Pierszeństwo przy wyjeździe z drogi gruntowej,ale ze znakami

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Ladanieco » piątek 03 lipca 2009, 14:08

A ja jestem jednak skłonny przyznać pierwszeństwo fioletowemu przed zielonym. Jestem zdania, że jeżeli oznakowanie uznaje drogę gruntową jako element skrzyżowania, to nie można w tej sytuacji traktować wjeżdżających z takiej drogi traktować jako włączających się do ruchu, z idącymi za tym konsekwencjami w pierwszeństwie przejazdu.

O drodze gruntowej PORD mówi w art. 2:
skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

Tylko tyle znalazłem na temat drogi gruntowej. Dlatego przyjmuję, że jeśli oznakowanie pionowe uznaję drogę gruntową jako odnogę skrzyżowania. To na takim skrzyżowaniu kierowcy powinni stosować przepisy PORD z art.25, gdzie mowa o ustąpieniu pierwszeństwa pojazdom jadącym z prawej strony.
Co sądzicie o tym sądzicie?
Ladanieco

Postprzez Khay » piątek 03 lipca 2009, 14:41

Ladanieco napisał(a):Jestem zdania, że jeżeli oznakowanie uznaje drogę gruntową jako element skrzyżowania (...)

A gdzie owo oznakowanie "uznaje" ją za element skrzyżowania? Czytałeś post dotyczący warunków ustawienia A-7? Może ono stać również poza skrzyżowaniem, tam, gdzie konieczność ustępu wynika z ustawy. Pisał o tym bruno666 w innym wątku, gdzie nawet pojawia się identyczna sytuacja z tą przedstawioną tutaj.

Tylko tyle znalazłem na temat drogi gruntowej. Dlatego przyjmuję, że jeśli oznakowanie pionowe uznaję drogę gruntową jako odnogę skrzyżowania. To na takim skrzyżowaniu kierowcy powinni stosować przepisy PORD z art.25, gdzie mowa o ustąpieniu pierwszeństwa pojazdom jadącym z prawej strony.
Co sądzicie o tym sądzicie?

Sądzimy, że kiepsko szukałeś. :P

PoRD napisał(a):1. Włączanie się do ruchu następuje przy (...) wjeżdżaniu:
(...)
2) na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej;

O tym co oznacza włączanie się do ruchu przypominać chyba nie muszę? ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez Ladanieco » piątek 03 lipca 2009, 16:22

Faktycznie znak zgodnie z podanym przez ciebie postem, znak A-7, może być również postawiony poza skrzyżowaniem, na drodze gruntowej. Czyli w myśl ogólnych przepisów, pojazd wjeżdżający na skrzyżowanie z drogi gruntowej wciąż ma obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu. Nawet się z tym zgadzam, dzięki za odgrzebanie wątku.
Ale nawet tam, wielu instruktorów miało wątpliwości co do interpretacji takiego oznakowania. Tutaj mamy dodatkowo przy znakach A-7, tabliczkę T-6c. Więc wątpliwości jest więcej. Bo jaką intencją zarządcy drogi było umieszczenie drogi gruntowej w schemacie skrzyżowania jakim jest tabliczka T-6c, która ma obrazować rzeczywisty układ skrzyżowania. Gdyby droga gruntowa była tu pominięta, sytuacja dla obu pojazdów, zielonego i fioletowego byłaby bardziej czytelna. I taka powinna być funkcja oznakowania na drodze, powinno jasno określać, konkretne sytuacje drogowe, w tym przypadku określać pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniu.
Takie oznakowanie sugeruje "fioletowemu" pojazdowi, że mam on do czynienie z odnogą skrzyżowania po jego prawej stronie, co zobowiązywałoby go do ustąpieniu pierwszeństwa zielonemu.
Ladanieco

Postprzez scorpio44 » niedziela 05 lipca 2009, 13:09

Ladanieco napisał(a):Tutaj mamy dodatkowo przy znakach A-7, tabliczkę T-6c. Więc wątpliwości jest więcej. Bo jaką intencją zarządcy drogi było umieszczenie drogi gruntowej w schemacie skrzyżowania jakim jest tabliczka T-6c, która ma obrazować rzeczywisty układ skrzyżowania. Gdyby droga gruntowa była tu pominięta, sytuacja dla obu pojazdów, zielonego i fioletowego byłaby bardziej czytelna.

I tutaj jest moim zdaniem pies pogrzebany. Również uważam, że ta droga nie powinna być uwzględniona na tabliczce.
scorpio44

Postprzez Khay » poniedziałek 06 lipca 2009, 07:56

scorpio44 napisał(a):I tutaj jest moim zdaniem pies pogrzebany. Również uważam, że ta droga nie powinna być uwzględniona na tabliczce.

A ja nadal mam wątpliwości. Bo jak miałaby wyglądać informacja dla nadjeżdżających tą drogą gruntową? Sama kielnia byłaby myląca, brak kielni w zasadzie sytuację upraszcza, ale drogowcy mają tendencję do myślenia za ludzi (barany przepisów nie znajom to postawmy im znak). Zgadzam się, że tak być nie powinno. Ale biorąc pod uwagę stan znajomości przepisów to ja się nawet specjalnie nie dziwię... Ostatnio na równorzędnym musiałem hamować (nie ostro na szczęście, bo prędkości za niskie), bo ktoś na drodze "szerszej", mimo wyraźnych i jednoznacznych oznaczeń poziomych i braku oznaczeń pionowych chyba uznał, że ma pierwszeństwo... ;)

No i druga sprawa: uczestnictwo bądź nie w tworzeniu skrzyżowania nie specjalnie ma znaczenie przy określeniu pierwszeństwa. Wszak droga twarda wewnętrzna tworzy skrzyżowanie, a nadal wjeżdżając z niej włączamy się do ruchu, ne se pa?

Wakacje się zaczęły, wkrótce będę miał nieco więcej wolnego czasu to się przejadę w to miejsce i popatrzę. Bo może coś nam tu jeszcze umyka... ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez remikoli » środa 08 lipca 2009, 19:05

Jeżeli taka sytuacja istnieje to w myśl art.17.1.2 pojazd będący na drodze gruntowej jest włączającym sie do ruchu ,a jego obowiązkiem jest ustąpienie pierwszeństwa pojazdowi lub innemu uczestnikowi ruchu(art.17.2). Według mnie pojazd znajdujący się na drodze gruntowej przejedzie ostatni.
remikoli

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze