyczytałam cos takiego :" (95ust. 4 rozporzadzenia), kierujący pojazdem szynowym, skręcający na skrzyzowaniu o ruchu kierowanym światłami, może je opuscić pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym sie na wprost.zasady tej nie stosuje sie na + o ruchu okręznym oznaczonym znakami".......na stronie zreszta sa przepisy to można to sprawdzić...jak uda mi się poszukać to napisze...
pozdrawiam!

p.s. czyli na światłach jak tramwaj skreca a my jedziemy prosto - mamy pierwszeństwo, a jak nie ma świateł czy jest ruch okrężny to stoimy, tak?
FlameCraft

Postprzez Sławek_18 » piątek 16 lipca 2004, 10:34

Wiec tak ja rozumiem to tak:
Obrazek

Wiec krotki komentarz.
Samochod i tramwaj maja otwarty ruch na wprost, ale nie jak chca skrecic w (przypadku samochodu) w lewo, w przypadku tramwaju w prawo lub w lewo (po pewnie z naprzeciwka samochody tez maja ruch otwarty analogicznie). Wiec tramwaj chcac skrecic w lewo lub prawo musi ustapic pierwszenstwa pojazdom "nieszynowym" z racji czerwonego swiatla.

Nie narysowalem sygnalizacji z racji pogorszenia czyletnosci rysunku :P
A i wyobrazcie sobie tez tory w lewo :twisted:
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez FlameCraft » piątek 16 lipca 2004, 10:39

ale to jest rondo....
a na rondzie nie obowiazuje ta zasada co napisalam wczesniej i co kolezanka przede mna......czyli na rondzie trampek nie ma obowiazku ustapienia pierwszenstwa wynikajacego z powyzszej zasady... :roll:

rysunek w deche:)

...

znalazłam...
i oto mi chodzilo:)
tylo nie moge wkleić tego rysunku...:(
FlameCraft

Postprzez Mmeva » piątek 16 lipca 2004, 10:58

Zgadza się, na rondzie ze światłami, oczywiście jesli ma zielone, tramwaj nie ma obowiazku ustąpić ( cytując wspomniani wyżej 'Podręcznik . . . ' : Zasada pierwszeństwa dla pojazdu szynowego wynika z faktu, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, na którym ruch jest kierowany sygnałami świetlnymi, trudno jest ustalić, z którego kierunku nadjeżdża pojazd. '), ale w tym pytaniu nie było mowy o rondzie.

Zapomniałam podać podstawy prawnej, już się poprawiam:
Rozporządzenie Ministrów Transportu i Gospodarki Morskiej oraz Spraw Wewnetrznych i Administracji z dnia 21 czerwca 1999 r. w sprawie znaków i sygnałów srogowych ( Dz. U. NR 58, poz. 622 z 1999 r. oraz Dz. U. Nr 72, poz. 850 z 2000 r.).

Rozdział 5, § 95. 1, punkt 4:
4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.

natomiast z rozumowanie Sławka jest jak dla mnie jakies pokręcone i kompletnie niejasne,
1. tu nie ma żadnego ronda, a jak wspomniała FlameCraft na rondzie się tego nie stosuje
2. jesli pojazd i tramwaj skręcają jednocześnie i są światła tez się nie stosuje - na rysunku skreca tylko jeden, w opisie - nie wiem, pogubiłam się
3. jakie czerwone ?? :roll:

Sławek18 napisał(a):Wiec tramwaj chcac skrecic w lewo lub prawo musi ustapic pierwszenstwa pojazdom "nieszynowym" z racji czerwonego swiatla.

Pozdrówki

:D
Mmeva

Postprzez Sławek_18 » piątek 16 lipca 2004, 11:49

wybaczcie, faktycznie nie chodzi tu o rondo. :oops:
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18