Kilka uwag na temat zmiany rozporządzenia

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez zbla » niedziela 14 czerwca 2009, 12:43

dla przykładu dodam, że można kilkakrotnie niezasygnalizować właściwie zamiaru wykonywanego manewru 3 zmiana kierunku jazdy w lewo, 4- zmiana kierunku jazdy w prawo, 5- zawracanie na skrzyżowaniu a wynik egzaminu ciągle nie jest ustalony, bo jeśli II próby wykona się poprawnie to jest POZYTYWNY...

bzdura. Gdzie masz napisane w zadaniach egzaminacyjnych że osobno jest zadanie zmiany kierunku jazdy w lewo i osobno w prawo?? To jest jedno zadanie, przejazd przez skrzyżowanie lub jak kto woli zmiana kierunku jazdy. Wynik w takiej sytuacji jest już ustalony na NEGATYWNY.
Nie patrz na arkusz przebiegu egzaminu bo on w żaden sposób nie odpowiada zadaniom egzaminacyjnym, a napewno nie w pełni. jeżeli by tak na to patrzeć, to można by sądzić że po 1-razie można źle (nieprawidłowo) przejechać przez skrzyżowanie z wyspą, kierowane sygnalizacją, oznaczone znakami ustalającymi pierwszeńśtwo, równorzędne....a to wszystko jest jedno zadanie egzaminacyjne. W taki przypadku jest już wykonane 4-krotnie nie prawidłowo. A w twoim rozumowaniu dopiero raz.
zbla

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 12:48

czyli można tak dobrać trasę, żeby było ciągle w prawo (tj. bez skrętu w lewo i zawracania na skrzyżowaniu) i znaczyć to, że program zostanie zrealizowany wg. Twojej tezy?
bo właśnie zasugerowałeś, że jest to to samo zadanie... czyli jedno z wymienionych w tab7, pkt 8, ppkt b) wystarczy wg. Ciebie, tak?
mshtal

Postprzez zbla » niedziela 14 czerwca 2009, 12:57

Nie, nie wiem z której części mojej wypowiedzi coś takiego wysnułeś. Poczytaj dokładnie zadania egzaminacyjne. Przecież jest napisane że jednym z zadań egzaminacyjnych jest wykonanie zmiany kierunku jazdy w lewo, prawo i zawracania na skrzyżowaniu. To jest jedno zadanie. A minimum określone w rozporządzeniu musi być wykonane, czyli co najmniej jeden lewoskręt, jeden prawoskręt i jedno zawracanie na skrzyżowaniu. Reszta może być na wprost pod warunkiem że przejedziesz przez określonego typu skrzyżowania określone z rozporządzeniu.
To co ty wysnułeś to zrealizowanie części zadania egzaminacyjnego, to tak jak np. parkowanie prostopadłe, wjazd przodem - wyjazd tyłem. Czyli jak ktoś wjedzie przodem i wyjedzie przodem to manewr wykonany jest prawidłowo?? Nie - bo wykonał część tego zadania, musi wjechać przodem i wyjechać tyłem. Tak jak przy zmianie kier, jazdy - ma skręcić w lewo, prawo i zawrócić na skrzyżowaniu.
zbla

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 13:24

no właśnie, też uważam, że minimum musi być wykonane, tyle że oceniam każdy z wymienionych zmian kierunku oddzielnie...
mshtal

Postprzez zbla » niedziela 14 czerwca 2009, 13:39

NIE PATRZ NA ARKUSZ PRZEBIEGU EGZAMINU !!!
Dobra, no to znowu nawiążę do parkowania. Skoro oceniasz cząstkowo, to jak ktoś raz parkuje i nie włączy kierunkowskazu przy wjeździe, a potem przy drugiej próbie nie włączy przy wyjeździe to zaliczysz zadanie??
No bo skoro raz miał wjazd nieprawidłowy i raz wyjazd nieprawidłowy to możnaby wg twojego rozumowania z tych dwa razy wykonywanych zadań złożyć jedno prawidłowe. Wjazd i wyjazd to jedno zadanie. Tak jak zmiana kier. jazdy w lewo, prawo, zawracanie.
zbla

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 15:16

zbla napisał(a):NIE PATRZ NA ARKUSZ PRZEBIEGU EGZAMINU !!!
Dobra, no to znowu nawiążę do parkowania. Skoro oceniasz cząstkowo, to jak ktoś raz parkuje i nie włączy kierunkowskazu przy wjeździe, a potem przy drugiej próbie nie włączy przy wyjeździe to zaliczysz zadanie??
No bo skoro raz miał wjazd nieprawidłowy i raz wyjazd nieprawidłowy to możnaby wg twojego rozumowania z tych dwa razy wykonywanych zadań złożyć jedno prawidłowe. Wjazd i wyjazd to jedno zadanie. Tak jak zmiana kier. jazdy w lewo, prawo, zawracanie.

albo ja Ciebie nie rozumiem albo Ty mnie...

oczywiście, że w przedstawionym przez Ciebie przypadku nie zaliczę żadnego z tych zadań parkowania!

to opowiedz mi jak uzasadnisz negatywny wynik jeżeli ktoś raz na skrzyżowaniu z ruchem kierowanym (dla konkretnego przykładu chociaż to w zasadzie bez znaczenia) skręca w prawo i nie zasygnalizuje tego to oczywiście powtarzasz zadanie i wtedy wykona je prawidłowo, więc jak sądzę nie ma problemu, trasa trwa dalej i za jakiś czas realizujesz na tym samym skrzyżowaniu skręt w lewo i znowu nie zasygnalizuje tego to dla Ciebie jest w tym momencie wynik ustalony?
mshtal

Postprzez zbla » niedziela 14 czerwca 2009, 15:31

Tak, dwukrotnie zadanie zostało wykonane nieprawidłowo. wynik egzaminu negatywny zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem. Nie jest ważne w którym kierunku skręcasz i przez jakie skrzyżowanie przejeżdżasz. Wystarczy 2 razy nieprawidłowy przejazd przez skrzyżowanie i jest N. Weź pod uwagę to że w rozporządzeniu masz napisane że wynik negatywny uzyskuje osoba, która jak już pisałem dwukrotnie wykona zadanie nieprawidłowo, a nie osoba która wykona dwukrotnie ten sam błąd.
zbla

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 15:36

zbla napisał(a):Tak, dwukrotnie zadanie zostało wykonane nieprawidłowo. wynik egzaminu negatywny zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem. Nie jest ważne w którym kierunku skręcasz i przez jakie skrzyżowanie przejeżdżasz. Wystarczy 2 razy nieprawidłowy przejazd przez skrzyżowanie i jest N.

no OK, a jak to zaznaczysz w arkuszu?

no i jeszcze pytanie odnośnie postów wyżej dotyczących przekroczeń prędkości na jedno- i dwukierunkowej, mógłbyś się wypowiedzieć?
mshtal

Postprzez kasiulek102 » niedziela 14 czerwca 2009, 15:44

to opowiedz mi jak uzasadnisz negatywny wynik jeżeli ktoś raz na skrzyżowaniu z ruchem kierowanym (dla konkretnego przykładu chociaż to w zasadzie bez znaczenia) skręca w prawo i nie zasygnalizuje tego to oczywiście powtarzasz zadanie i wtedy wykona je prawidłowo, więc jak sądzę nie ma problemu, trasa trwa dalej i za jakiś czas realizujesz na tym samym skrzyżowaniu skręt w lewo i znowu nie zasygnalizuje tego to dla Ciebie jest w tym momencie wynik ustalony?

Jeśli wykonuje manewr skrętu na skrzyzowaniu kier. w prawo a wracając w lewo nie włączając kierunkowskazu są to dwa błędy i mogę wpisac te 2 N w poz. 4.3 czyli już wynik N lub też rozpisac w poz. 8.5.1 i 8.5.2 co i tak już daje wynik N poniewż jest to jedno zadanie.
kasiulek102

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 16:04

kasiulek102 napisał(a): Jeśli wykonuje manewr skrętu na skrzyzowaniu kier. w prawo a wracając w lewo nie włączając kierunkowskazu są to dwa błędy i mogę wpisac te 2 N w poz. 4.3 czyli już wynik N lub też rozpisac w poz. 8.5.1 i 8.5.2 co i tak już daje wynik N poniewż jest to jedno zadanie.

możesz w poz. 4.3 lub poz. 8.5.1 + 8.5.2 czy raczej powinnaś i 4.3 i 8.5.1 + 8.5.2 różnica jednak będzie jeśli po pierwszym błędzie tego nie wpiszesz i tu i tu...
mshtal

Postprzez kasiulek102 » niedziela 14 czerwca 2009, 16:29

/quote] możesz w poz. 4.3 lub poz. 8.5.1 + 8.5.2 czy raczej powinnaś i 4.3 i 8.5.1 + 8.5.2 różnica jednak będzie jeśli po pierwszym błędzie tego nie wpiszesz i tu i tu...

widzisz to zależy od własnego chyba widzi mi się czyli mogę ale nie muszę. Ostatnio na praktykach pan egzaminator nam powiedział ze jeśli chcemy to mozemy to rozpisac czyli brak kierunkowskazu w prawo w 4.3 a w lewo w 8.5.1 , to samo z prekroczeniem prędkości jak pisałam już wyżej.
kasiulek102

Postprzez zbla » niedziela 14 czerwca 2009, 16:31

mshtal napisał(a):
no i jeszcze pytanie odnośnie postów wyżej dotyczących przekroczeń prędkości na jedno- i dwukierunkowej, mógłbyś się wypowiedzieć?

Ale co w tym przypadku jest niejasnego? Ja swoje a Ty swoje, patrz na zadania egzaminacyjne !! (ale nie z arkusza przebiegu egzaminu tylko z tabeli instrukcji egzaminowania. Masz takie zadanie nieprzekraczanie dozwolonej prędkości?? Ja takowego nie widzę. Więc jedziesz drogą dwukierunkową i zdający przekracza dozwoloną prędkość więc zadanie "jazda drogami dwukierunkowymi" jest po raz pierwszy wykonane nieprawidłowo, potem jedzie drogą jednokierunkową i przekracza prędkość, więc zadanie "jazda drogami jednokierunkowymi" jest wykonane nieprawidłowo po raz pierwszy. Dojechał do ośrodka i dostaje wynik pozytywny (pod warunkiem ze nie przekroczył o więcej niż 20km/h bo wtedy jest przerwanie egzaminu). Jeszcze raz piszę nie jest istotne to czy ktoś 2 razy zrobił ten sam błąd tylko w jakich zadaniach to było.
A co do zaznaczania w arkuszu nieprawidłowego przejazdu przez skrzyżowanie (jeśli wpiszesz 2 N w rozdziale 4 arkusza - po jednej w różnych wierszach - nieważne w których) to już powinna być ocena z egzaminu negatywna.
Ostatnio zmieniony niedziela 14 czerwca 2009, 16:37 przez zbla, łącznie zmieniany 1 raz
zbla

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 16:34

zbla napisał(a):Ale co w tym przypadku jest niejasnego? Ja swoje a Ty swoje, patrz na zadania egzaminacyjne !! (ale nie z arkusza przebiegu egzaminu tylko z tabeli instrukcji egzaminowania. Masz takie zadanie nieprzekraczanie dozwolonej prędkości?? Ja takowego nie widzę. Więc jedziesz drogą dwukierunkową i zdający przekracza dozwoloną prędkość więc zadanie "jazda drogami dwukierunkowymi" jest po raz pierwszy wykonane nieprawidłowo, potem jedzie drogą jednokierunkową i przekracza prędkość, więc zadanie "jazda drogami jednokierunkowymi" jest wykonane nieprawidłowo po raz pierwszy. Dojechał do ośrodka i dostaje wynik pozytywny (pod warunkiem ze nie przekroczył o więcej niż 20km/h bo wtedy jest przerwanie egzaminu)

w tej sprawie obaj się zgadzamy stąd koniec tematu!
mshtal

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 16:36

kasiulek102 napisał(a):widzisz to zależy od własnego chyba widzi mi się czyli mogę ale nie muszę. Ostatnio na praktykach pan egzaminator nam powiedział ze jeśli chcemy to mozemy to rozpisac czyli brak kierunkowskazu w prawo w 4.3 a w lewo w 8.5.1 , to samo z prekroczeniem prędkości jak pisałam już wyżej.

no właśnie o to "możesz" mi chodziło...

poruszę ten temat na moim kursie, zobaczymy jak się ustosunkują i obiecuję zamieścić tutaj tą wypowiedź!
mshtal

Postprzez kopan » niedziela 14 czerwca 2009, 22:47

Oprócz instrukcji egzaminowania obowiązują wewnętrzne zarządzenia.
Z tego co wiem w Tarnowie a i w Krakowie i Nowym Sączu np. w zadaniu 6 oddzielnie oceniane jest zawracanie i oddzielnie parkowanie.

Konstrukcja arkusza przebiegu egzaminu sugeruje że wynik egzaminu jest negatywny jeśli w danym wierszu postawimy dwa ptaszki.
Jest to nieprzemyślane rozwiązanie generujące potencjalne konflikty pomiędzy Egzaminowanym a Egzaminatorem.

Tak się zastanawiam dlaczego w arkuszu przebiegu egzaminu nie wypisano poszczególnych zadań egzaminacyjnych, komu to przeszkadzało i czemu ma służyć to zagmatwanie.
kopan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów