Zmiana pasa ruchu, a wykonanie polecenia egzaminatora

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » poniedziałek 08 czerwca 2009, 14:36

Overlord napisał(a):Niema to jak jednogłosśna odpowiedź... Bardziej jednak ufam Cmanowi...

Ja bym tam mnie nie ufał, ale jeżeli jest potrzeba, to zawsze mogę wrzucić stosowne przepisy:

Rozporządzenie napisał(a):§ 21. 1. Przebieg egzaminu praktycznego na prawo jazdy kategorii B rejestruje się przy pomocy urządzeń rejestrujących przebieg egzaminu, o których mowa w § 19 pkt 4.
2. Urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny:
1) rejestrować co najmniej obraz widoczny do przodu przez przednią szybę pojazdu egzaminacyjnego (kamera o kącie widzenia 45 stopni lub więcej); obraz zapisywany musi zawierać opis składający się z daty, godziny przeprowadzanego egzaminu oraz numeru rejestracyjnego pojazdu egzaminacyjnego, a w przypadku braku możliwości umieszczenia numeru rejestracyjnego pojazdu, dopuszcza się podanie przez egzaminatora numeru rejestracyjnego ustnie przed rozpoczęciem egzaminu;
2) rejestrować dźwięk w pojeździe równolegle z rejestracją obrazu;
3) uniemożliwiać ingerencję osób nieuprawnionych w zapis na nośniku danych;
4) być uruchamiane i zatrzymywane bez konieczności ingerencji egzaminatora w proces rejestracji;
5) zapewniać egzaminatorowi podgląd obrazu rejestrowanego na nośniku, tak aby w trakcie egzaminu miał możliwość sprawdzenia, czy nie nastąpiła awaria urządzenia powodująca brak możliwości nagrywania przebiegu egzaminu.

No chyba, że się mylę, to wtedy zawsze wskazana jest riposta, ale poparta przepisami, jak np. tutaj: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 404#173404 :).
cman

Postprzez Overlord » poniedziałek 08 czerwca 2009, 19:57

Mk61: No niestety tak jak już pisałem... Polecenie o skręcie w lewo dostałem na pasie do skrętu w prawo i jakieś 10-20m przed skrzyżowaniem... Także nie była to idealna sytuacja zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt że na lewym pasie było 50 m samochodów...
Overlord

Postprzez mk61 » poniedziałek 08 czerwca 2009, 20:09

W takim razie trzeba było się zatrzymać, włączyć kierunkowskaz i czekać spokojnie olewając innych. Ciekawe, jak długo egzaminator utrzymywałby się przy swoim zdaniu. Sam musisz przemyśleć jeszcze tą sytuację i zastanowić się, czy nie warto by się odwołać od wyniku, bo mi to wygląda na to, że to nie było jasne i bezpieczne polecenie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze