Wazne-Egzamin!!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wazne-Egzamin!!!

Postprzez aga25 » poniedziałek 05 lipca 2004, 11:15

Prosze o odpowiedz: Umieszczone na jezdni punktowe elementy odblaskowe barwy żółtej mogą wyznaczać:
A- lewą krawędz jezdni
B- pasy ruchu
C-prawą krawędż jezdni.
Prawidłowa odpowiedz według mnie to B( tak mam również w testach z których sie uczę), natomiast na w testach na stronce Winforu jest odpowiedz A i B?????
Pomocy!!!
Aga
aga25

Postprzez Colin is the best » poniedziałek 05 lipca 2004, 11:22

Prawidłowe są A i B.
Lewą strone jezdni też. Żółte odblaski stosuje się w jakiś niebezpiecznych miejscach lub podczas zmiany organizacji ruchu (np. jakieś wieksze roboty drogowe) i nie zawsze wiadomo, gdzie dokładnie znajduje się lewa strona jezdni. Dlatego potrzene są odblaski, żeby przypadkiem za dalego nie wyjechać, bo tam akurat jakaś dziura jest.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 lipca 2004, 11:26 przez Colin is the best, łącznie zmieniany 1 raz
Colin is the best

Postprzez ezka » poniedziałek 05 lipca 2004, 11:23

wg mnie tylko B - pasy ruchu;
lewa krawedz i pasy ruchu moga wyznaczac biale odblaski
ezka

Postprzez Salieri[MT] » poniedziałek 05 lipca 2004, 12:02

No co wy nie wiecie? :D Żółte światełka wyznaczają lewą krawędź jezdni lub pasy ruchu.
Salieri[MT]

Postprzez to ja » poniedziałek 05 lipca 2004, 12:16

Wyznaczają pasy ruchu i lewą krawędź jezdni, czyli odpowiedź A i B
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez Snuj ze Szczecina » poniedziałek 05 lipca 2004, 12:24

Prawidłowa odpowiedż to A i B.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez Salieri[MT] » poniedziałek 05 lipca 2004, 14:34

A właśnie jak to jest, spotkałem się z pytaniem na testach na tej stronce, na które wskazana odpowiedź była błędna.

Ale najpierw opiszę:

Była droga - dwa pasu dla jednego kierunku. Blisko skrzyżowanie. Jeden z pasów był do skrętu w lewo, a prawy do jazdy na wprost. Jazda na wprost mogła być kontynuowana tylko na jednym pasie. Samochód skręcający w lewo był bliżej skrzyżowania, a jadący na wprost nieco dalej. I było pytanie czy samochód (będący dalej - jadący na wprost) może wyprzedzić (samochód będący bliżej skrzyżowania, skręcający w lewo). Wskazane odp. przez test dostępny na tej stronie były inne niż w ośrodku jakim się uczyłem na kompach. W dodatku to pytanie się powtórzyło gdy zdawałem na Koszykarskiej w Krakowie i odp. inaczej niż było na testach z www.prawojazdy.com.pl i okazało się, że miałem 0 błędów.

Zadane pytania

W tej sytuacji kierujący pojazdem:
A. 1 może wyprzedzić pojazd 2,
B. 2 może nie włączać kierunkowskazu,
C. 1 i 2 powinni zachować szczególną ostrożność,

I na testach na tej stronie wskazuje że poprawne są A i C. A z tego co pamiętam na Koszykarskiej dałem tylko C i było dobrze.

Może nie będziecie do końca wiedzieć o które pytanie chodzi. Mam zrobionego screena, więc może ktoś by je tutaj zamieścił, bo nie mam własnego FTP - mogę przesłać na maila.
Salieri[MT]

Postprzez Colin is the best » poniedziałek 05 lipca 2004, 15:21

Salieri[MT] napisał(a):W tej sytuacji kierujący pojazdem:
A. 1 może wyprzedzić pojazd 2,
B. 2 może nie włączać kierunkowskazu,
C. 1 i 2 powinni zachować szczególną ostrożność

I na testach na tej stronie wskazuje że poprawne są A i C. A z tego co pamiętam na Koszykarskiej dałem tylko C i było dobrze.

Prawidłowe są odpowiedzi A i C (mniej więcej kojarze to pytanie). Chodzi o to, że pojazd 2 skręca w lewo i musi stać (albo chociaż zwolnić) i przepuszczać jadących z przeciwka. Na te swoje stanie ma odzielny pas ruchu. Natomiast pojazd 1 może przejechać swoim, wolnym pasem, bo nie wchodzi w kolizję z pojazdem 2. No i jeszcze jedno: ostrożność nie zawadzi... :)
Colin is the best

Postprzez Salieri[MT] » poniedziałek 05 lipca 2004, 15:52

W takim razie dziwne to jest. Bo w dniu mojego egzaminu gdy ćwiczyłem w domciu dawałem odp. A i C i było dobrze. Gdy pojechałem do ośrodka w którym się uczyłem LOK (na programie bardzo podobnym do tego na którym się zdaje oficjalny) gdy zaznaczyłem A i C odp. okazała się błędna. Wg. tamtego programu powinno być tylko C. I gdy pojechałem zdawać oficjalny znów miałem to pytanie i się zastanawiałem jak odpowiedzieć... i dałem samo C - okazało się że nie było błędów.

Chyba, że w dniu zdawania byłem tak zamieszany, że wszystko mi się pokręciło... ale teraz wydaje mi się, że dobrze to pamiętam - ale ręki sobie bym odciąć nie dał :P .
Salieri[MT]

Postprzez Snuj ze Szczecina » poniedziałek 05 lipca 2004, 17:17

Obrazek

W tej sytuacji kierujący pojazdem :

A) 1 może wyprzedzić pojazd 2
B) 2 może nie włączać kierunkowskazu
C) 1 i 2 powinni zachować szczęgólną ostrożność

Z punktu C jasno i zrozumiale wynikają przepisy ruchu drogowego, które mówią, że kierujący pojazdem zbliżając się do skrzyżowania powinien zachować szczęgólną ostrożność.Wiąże się to z ogólnym bezpieczeństwem ruchu pojazdów na drodze.Punkt B jest błędem, ponieważ kierujący zmienia kierunek jazdy.A kierujący pojazdem jest obowiązany za wczasu i wyrażnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy.A jest odpowiedzią prawidłową.Kierujący pojazdem 2 skręcając w lewo, musi napewno zwolnić bądż się zatrzymać i ustąpić pierwszeństwa pojazdom nadjeżdzającym z przeciwka bądż skręcającym w prawo.Zatem w tej sytuacji pojazd 1 poruszając się prawym pasem i mając wolny tor jazdy - może jechać prosto - wyprzedzając skręcający w lewo pojazd 2.

W sytuacji przedstawionej na obrazku dopuszcza się wyprzedzanie pojazdu sygnalizującego zamiar skrętu w lewo.

1.Program zawiera błąd
2.Do pytania był załączony inny obrazek
3.Coś ci się pomyliło

Która bramka ?
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez Salieri[MT] » poniedziałek 05 lipca 2004, 18:16

Wybieram bramkę nr. 3, z małą domieszką 1 :D. Tego dnia - egzamin teoretyczny, byłem święcie przekonany, że na Koszykarskiej dałem tylko C i mi zliczyło bez błędów... teraz jednak już moja pewność maleje. Może coś mi się totalnie pokręciło, bo wątpię aby testy oficjalne zawierały błąd.

Po prostu w domu dawałem A i C potem w ośrodku okazało się, że tylko C i tak dałem na Koszykarskiej... ale czy tak jest do końca :roll: .... pewnie nie .... może stres zrobił swoje, może miałem halucynacje , ale daję słowo, że tego dnia byłem o tym na 100% przekonany. Nawet podczas egzaminu się zastanawiałem czy dać tak jak jest w necie, czy tak jak jest w LOK'u (ośrodek w którym zdawałem) i wybrałem wariant 2 - błędu nie było.

Teraz tak patrzę na rysunek... i czy na pewno tamten pojazd może wyprzedzić tego skręcającego w lewo. Zauważ że na wprost już jest droga jednopasmowa. Samochód jadący na wprost, tak czy tak musi zjechać na skrzyżowaniu na pas po który będzie się poruszał pojazd skręcający w lewo - przecież pojazd skręcający w lewo nie może ściąć skrzyżowania. W takim razie który pojazd ma pierwszeństwo? Jadący w lewo będzie po normalnym torze skręcał. A pojazd jadący na wprost już się na skrzyżowaniu nie za bardzo zmieści, może dojść do stłuczki, bo musi zjechać nieco na lewo aby zająć pas na wprost? Mam racje? Tak to sobie wtedy tłumaczyłem.

Popatrz dokładnie na budowę skrzyżowania, samochód jadący w lewo i ten jadący na wprost w jednym momencie na nim się nie zmieszczą - może się zmieszczą... ale może coś w tym jest :wink: .
Salieri[MT]

Postprzez Colin is the best » poniedziałek 05 lipca 2004, 19:58

Salieri[MT] napisał(a):Teraz tak patrzę na rysunek...

....

Popatrz dokładnie na budowę skrzyżowania, samochód jadący w lewo i ten jadący na wprost w jednym momencie na nim się nie zmieszczą - może się zmieszczą... ale może coś w tym jest :wink: .

No cóz - ten rysunek jest symboliczny :) Spójrz sobie jak się ładnie asfalt rozszeża przy wjeździe.
Colin is the best

Postprzez bodek541 » poniedziałek 05 lipca 2004, 20:42

ja mam identyczne skrzyżowanie u siebie w Częstochowie i ten co jedzie na wprost może yprzedzić pojazd 2 na testach które mam na płycie jest A i C. Tak a propo jest to chyba obrazek w pomniejszonej skali dlatego nie widac calego pasa na rysunku na tescie na plycie jak byk widac dwa pasy
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 05 lipca 2004, 22:50

jesli masz skrina :) przeslij mi go a umieszcze na ftp. I zobaczymy czy to na 100 procent tez co snujek zaprezentowal :D 8)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Re: Wazne-Egzamin!!!

Postprzez wharton » poniedziałek 05 lipca 2004, 23:37

Umieszczone na jezdni punktowe elementy odblaskowe barwy żółtej mogą wyznaczać:
A- lewą krawędz jezdni
B- pasy ruchu
C-prawą krawędż jezdni.
Prawidłowa odpowiedz według mnie to B( tak mam również w testach z których sie uczę), natomiast na w testach na stronce Winforu jest odpowiedz A i B?

Prawidłowa odpowiedź według moich testów, których sie ucze do egzaminu to B i tylko B.Weryfikacja B.Tak odpowiedź B jest jedyna odpowiedzią poprawną.(12.07 br mam egzamin)
wharton

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy