Kurs na przewóz rzeczy, gdzie znajdę na Śląsku??

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs na przewóz rzeczy, gdzie znajdę na Śląsku??

Postprzez shaut » środa 08 lipca 2009, 22:27

Witam moja sprawa jest w zasadzie prosta. Aktualnie czekam juz na egzamin na kat. C ( egzamin w Katowicach ) jednak data to dopiero 26 sierpnia a wtedy juz napewno zalapie sie na nowe przepisy oraz nowa cene kursu na przewoz rzeczy. Wyczytalem tutaj na forum, ze jest mozliwosc zrobienia sobie takiego kursu nie majac jeszcze prawa jazdy kat. C. Czy moze ktos z was forumowiczow zna taki osrodek??, bo ja pytalem u mnie ( Tychy ), ale niestety wszedzie chcieli prawo jazdy??, jesli komus przychodzi cos na mysl niech napisze, nie musi to byc koniecznie Slask. Pozdrawiam i dzieki.
shaut

Re: Kurs na przewóz rzeczy, gdzie znajdę na Śląsku??

Postprzez mk61 » czwartek 09 lipca 2009, 12:08

shaut napisał(a):Wyczytalem tutaj na forum, ze jest mozliwosc zrobienia sobie takiego kursu nie majac jeszcze prawa jazdy kat. C.

Możliwość jest, ale przy podwyższeniu kategorii należy ten kurs zrobić ponownie.
Czytać należy dokładnie, a nie wybiórczo.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 12&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 51&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 39&start=0

Swoją drogą. Jeśli egzamin masz 26 Sierpnia, przepisy wchodzą w życie 9-10. Września, to na dokumencie powinna być wpisana data przed tym 9., czy 10. Września, więc będzie Cię obowiązywać stara cena.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez shaut » czwartek 09 lipca 2009, 14:58

No wlasnie w jednym z osrodkow w ktorym bylem u mnie w miescie powiedziano mi ze nie liczy sie data zdania egzaminu tylko data odebrania dokumentu prawa jazdy, a jesli faktycznie by tak bylo to wtedy bym sie nie wyrobil przed 10 wrzesnia:/. Jak to wkoncu jest orientujecie sie?
shaut

Postprzez mk61 » czwartek 09 lipca 2009, 15:02

Na dokumencie masz wpisaną datę przyjęcia papierów do wydruku dokumentu przez PWPW. Czyli, jeśli na stronie http://kierowca.pwpw.pl pokaże się informacja "Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne", to taka data będzie widniała na dokumencie. Liczy się data uprawomocnienia się uprawnień, a nie data egzaminu, czy data odbioru dokumentu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez qwer0 » czwartek 09 lipca 2009, 15:12

Tak jak kolega wyzej napisal - liczy sie data na dokumencie, nie data egzaminu, ani nie data odebrania plastiku.
No i jest jeszcze jedna kwestia - jak chcesz sie wyrobic przed 10 wrzesnia, to egzamin musisz zdac za tym podejsciem ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez shaut » czwartek 09 lipca 2009, 15:40

Chwila bo sie juz pogubilem. Czyli liczy sie data oddania dokumentow do WORD i zapisania sie jednoczesnie na egzamin czy chodzi o date zdania pozytywnie egzaminu??, czyli np jesli mam egzamin 26 sierpnia zdaje go wtedy, to na dokumencie z prawo jazdy bedzie wypisana data 26 sierpnia i obowiazywac mnie bedzie jeszcze stara cena tak?? ( problem zacznie sie wtedy jesli nie zdam za pierwszym razem ? ).

I jeszcze druga sprawa bo czytalem juz inne posty, ale w kazdym co innego. Przypuscmy ze zdam tego 26 sierpnia prawo jazdy dostane je dajmy na to 12 wrzesnia to kurs ktory bede juz zdawal nazywac sie bedzie kwalifikacja wstepna z ta tylko roznica, ze zaplace za niego po starej cenie tak?

Sory za takie pytania, ale zakrecone to troche.
shaut

Postprzez mk61 » czwartek 09 lipca 2009, 15:59

Przeczytaj wszystko jeszcze raz, bo sam sobie tylko problemy wymyślasz. Liczy się data uprawomocnienia się uprawnień, czyli w kolejności:
1. Zapisujesz się na kurs.
2. Kończysz kurs.
3. Zapisujesz się na egzamin.
4. Zdajesz egzamin.
5. Dokumenty z WORD, w którym zdałeś egzamin idą do starostwa.
6. Starostwo wysyła dokumenty do Warszawy do Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych.
7. Prawo Jazdy zostaje wydrukowane.
8. Prawo Jazdy zostaje wysłane do Wydziału Komunikacji i zostaje wydane Tobie.
Tak więc, jeśli PWPW drukuje te dokumenty, to ona właśnie wpisuje datę otrzymania dokumentów nakazujących jej wydrukowanie Prawa Jazdy. Chyba wszystko jest jasne. Żadna data egzaminu, ani tym bardziej zapisu na egzamin nie ma tutaj znaczenia.

Powtarzam. Nie liczy się data, w której dostałeś Prawo Jazdy, tylko data otrzymania dokumentów przez PWPW. A jeśli otrzymasz te uprawnienia przed 10. Września, to do 10. Września 2010 roku cena za Kurs na Przewóz Rzeczy obowiązuje Cię ta niższa.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez shaut » czwartek 09 lipca 2009, 16:09

Aa noo teraz rozumiem:). Sory, ze tak troche lopatologicznie musiales mi to wytlumaczyc, ale juz wszystko jasne. Czyli teraz pasowaloby znalezc osrodek w ktorym jak najszybciej mozna zdac egzamin zeby zostawic sobie troche czasu na wyslanie tych dokumentow...
shaut

Powrót do Szkolenie kierowców