Nowe przepisy w kat C

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez oohhh » wtorek 23 czerwca 2009, 21:07

Witam.I ja mam pytanie odnosnie krsu na przewoz osob i rzeczy.Niecaly tydzien temu zdalem na kat c,papierow nie wybieralem z WORDu bo chce zrobic na C+E.Zamierzam jezdzic jako kierowca ale nie w Polsce tylko w Niemiaszkowie a tam niema zadnych kursow na przewoz osob i rzeczy.Czy po zdanym egzaminie na C+E bede mial wpisane w prawo jazdy jakas date wymiany prawka bdc cos odnosnie braku kursu.Dodam ze mam zamiar wymienic prawko na NiemieckieDzieki za odzew
oohhh

Postprzez Duszek » środa 24 czerwca 2009, 09:01

Ja bym uważała z tym zostawianiem dokumentów w WORDzie.

Co prawda, nie zamierzasz pracować w Polsce, ale nigdy nie wiadomo co się może w życiu przydarzyć.

Pamiętaj, że jeżeli nie zdążysz wyrobić prawa jazdy z kategorią C przed 10.09.2009r. zaczniesz podlegać obowiązkowi ukończenia kwalifikacji wstępnej gdy będziesz chciał jednak pracować w Polsce!

W prawie jazdy, póki co, nie ma żadnych adnotacji o kursach. W przyszłości będą daty, przed którymi będzie trzeba ukończyć szkolenie okresowe.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez kibix » środa 24 czerwca 2009, 13:27

czyli najlepiej zrobic prawko c+e przed 9.09 + kurs na przewoz rzeczy?
Czy jezeli zdarzę zrobic prawko przed 9.09 t+ kurs na przewoz rzeczy to kiedy bede mail jakis nastepny kurs/wizyte u psychologa labo cos podobnego?
kibix

Postprzez Duszek » środa 24 czerwca 2009, 14:06

kibix napisał(a):czyli najlepiej zrobic prawko c+e przed 9.09 + kurs na przewoz rzeczy?

C+E nie ma znaczenia, liczy się data uzyskania uprawnień kategorii C.

kibix napisał(a):Czy jezeli zdarzę zrobic prawko przed 9.09 t+ kurs na przewoz rzeczy to kiedy bede mail jakis nastepny kurs/wizyte u psychologa labo cos podobnego?

Czekają Cie szkolenia okresowe co 5 lat.
Pierwsze z nich odpowiednio wg. tabeli znajdującej się tutaj:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=15262

oraz badania psychologiczne i zdrowotne, również co 5 lat.
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez tom9 » środa 24 czerwca 2009, 18:57

czy po 10.09 beda organizowane kursy na starych zasadach dla kierowcow ktorzy uzyskali prawo jazdy przez wrzesniem 2009 ?
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez kibix » środa 24 czerwca 2009, 19:33

a jezeli przykladowe mialbym egzamin pod koniec sierpnia i niezdalbym to poprawke ktora bylaby wyznacona po 9.09 juz bym musial na nowych zasadach zdawac?
kibix

Postprzez roko123 » środa 24 czerwca 2009, 20:36

nie zdawać na nowych zasadach tylko po 9 września już nie będzie kurs na przewóz rzyczy tylko kwalifikacje wstępne które będa kosztowac około 7 tyś zł

A ja mam pytanko odnośnie tych zostawiania papierów
Jeśli miałem zaznaczone na wniosku na kat C
że będe robił jeszcze C+E to mi papierów nie wyślą tylko dopiero jak zrobie C+E
Czy trzeba jakies pismo pisać że będe robił jeszcze C+E i żeby nie wyrabiać Prawka 2x i płacić 2x
roko123

Postprzez Duszek » czwartek 25 czerwca 2009, 08:01

tom9 napisał(a):czy po 10.09 beda organizowane kursy na starych zasadach dla kierowcow ktorzy uzyskali prawo jazdy przez wrzesniem 2009 ?

Osoby, które zrobiły kategorię C przed 10.09.2009r., mają czas do 10.09.2010 roku na zrobienie kursu na przewóz rzeczy, więc na pewno takie szkolenia będą prowadzone. Wiadomo: jest popyt, to i podaż się znajdzie :wink:

roko123 napisał(a):A ja mam pytanko odnośnie tych zostawiania papierów
Jeśli miałem zaznaczone na wniosku na kat C
że będe robił jeszcze C+E to mi papierów nie wyślą tylko dopiero jak zrobie C+E
Czy trzeba jakies pismo pisać że będe robił jeszcze C+E i żeby nie wyrabiać Prawka 2x i płacić 2x

Jeżeli na wniosku miałeś zaznaczone, że ubiegasz się o kategorie C i C+E to papiery zostaną wysłane dopiero wtedy, gdy zdasz egzamin na C+E. Jeżeli chcesz aby zostały wysłane po zdaniu C to musisz podejść do WORDu i napisać oświadczenie, że rezygnujesz z kategorii C+E. Gdy masz na wniosku samo C, a chcesz aby papiery zostały wysłane dopiero z C+E, to też da się to załatwić w okienku.
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez tom9 » czwartek 25 czerwca 2009, 14:58

Osoby, które zrobiły kategorię C przed 10.09.2009r., mają czas do 10.09.2010 roku na zrobienie kursu na przewóz rzeczy, więc na pewno takie szkolenia będą prowadzone. Wiadomo: jest popyt, to i podaż się znajdzie

w 100% ? byłaby to bardzo dobra wiadomość dla mnie, ostatnio mnóstwo wydatków i jakoś za ten kurs się zabrać nie mogę i myślałem że mam czas do września.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Duszek » czwartek 25 czerwca 2009, 19:13

Tak, 100%. Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z dnia 19 grudnia 2006 r.)

Art. 4.
1. Osoby, o których mowa w art. 3 ust. 1, zamierzające podjąć po raz pierwszy pracę na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010 r., obowiązane są ukończyć kurs dokształcający:
1) kierowców przewożących rzeczy - dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy,
2) kierowców przewożących osoby - dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu osób, z wyłączeniem taksówek - zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy.
2. Osoby, o których mowa w art. 3 ust. 1, zamierzające podjąć po raz pierwszy prace na stanowisku kierowcy po dniu 10 września 2010 r., obowiązane są ukończyć szkolenie okresowe, o którym mowa w art. 39d ustawy określonej w art. 1.

Art. 3.
1.
Wymóg określony w art. 39a ust. 1 pkt 5 ustawy, o której mowa w art. 1, nie dotyczy
osób posiadających prawo jazdy:
1) kategorii D1, D1+E, D lub D+E, wydane do dnia 10 września 2008 r.;
2) kategorii C1, C1+E, C, C+E, wydane do dnia 10 września 2009 r.

/Dz.U.06.235.1701/
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez yankees17 » wtorek 30 czerwca 2009, 17:35

Witam to jak to wreszcie jest?

Jesli zrobie kurs na przewoz rzeczy teraz to po 9 wrzesnia bede mogl sie zapisac na kurs kat C po duzo mniejszej cenie czy tez takiej jak obecnie?
yankees17

Postprzez vila_ » wtorek 30 czerwca 2009, 18:18

Hmm.. Będąc w trakcie kursu na C mogłabym już zrobić kurs na przewóz rzeczy?? ;o
vila_

Postprzez Neurot » wtorek 30 czerwca 2009, 20:45

yankees17 napisał(a):Witam to jak to wreszcie jest?

Jesli zrobie kurs na przewoz rzeczy teraz to po 9 wrzesnia bede mogl sie zapisac na kurs kat C po duzo mniejszej cenie czy tez takiej jak obecnie?

A kto Ci takich głupot naopowiadał?
Rozróżniaj kurs na prawo jazdy i kurs na przewóz osób/rzeczy...

vila_ napisał(a):Hmm.. Będąc w trakcie kursu na C mogłabym już zrobić kurs na przewóz rzeczy?? ;o

W myśl przepisów - NIE.
Trzeba mieć C...
Ale prawo prawem, a życie życiem. Parę znanych mi osób (nie tylko z wirtualnego świata) zrobiło sobie kurs na przewóz mając tylko "B".
Podzwoń po firmach, które robią szkolenia.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez yankees17 » wtorek 30 czerwca 2009, 22:31

...odrozniam:)

Tylko ten koles tak zakrecil w tym osrodku szkolenia ze juz sam nie wiem.

To kurs na przewoz rzeczy ile bedzie kosztowal a ile na kat C...no przeciez kazde z osobna nie bedzie 7,5tys kosztowac??????
yankees17

Postprzez mk61 » środa 01 lipca 2009, 04:49

Yankes, przeczytaj cały temat jeszcze raz "od deski do deski".
A jeśli dalej nie rozumiesz, przeczytaj inne działy forum.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka