Parkowanie tyłem na chodniku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie tyłem na chodniku

Postprzez SINENSIS » piątek 10 lipca 2009, 22:50

Witam (mój pierwszy post :) )

za tydzień zdaję egzamin na instruktora (nie dziękuję) i jak chyba większość z Was na początku im więcej czytam tym mniej rozumiem :)

Pytanie które mnie nurtuje cały dzień: czy samochodem osobowym można parkować tylną osią pojazdu na chodniku?

Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:

1. na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;

2. szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;

3. pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.

2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.
SINENSIS

Postprzez cman » piątek 10 lipca 2009, 23:16

Nie. Chyba że całym pojazdem (więc wtedy tylną osią oczywiście również można).
cman

Postprzez SINENSIS » piątek 10 lipca 2009, 23:20

No to ładnie, 50% kierowców powinno dostać mandat :D
SINENSIS

Postprzez cman » piątek 10 lipca 2009, 23:23

To gdzie tak parkują? Ja raczej zauważam powszechne zamiłowanie do parkowania przodem.
cman

Postprzez SINENSIS » piątek 10 lipca 2009, 23:32

aaa może przewrażliwiony jestem, u mnie pod oknem ludzie jak parkują na chodniku to jakoś wolą tyłem...
SINENSIS

Postprzez Irenne » sobota 11 lipca 2009, 00:07

U mnie w mieście 99% kierowców parkuje przodem. Dlatego jak dziś pod hipermarketem gość parkował prostopadle tyłem, obserwowało go z zainteresowaniem z pół tuzina ludzi, w tym ja. ^^
27 czerwca 2009 - B
12.00 - teoria - pozytywny
12.30 - 13.00 - praktyczny - pozytywny :)
Irenne

Postprzez scorpio44 » sobota 11 lipca 2009, 20:18

Coś mi się wydaje, że ustawodawca również nie wziął po prostu w ogóle pod uwagę takiej ewentualności z tą tylną osią. ;)
scorpio44

Postprzez Borys_q » niedziela 12 lipca 2009, 18:15

Chodzi o to co by nie smrodzić pieszym na chodnik jak bedziesz odpalał auto, wg ustawodawcy masz kopcić na jezdnie (przynajmniej wg mojego wykładowcy na kursie instuktorskim).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jasiek23 » niedziela 12 lipca 2009, 23:44

SINENSIS napisał(a):aaa może przewrażliwiony jestem, u mnie pod oknem ludzie jak parkują na chodniku to jakoś wolą tyłem...

Powszechnie wiadomo ze przodem lepiej się jezdzi niż tyłem więc kierowcy wolą wieczorem zaparkować tyłem zeby rano(kiedy są jeszcze zaspani :) ) łatwiej wyjechać przodem. Proste :)
jasiek23

Postprzez lupus » poniedziałek 13 lipca 2009, 08:30

Może jestem nazbyt uprzejmy ale jeśli za mną jadą pojazdy to wolę wjechać z marszu na wolne miejsce przodem niż zatrzymać się na środku a potem cofać i parkować tyłem. Chyba że jest mało miejsca a samochody obok są zaparkowane przodem to wjeżdżając tyłem można się lepiej upchać w lukę dojeżdżając prawym bokiem blisko pojazdu z prawej zostawiając w ten sposób sobie i pojazdowi z lewej miejsce na otwarcie drzwi. A pod supermarketem po prostu wygodniej się pakuje zakupy do bagażnika parkując przodem.
lupus

Powrót do Sytuacje na drodze