Rondo Toruńska/Łabiszyńska-->Kopijników

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo Toruńska/Łabiszyńska-->Kopijników

Postprzez pawelcio » piątek 12 czerwca 2009, 00:44

Witajcie.
Wkrótce zdaję na prawko A na Odlewniczej. Trasa egzaminacyjna wiedzie Łabiszyńską przez rondo, zawrotka na Kopijjników i z powrotem Łabiszyńska.
Przejechałem dzisiaj traskę samochodem i mam pewne wątpliwości.

1 sprawa: Na Łabiszyńskiej przed dojazdem do ronda zaczynają się trzy pasy. Mam jechać prosto przez rondo, więc na logikę powinienem zająć środkowy. Czy żeby "zjechać" z ronda, muszę zająć w tej konkretnej sytuacji prawy pas? (Wydaje sie to głupie, gdyż w tym przypadku zaraz za rondem musiałbym przejechać na lewy, przecinając dwa pasy)

2 sprawa: Zawracam na Kopijników...czy bezpośrednio po zawrotce i po puszczeniu samochodów z prawej zjechać na prawy pas, czy jechać środkowym (bo wracam na wprost przez rondo na Łabiszyńską)? Czy zjechać na prawy dopiero po zjechaniu z ronda w Łabiszyńską?

posty scalone przez moderatora

rysunek do postu. Który jedzie prawidłowo i zgodnie z ..wymogami egzaminacyjnymi...niebieski czy czerwony?
(pominąłem linie wjazdu/zjazdu z ronda, żeby rysunek był czytelniejszy. Proporcje nie są zachowane)
Obrazek[/img]
pawelcio

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 01:51

pomijając błąd w oznakowaniu poziomym Twojego rysunku przy wjeździe na rondo to zalecam zdecydowanie przejazd pojazdu czerwonego;
mshtal

Postprzez aga85 » niedziela 14 czerwca 2009, 11:39

bardzo mi się plącze to rondo, zresztą już raz na nim oblałam:/

powiedzcie mi jak będzie wyglądała sytuacja skretu w lewo na rondzie startując z miejsca samochodu czerwonego?

czy może mi ktoś rozrysowac na powyzszym rys. różne opcje jazdy? - ja po prostu teg nie łapie...:(
aga85

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 11:53

aga85 napisał(a):bardzo mi się plącze to rondo, zresztą już raz na nim oblałam:/

powiedzcie mi jak będzie wyglądała sytuacja skretu w lewo na rondzie startując z miejsca samochodu czerwonego?

czy może mi ktoś rozrysowac na powyzszym rys. różne opcje jazdy? - ja po prostu teg nie łapie...:(

myślę, że Twój instruktor powinien Ci to dokładnie wyjasnić jako że z tego rysunku średnio się da to zrobić, ponieważ najważniejszym błędem rys. jest fakt że przy wjeździe na to rodno jest 3 pasy ruchu ale nie są tak oznakowane jak te na rysunku tylko licząc od lewej:
1.tylko do skrętu w lewo
2. skręt w lewo i jazda na wprost
3. jazda na wprost i skręt w prawo

podczas zawracania wjeżdżając od Łabiszyńskiej zajmujesz obowiązkowo 1 od lewej pas, po skręcie trzymasz się blisko wyspy centralnej a po ostatnim skręci zalecam zajęcie "środkowego pasa" jako że prawy będzie się kończył tuż za skrzyżowaniem...

podczas skrętu w lewo w Toruńską, zajmujesz 1 od lewej i po skręcie trzymasz się blisko wyspy i lewym zjeżdżasz z ronda a później tylko zmiana na prawy już na Toruńskiej tam gdzie będzie "pusto" i bezpiecznie...
ewentualnie wybierasz pas 2. (czyli środkowy) przy wjeździe i po skręcie najbezpieczniej prawy skrajny i tak też zjeżdżasz;

co do jazdy na wprost bądź też skrętu w prawo nie widzę potrzeby niczego omawiania, a tak masz pobieżnie wyjaśnione możliwe warianty Twojego zapytania,
pozdrawiam
mshtal

Postprzez pawelcio » niedziela 14 czerwca 2009, 12:42

Zgodnie z waszymi sugestiami zmieniłem oznaczenie poziome przy wjeździe na rondo.
Mnie sie również wydaje, że czerwony jedzie prawidłowo i bezkolizyjnie, jednak co z zasadą jazdy prawym pasem ruchu ?
(jezdnia rozdziela sie na dwa pasy jakieś 100m przed rondem - czy od razu zająć lewy, czy z prawego zjechać na środkowy dojeżdżając na ronda.

A może powinno się przejechać tak: do zawrotki jak niebieski, a z powrotem jak czerwony?.

Obrazek
pawelcio

Postprzez mshtal » niedziela 14 czerwca 2009, 12:52

pawelcio napisał(a): co z zasadą jazdy prawym pasem ruchu ? (jezdnia rozdziela sie na dwa pasy jakieś 100m przed rondem - czy od razu zająć lewy, czy z prawego zjechać na środkowy dojeżdżając na ronda.

błędem jest nie stosowanie się do ruchu prawostronnego na odcinkach dróg pomiędzy skrzyżowaniami, absurdem byłoby gdybyś tutaj "skakał" po pasach bez potrzeby utrudnianie sobie życia!

po to trasa na kat.A jest ustalona żebyś mógł się z nią zapoznać i tudzież znając ją wykaż się zrozumieniem problemu i ewidentnie zachowanie pojazdu czerwonego jest jak najbardziej zgodne z przepisami i logiczne!
mshtal

Postprzez aga85 » niedziela 14 czerwca 2009, 13:51

dzięki bardzo, we wtorek mam egz. i troche sie spinam
oczywiste sytuacje staja się dla mnie jak najbardziej nieoczywiste...

Pozdr.
aga85

Powrót do Sytuacje na drodze