zawracanie na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Amos » czwartek 02 lipca 2009, 11:37

No i cóż z tych wszystkich wypowiedzi i interpretacji, skoro egzaminatorzy w niektórych ośrodkach (tak jak w Krakowie) i tak wiedzą lepiej...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez ulerka » piątek 03 lipca 2009, 01:03

dobrze dobrze, zmobilizowało mnie to, żebym poszła dzisiaj na to skrzyżowanie, sprawdziła czy tak jak podałam jest na pewno, spisała ulice, skonsultowała się z instruktorem który jak najbardziej potwierdził że miałam rację - i ostatecznie napisała odwołanie,które jutro zaniosę do PORD'u

trzeba walczyć!
:)
ulerka

Postprzez Dorian » piątek 03 lipca 2009, 10:55

Tutaj sytuacja wcale nie jest jednoznaczna. W przypadku, gdy zawracasz w miejscu, gdzie masz także drogę poprzeczną masz obowiązek ustawić się po prawej stronie tego przejazdu (przerwy w pasie zieleni). W przypadku gdy droga poprzeczna nie występuje zawracasz krótko. I nie ważne jest to, że pas zieleni kończy się metr czy dwa przed skrzyżowaniem.
Dorian

Postprzez pcheelka » piątek 03 lipca 2009, 11:08

To skrzyżowanie jest identyczne do skrzyżowania, jakie jest w Krakowie - ulice Meissnera - Łąkowa - Śliczna w taki sam sposób się krzyżują. Ile razy jeździłam tam na Lce i miałam zawrócić, to ze względu na cofnięty pas zieleni między obiema drogami, zawracałam przy tym właśnie pasie zieleni - to jest przy lewej stronie. I było dobrze. I dziś też bym tak pojechała, bo po pierwsze: nikomu nie przeszkadzałabym, po drugie: jadąć na środek do prawej strony - najprawdopodobniej stałabym tydzień i czekała, aż się skrzyżowanie odkorkuje!
Prawo jazdy od 08.04.2009
pcheelka

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze