Korek i przejście dla pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Smolar » poniedziałek 13 lipca 2009, 10:18

cman napisał(a):W tym samym kierunku tak, wtedy jest przepisowy zakaz ominięcia takiego pojazdu, więc z tego de facto wynika obowiązek zatrzymania. Jeżeli chodzi o pojazd z przeciwka, to takiego obowiązku nie ma.

Jeżeli pojazd z przeciwka zatrzyma się przed przejściem w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu a Ty widzisz , żę zaczął on na nie wchodzić to musisz się zatrzymać.
8 Września 2008 - Rozpoczęcie Kursu
20 Stycznia 2009 - Egz. Teoretyczny zdany
14 marca 2009- Egzamin praktyczny zdany
Smolar

Postprzez sht » poniedziałek 13 lipca 2009, 10:37

Gorzej kiedy nie widać, że pieszy wszedł na jezdnię. Samochody w korku skutecznie zasłaniają (często) pieszych i przez to lepiej się zatrzymać bądź tak bardzo zwolnić aby była możliwość zatrzymania się niemal w miejscu w sytuacji gdy pojawi się pieszy. Ostrożności nigdy za wiele, zbyt łatwo przejechać pieszego...

Pozdrowienia
Adam
sht

Postprzez Borys_q » poniedziałek 13 lipca 2009, 10:40

*Raimo* napisał(a):Ja jednak w takich przypadkach, jesli nie tyle przepuscil pieszego to znacznie zwolnil, mialem podobna sytuacje, ze staly auta w korku i ja jechalem z naprzeciwka i w pewnym momencie piesi wylezli mi zza auta stojacego w korku, moglo to sie skonczyc fatalnie bo ja juz bylem wlasciwie na pasach....

A to już inna bajka nie zapominajmy o tym, że pieszy ma obowiązek zachowania szczególnej ostrożności przechodząc przez jezdnie, oraz zakaz wchodzenie bespośrednio przed nadjeżdzający pojazd. Chociaż jeśli by doszło do kolizji z pieszym to miałbyś spory problem udowodnić wtargnięcie na jezdnie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez cman » poniedziałek 13 lipca 2009, 12:59

Smolar napisał(a):Jeżeli pojazd z przeciwka zatrzyma się przed przejściem w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu a Ty widzisz , żę zaczął on na nie wchodzić to musisz się zatrzymać.

No oczywiście, ale my mówimy o sytuacji, kiedy pieszego jeszcze nie ma na przejściu.
cman

Postprzez Smolar » poniedziałek 13 lipca 2009, 15:06

Ano tak :D lepiej się zawsze zatrzymać bo czasami trudno jest przewidzieć co chce zrobić pieszy :)
8 Września 2008 - Rozpoczęcie Kursu
20 Stycznia 2009 - Egz. Teoretyczny zdany
14 marca 2009- Egzamin praktyczny zdany
Smolar

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze