Krzyż św. Andrzeja

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Krzyż św. Andrzeja

Postprzez atena12 » piątek 12 czerwca 2009, 06:26

Kochani ,w którym miejscu należy zatrzymać się jeżeli przed przejazdem kolejowym jest znak stop,i nad nim umieszczony krzyż św. Andrzeja.Oblałam za to na egzaminie,bo zatrzymałam się w takim miejscu aby coś widzieć.Egzaminator stwierdził że należało zatrzymać się przed krzyżem .Nie bardzo się z tym zgadzam ale cóż trudno.
atena12

Postprzez Nadzienie » piątek 12 czerwca 2009, 08:51

G-3 "krzyż św. Andrzeja przed przejazdem kolejowym jednotorowym"
G-4 "krzyż świętego Andrzeja przed przejazdem wielotorowym"
Wyznaczają miejsce zatrzymania się w związku z ruchem pociągu lub innego pojazdu szynowego na przejeździe kolejowym bez zapór lub pół zapór; znaki te informują, że na przejeździe występują odpowiednio jeden lub więcej torów.

Egzaminator miał rację, zawsze zatrzymujemy się przed krzyżem.
Nadzienie

Postprzez bruno666 » piątek 12 czerwca 2009, 08:54

Nadzienie napisał(a):Egzaminator miał rację, zawsze zatrzymujemy się przed krzyżem.

Albo przed linią zatrzymania jeśli jet takowa.
...
bruno666

Postprzez Nadzienie » piątek 12 czerwca 2009, 10:18

bruno666 napisał(a):
Nadzienie napisał(a):Egzaminator miał rację, zawsze zatrzymujemy się przed krzyżem.

Albo przed linią zatrzymania jeśli jet takowa.

A no tak. Oczywiście przed linią zatrzymania a jeśli takowej nie ma to przed krzyżem św. Andrzeja. ;)
Nadzienie

Re: Krzyż św. Andrzeja

Postprzez DEXiu » piątek 12 czerwca 2009, 13:28

atena12 napisał(a):Kochani ,w którym miejscu należy zatrzymać się jeżeli przed przejazdem kolejowym jest znak stop,i nad nim umieszczony krzyż św. Andrzeja.Oblałam za to na egzaminie,bo zatrzymałam się w takim miejscu aby coś widzieć.Egzaminator stwierdził że należało zatrzymać się przed krzyżem .Nie bardzo się z tym zgadzam ale cóż trudno.

Dobrze że pociąg akurat nie jechał, bo byś miała okazję go zobaczyć na chwilę przed tym jak Ci skasuje przód samochodu :wink: Nie powinno się przekraczać krzyża z tego powodu, że istnieje ryzyko przekroczenia tzw. skrajni pociągu (tzn. przejeżdżający pociąg może nas zahaczyć. To nie jest to samo, co zwykłe skrzyżowanie ze znakiem stop, gdzie kierowca na drodze z pierwszeństwem będzie mógł ewentualnie troszkę odbić i ominąć Twój wystający zderzak.
DEXiu

Postprzez qwer0 » piątek 12 czerwca 2009, 16:14

DEXiu a jak sie za3mam przed krzyzem gdzie widocznosc jest = 0, to mi to cos pomoze?
Za3mam sie i zaraz i tak podjade blizej, zeby cokolwiek widziec.
A w naszym kraju wlasnie najczesciej tak sie robi, droga przecina przejazd, badz przejazd przecina droge w takich miejscach, ze nawet jak sie za3mam to nie zauwaze wyjezdzajacego z za krzakow badz z za zakretu pociagu. Czasem na prawde sie zastanawiam, czy nie bede mial wiekszych szans gdy przejade najszybciej jak sie tylko da przez niektore z przejazdow, bo zdarzaja sie takie, ze musze wjechac juz na tory, zeby cokolwiek zobaczyc.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez DEXiu » piątek 12 czerwca 2009, 17:40

qwer0, o ile wiem, to w Polsce jeszcze się nie upowszechniły superszybkie i superciche pociągi na poduszce magnetycznej :wink: A oprócz tego większość pociągów przed przejazdami trąbi. I to na tyle głośno, że mieszkańcy pobliskich domów mają przechlapane. Tak więc wystarczy zwolnić/zatrzymać się i przez chwilę nasłuchiwać (w razie potrzeby uchylić szybę. No chyba że ktoś woli jak mu się spoiler telepie od głośnego umc-umc z tuby w bagażniku :lol: (nie mam tu absolutnie na myśli nikogo konkretnego)
DEXiu

Postprzez qwer0 » piątek 12 czerwca 2009, 21:33

qwer0, o ile wiem, to w Polsce jeszcze się nie upowszechniły superszybkie i superciche pociągi na poduszce magnetycznej Wink

towarowy jadacy dosyc wolno za3muje sie na odcinku 400-500m.
Wielki towarowy jadacy szybko potrzebuje do za3mania sie w miejscu nawet 2km.
Pociag nie zawsze slychac, i nie 3eba miec wcale telepiacego sie spojlera, tylko najnormalniej w swiecie sluchac radia, czy po prostu nie najcichszy samochod.
Jak przejazd jest w miare normalny to problemow nie ma, wlasnie sie zaczynaja problemy, gdy na przejezdzie widac cale gowno i slychac niewiele wiecej.
A oprócz tego większość pociągów przed przejazdami trąbi. I to na tyle głośno, że mieszkańcy pobliskich domów mają przechlapane.

raz trabi, a raz nie.
Wiekszosc wypadkow jest na przejazdach z zaporami - a przeciez zazwyczaj sie zamykaja...
Nie mowie, ze nie da sie normalnie, bezpiecznie przejechac przez przejazd kolejowy - da sie, ale przez normalny.
Ale niestety nie zawsze takie sie trafiaja.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez atena12 » sobota 13 czerwca 2009, 06:46

Szymonie chyba nie masz racji.Sam powiedziałeś że w związku z jadącym pociągiem.Pociag nie jechał.Dlatego moim zdaniem można zatrzymać się przed linią stopu.To w takim razie po co jest ta linia?Jeżeli jedzie pociąg ,widzę to ,wtedy zatrzymuję się przed krzyżem.
Moim zdaniem egzaminator popełnił błąd.Będę się odwoływała,i podejrzewam że skutecznie.
atena12

Postprzez Barabasz » sobota 13 czerwca 2009, 09:15

DEXiu napisał(a): Nie powinno się przekraczać krzyża z tego powodu, że istnieje ryzyko przekroczenia tzw. skrajni pociągu (tzn. przejeżdżający pociąg może nas zahaczyć. To nie jest to samo, co zwykłe skrzyżowanie ze znakiem stop, gdzie kierowca na drodze z pierwszeństwem będzie mógł ewentualnie troszkę odbić i ominąć Twój wystający zderzak.

w Bytomiu jest miejsce ktore temu calkowicie przeczy

krzyz sw. Andrzeja stoi jakies 15m od torowiska przed jakims budyneczkiem, ktory calkowicie zaslania widocznosc.
natomiast linia stop jest w prawidlowym miejscu ok 5m od skrajnej szyny. w normalnych warunkach jest b.dobrze widoczna, ale np zima....
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez scorpio44 » sobota 13 czerwca 2009, 11:52

Atena12 ==> nie wspomniałaś wcześniej o tym, że była tam namalowana linia zatrzymania. Jeżeli była, to jak najbardziej należało się zatrzymać przed nią.
scorpio44

Postprzez Tristyan » wtorek 09 lutego 2010, 19:50

a jeśli krzyż św Andrzeja jest pierwszy pozniej STOP a następnie przejazd to co robicie ?
mnie uczyli kiedyś tam że mam się zatrzymać przy krzyzu a następnie przejechać nie zatrzymując się przy znaku STOP (oczywiście nie ma lini zatrzymania)
ale dla mnie to jest złe przy krzyżu zatrzymujemy się gdy przez przejazd przejezdza pociąg a gdy nie ma pociągu zatrzymujemy się przy znaku STOP a nie przy krzyżu sw.Andzrzeja
- dobrze napisałem ?
Tristyan

Postprzez Ashganka » środa 19 lutego 2014, 10:52

Czy jeśli przed przejazdem jest krzyż św Andrzeja, nie ma znaku STOP, za to jest linia zatrzymania, ale przerywana - to trzeba się zatrzymać ?

Miałam to na teorii i nie jestem pewna, w końcu linia jest warunkowa.
Ashganka

Postprzez jasper1 » środa 19 lutego 2014, 13:26

A jechał pociąg?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Ashganka » czwartek 20 lutego 2014, 01:06

Nie, na obrazku nie było pociągu ani auta innego ...

Krzyż Św. Andrzeja nie nakazuje bezwzględnego zatrzymania się. Jeżeli jednak pod nim umieszczony jest znak B20 STOP to zatrzymanie się jest obowiązkowe. Kontynuowanie jazdy może nastąpić po upewnieniu się przez kierującego o możliwości bezpiecznego przejazdu.

Znalazłam takie coś, ale dalej nie wyjaśnia to kwestii linii warunkowego zatrzymania.
Ashganka

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców