Sytuacja (kto jedzie pierwszy?)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sytuacja (kto jedzie pierwszy?)

Postprzez Karbar » piątek 03 lipca 2009, 21:09

Witam piszę z konta kolegi. Mam już prawo jazdy ale wiadomo geniuszem jeszcze nie jestem, więc mam małe pytanie..Poniżej przedstawiam link do sytuacji, kto będzie przejeżdżał jako pierwszy.

http://www.voila.pl/313/jkhbi/

Ps. Kolega już nie korzysta z tego konta więc przekazał mi je i to co będzie pisane z tego konta to moja sprawka hehe :wink:
Karbar

Postprzez ella » piątek 03 lipca 2009, 21:23

A kolega razem z kontem nie przekazał ci informacji o regulaminie tego forum a zwłaszcza opcji SZUKAJ?
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... +przejazdu

i jeszcze trochę by się znalazło
ella
Moderator

Postprzez revivee » piątek 03 lipca 2009, 22:48

majac juz prawko takie pytania zadajesz :roll: ?? pozatym było juz dużo takich tematów :wink:
revivee

Postprzez realkoi » sobota 04 lipca 2009, 11:24

Jesteś pewien, że masz już prawo jazdy?
To co narysowałeś to skrzyzowanie równorzędne czyli obowiązuje na nim regula prawej ręki...
Pierwszy przejeżdza zielony następnie niebieski i na końcu czerwony.
realkoi

Postprzez rocko19 » sobota 04 lipca 2009, 11:57

realkoi napisał(a):Jesteś pewien, że masz już prawo jazdy?
To co narysowałeś to skrzyzowanie równorzędne czyli obowiązuje na nim regula prawej ręki...
Pierwszy przejeżdza zielony następnie niebieski i na końcu czerwony.

A czy zielony nie powinien przepuścić pojazdu czerwonego? Hmm.
rocko19

Postprzez qwerty0 » sobota 04 lipca 2009, 11:59

realkoi napisał(a):Pierwszy przejeżdza zielony następnie niebieski i na końcu czerwony.

Czyżby? Ja bym się kłócił.

Zielony dojeżdża do środka skrzyżowania, przejeżdża niebieski, potem czerwony i na końcu skrzyżowanie opuszcza zielony.
Kierowca kat. B ;-)
qwerty0

Postprzez jozimzbazin » sobota 04 lipca 2009, 12:45

zielony musi puscic czerwonego bo skreca w lewo a czerwony ciśnie prosto a że czerwony musi przepuścić niebieskiego to on własnie jedzie pierwszy
jozimzbazin

Postprzez qwer0 » sobota 04 lipca 2009, 14:24

realkoi jestes pewien, ze masz juz pj? :lol:
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez realkoi » sobota 04 lipca 2009, 15:20

qwerty0 napisał(a):
realkoi napisał(a):Pierwszy przejeżdza zielony następnie niebieski i na końcu czerwony.

Czyżby? Ja bym się kłócił.

Zielony dojeżdża do środka skrzyżowania, przejeżdża niebieski, potem czerwony i na końcu skrzyżowanie opuszcza zielony.

No dobra a teraz wyobraźcie sobie taka sytuację na dordze..
nieoznakowane skrzyzowania występują z reguły na małych osiedlach..
Wyobrażacie sobie, ze ktoś bawiłby się w zatrzymywanie na środku? Bo ja niezabardzo.
Jeżeli tak właśnie jeździcie to tylko współczuć innym kierowcom w wszym mieście...

Gdy zielony dojedzie do srodka jezdni, to zamin czerwony zrozumie o co tak naprawde mu chodził i zamin ruszy to ten zielony juz dawno by przejechał. Proste ? :/

Aha i jeszcze jedno, nie tłumaczcie tego jemu jak dla kursanta który przejechał swoje 30h i zapisuje sie na egzamin lecz jak dla kierowcy(którym jak napisał już jest), który powinien poruszac się płynnie i dynamicznie w ruchu miejskim...
realkoi

Postprzez qwerty0 » sobota 04 lipca 2009, 15:51

realkoi napisał(a):Wyobrażacie sobie, ze ktoś bawiłby się w zatrzymywanie na środku?

A wyobrażasz sobie żeby ktoś bawił się w zatrzymywanie przed sygnalizatorem podczas skrętu warunkowego?
Tylko "L-ki" tak robią (ewentualnie nieznaczny procent kierowców którzy nie mają w ... przepisów). Rozumiem, że sugerujesz że po zdaniu egzaminu nie trzeba przestrzegać przepisów, tak?
Kierowca kat. B ;-)
qwerty0

Postprzez qwer0 » sobota 04 lipca 2009, 16:11

realkoi moze lepiej przyznaj sie, ze Ci sie cos pomylilo i xle napisales, a nie teraz tu wymyslasz.
Wyobrażacie sobie, ze ktoś bawiłby się w zatrzymywanie na środku? Bo ja niezabardzo.
Jeżeli tak właśnie jeździcie to tylko współczuć innym kierowcom w wszym mieście...

no pewnie ze nie i dlatego, gdy w takiej sytuacji uczestnicza wprawieni kierowcy, to od razu grzeje pojazd niebieski, a zielony grzecznie czeka, az skrzyzowanie zrobi sie puste.
A Ty tu wymyslasz, aby stosowac jakies inne zasady, niczym nieuzasadnione.
Nie jeden czeka na takiego jak Ty, ja tez bym chetnie zarobil na Twoim OC ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez revivee » sobota 04 lipca 2009, 16:58

wezcie pod uwage, ze ten kto przejedzie pierwszy złamie prawo. Niebieski bo ma zielonego po prawej.

Jednak najbardziej logicznym wyjsciem (wiadomo ze trzeba ruszyć) jest tak jak piszecie pierwszy niebieski, czerwony i na koncu zielony.

Jak niebieski był by dupowaty ;) (nie wiedzial by czy jechac) to pierwszy mogl by ruszyc czerowny, potem zielony i na koncu niebieski.

Aha jeszcze na egzaminie trzeba by czekać w takiej sytuacji.
revivee

Postprzez cman » sobota 04 lipca 2009, 17:17

revivee napisał(a):wezcie pod uwage, ze ten kto przejedzie pierwszy złamie prawo.

A jakie konkretnie?
cman

Postprzez Pajejek » sobota 04 lipca 2009, 19:51

cman napisał(a):A jakie konkretnie?
No właśnie. Mości kierowcy przecież to jest sytuacja dokładnie z testów na kat. B. W tej materii zgadzam się z qwerty0
I tak naprawdę to koniec tematu.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez revivee » sobota 04 lipca 2009, 20:26

jak to jakie? zasade prawej ręki.....każdy ma kogoś po prawej stronie. Niebieski ma zielonego, którego powinien przepuścić. Ciekawe jak byś pojechał tak na egzaminie czy byś zdał.
revivee

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze