Wyprzedzanie rowerzystów?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie rowerzystów?

Postprzez DaMia18833 » poniedziałek 01 czerwca 2009, 17:27

Czy wyprzedzając rowerzystę na drodze jenokierunkowej dwupasowej muszę zmieniać pas by wyprzedzić rowerzystę? Czy na drodze z linią ciągłą mogę wyprzedzić rowerzystę nie przekraczając linii ciagłej, zachowując odstęp conajmnie 1 m?
Amerykanie wydali miliony dolarów na długopis piszący w stanie nieważkości, Rosjanie użyli ołówków.
DaMia18833

Postprzez jarmal » poniedziałek 01 czerwca 2009, 17:52

Nie i tak. Jeśi pas jest wystarczjąco szeroki można wyprzedzić rowerzystę na jednym pasie o ile zachowasz bezpieczną odległość i nie przekroczysz ciągłej linii. Przy takim manewrze nie włączasz kierunkowskazów.
jarmal

Postprzez Barabasz » poniedziałek 01 czerwca 2009, 22:57

tylko pamietaj ze taki manew zadko kiedy jest bezpieczny
nawet jesli zachowujesz ten >przepisami wymagany< 1m

wyobraz sobie czy zdazysz zahamowac, lub odbic w bok jesli jedziesz ok 45-50km/h a rowerzysta tuz przed Toba sie przewroci

jesli juz wykonujesz ten manewr w takiej odleglosci to zmniejsz predkosc do predkosci roweru, zrownaj sie z nim i dopiero wtedy przyspiesz
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez jarmal » wtorek 02 czerwca 2009, 08:02

Barabasz napisał(a):jesli juz wykonujesz ten manewr w takiej odleglosci to zmniejsz predkosc do predkosci roweru, zrownaj sie z nim i dopiero wtedy przyspiesz

Bez przesady....
jarmal

Postprzez Luu » wtorek 02 czerwca 2009, 10:24

jarmal napisał(a):jesli juz wykonujesz ten manewr w takiej odleglosci to zmniejsz predkosc do predkosci roweru, zrownaj sie z nim i dopiero wtedy przyspiesz

Czy to nie aby przesada?
Równie dobrze można odnieść się do kolumny pieszych. I co, też mam zwalniać do "ich prędkości" ?

Wystarczy zachować bezpieczną odległość oraz prędkość która pozwoli Ci wrazie co na odbicie w drugą stronę bądź wyhamowanie. Nikt Ci nie każe jechać tuż za rowerem. Poza tym baardzo rzadko się zdarza żeby ktoś na ulicy się przewrócił. No chyba że pijany. Ale wtedy to już zasada ograniczonego zaufania....
Luu

Postprzez revivee » piątek 03 lipca 2009, 22:34

jarmal napisał(a):Nie i tak. Jeśi pas jest wystarczjąco szeroki można wyprzedzić rowerzystę na jednym pasie o ile zachowasz bezpieczną odległość i nie przekroczysz ciągłej linii. Przy takim manewrze nie włączasz kierunkowskazów.

nie wlączamy kierunkowskazów przy wyprzedzaniu?
revivee

Postprzez jasiek23 » piątek 03 lipca 2009, 23:03

To się odnosi tylko do sytuacji kiedy wyprzedzając rowerzystę nie przekraczając linii wyznaczających Twój pas(rzadko kiedy takie wyprzedzanie jest bezpieczne i jednak trzeba choćby zahaczyć o ten lewy pas a wtedy już puszczasz kierunkowskaz)
jasiek23

Postprzez revivee » piątek 03 lipca 2009, 23:12

no tak masz racje nie ma obowiązku wlącznia w takiej sytuacji kierukowskazu. Tak samo gdy omijamy dziury/kałuże na drodze gdy nie przekraczamy lini/osi.
Jednak w przypadku rowerzysty mi instruktor radził jednak wlączać kierunkowskaz...wiec już sama nie wiem. Na pewno nie zaszkodzi.
revivee

Postprzez cman » piątek 03 lipca 2009, 23:24

PRD napisał(a):Art. 22. 5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
7) pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;
cman

Postprzez Dorian » sobota 04 lipca 2009, 13:43

Mnie uczono tak, by nawet nie zmieniając pasa 'mignąć kierunkowskazem' tzn. dosłownie żeby raz się zapaliła lampka kierunku. I to tylko po to, by ci jadący z tyłu wiedzieli, że coś omijam i coś tam jest. Bo kierowca jadący za Tobą niekoniecznie widzi rowerzystę. ;)
Dorian

Postprzez jasiek23 » sobota 04 lipca 2009, 14:43

Tak czy inaczej, wyprzedzenie rowerzysty w bezpiecznej odległości nie moze obyć się bez wjechania na drugi pas a więc ogólnie rzecz biorąc włączamy kierynkowskaz(no chyba ze my jedziemy lewym pasem a rowerzysta prawym - droga dwupasmowa jednokierunkowa)
jasiek23

Re: Wyprzedzanie rowerzystów?

Postprzez Olin » sobota 04 lipca 2009, 16:20

DaMia18833 napisał(a):Czy wyprzedzając rowerzystę na drodze jenokierunkowej dwupasowej muszę zmieniać pas by wyprzedzić rowerzystę? Czy na drodze z linią ciągłą mogę wyprzedzić rowerzystę nie przekraczając linii ciagłej, zachowując odstęp conajmnie 1 m?

Odpowiedz na pierwsze pytanie brzmi: Nie. Nie musisz zmieniać pasa ruchu przy wyprzedzaniu, jednak zależy to od szerokości tego pasa;

Odpowiedz na drugie pytanie: Rozumiem że chodzi o drogę jednokierunkową, ponieważ linia ciągła oddziela pasy ruchu o tych samych kierunkach. Można wyprzedzić rowerzystę nie najeżdżając na linie ciągła i jednocześnie zachowując odstęp od rowerzysty wynoszący nie mniej niż 1 metr.

posty scalone przez moderatora

cman napisał(a):
PRD napisał(a):Art. 22. 5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
7) pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;

Cman podał syntetycznie definicje zawarte w Ustawie, jednak nie każdy jest przecież wybitnym jurystą.
Olin

Postprzez Pajejek » sobota 04 lipca 2009, 20:08

Olin napisał(a):Cman podał syntetycznie definicje zawarte w Ustawie, jednak nie każdy jest przecież wybitnym jurystą.

Jejku, Olin nie używaj takich trudnych słów :wink: . Ale moje pytanie jest takie: jeżeli nie mieszczą się dwa pojazdy na jednym pasie ruchu, ale jest on szeroki (powiedzmy 4m) na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu to przy wyprzedzaniu rowerzysty i nie przejażdżaniu osi jezdni mam obowiązek sygnalizowania?
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez revivee » sobota 04 lipca 2009, 20:41

wlaśnie o to mi chodziło. Nie zmieniasz pasa ruch wiec nie musiz. Jednak instruktor radził mi wlączać kierunkowskaz. W sumie czy można to uznać za błąd, nadużywanie kierunkowskazów?
revivee

Postprzez cman » sobota 04 lipca 2009, 20:45

Pajejek napisał(a):jeżeli nie mieszczą się dwa pojazdy na jednym pasie ruchu, ale jest on szeroki (powiedzmy 4m)...

No to przy takiej szerokości chyba się już mieszczą?
cman

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze