Jakie badania

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Jakie badania

Postprzez marcin.pl » środa 15 lipca 2009, 11:57

Jako, ze nie mam uprawnień do pisania w dziale dla instruktorów i egzaminatorów temat zamieściłem tutaj

Własnie czekam na wyznaczenie terminu egzaminu na instruktora i zastanawia mnie czy nie będę musiał raz jeszcze wykonać badań lekarskich i psychologicznych. Dlaczego? Jak zaczynałem kurs zrobiłem badania na podstawie art.122 ust.1 pkt6 (lekarskie) i art.124 ust.1 pkt.1 (psychologiczne), które to są przewidziane dla kandydatów na instruktorów lub egzaminatorów. Po zdaniu egzaminu juz przecież nie będę kandydatem na instruktora i urząd może rządać badań na podstawie art.122 ust.2 (lekarskie) oraz art.124 ust.2 (psychologiczne). Jak więc to wygląda faktycznie? Czy będę musiał jeszcze raz wydawać kase u "lekarskiej mafii"?

Druga sprawa: czy robiąć badania do wykonywania transportu drogowego (na podstawie ustawy o T.D.) muszę posiadać orzeczenie czy zaświadczenie lekarskie?

Sprawa trzecia: Czy jako instruktor nauki jazdy musze wykonywać badania przeiwdziane kodeksem pracy? Bo słyszałem, że tak, a ustawa PoRD i rozporządzenie 217 nic nie mówią o badaniach na podstawie prawa pracy..

Za wszelką pomoc dziękuję
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Re: Jakie badania

Postprzez ella » środa 15 lipca 2009, 22:21

marcin.pl napisał(a):Jako, ze nie mam uprawnień do pisania w dziale dla instruktorów i egzaminatorów temat zamieściłem tutaj

Już masz
ella
Moderator

Postprzez rqp » czwartek 16 lipca 2009, 01:12

Orzeczenie lekarskie i psychologiczne też już masz i są ważne 5 lat (no chyba, że jesteś wiekową osobą to krócej). Co do TD i badań przez lekarza medycyny pracy - nie wiem, ale raczej te drugie nie, bo orzeczenia stwierdzają już przeciwwskazania do pracy w tym zawodzie...

Powodzenia na egzaminie :D
rqp

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów