Corsa-kolejny problem,cos piszczy...

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Corsa-kolejny problem,cos piszczy...

Postprzez chantal » niedziela 07 czerwca 2009, 19:46

Znowu mam problem,chyba zmienie niedlugo samochod :) zauwazylam dzis dopiero,ze przy skrecie kol,to jest jak skrecam,piszczy cos,przypomina mi to piszczenie paska rozrzadu albo piszczenie opon przy ruszaniu,tylko nie jest az tak glosne ale jest,nie wiem co to i tak jak mowie tylko gdy skrecam.Mozecie mi cos podpowiedziec?
29 listopad 2008-mój szczęśliwy dzień:)
UWAGA-BLONDYNKA ZA KIEROWNICĄ:)
chantal

Postprzez marcij » niedziela 07 czerwca 2009, 20:59

Za malo danych , zeby cos powiedziec. Zawieszenie jest ciezko zdiagnozowac, nawet majac auto na kanale, a przez internet jest to niemozliwe. W Twoim przypadku , moze to byc kwestia naciagu paska pompy wspomagania(jesli masz wspomaganie), Co sie dzieje , jak masz kola maksymalnie skrecone i trzymasz tak kierownice ? Czy dalej piszczy, mocniej , slabiej ? Moze to rowniez byc maglownica. Koncowki drazkow raczej mozna wykluczyc , bo one wydawalyby dzwieki rowniez podczas jazdy nawprost.

P.S. Pasek rozrzadu nie piszczy , piszczy pasek klinowy.
Obrazek
marcij

Postprzez lled3 » niedziela 07 czerwca 2009, 21:01

moze po prostu łożyska kolumny McPhersona ?
Obrazek
lled3

Postprzez BOReK » niedziela 07 czerwca 2009, 21:25

Piszczy gdy stoisz czy jak ruszasz albo jedziesz? Któraś strona skrętu bardziej daje znać o sobie? Piszczenie jest takie raczej w rytm pracy silnika, ciągłe czy jeszcze jakies inne? Piszczy tylko gdy ruszasz kierownicą czy także gdy ją ustalisz w jakimś położeniu?
BOReK

Postprzez chantal » poniedziałek 08 czerwca 2009, 14:46

piszczy gdy skrecam,przewaznie w lewo,gdy kola sa proste to nie,podczas wolnej jazdy,jak rusze i skrece kola,najczesciej tak wlasnie,gdy jade to juz nic nie piszczy,mi to przypomina skrzypienie drzwi jak sie je otwiera,gdy nie sa naoliwione :D nie piszczy glosno ale ja jadac slysze to, no i cos podobnie jak pasek,klinowy oczywiscie,Marcij,pomylilam sie i napisalam rozrzadu.Tak czy owak jutro jade do mechanika i sie dowiem co jest nie tak.
29 listopad 2008-mój szczęśliwy dzień:)
UWAGA-BLONDYNKA ZA KIEROWNICĄ:)
chantal

Postprzez lled3 » poniedziałek 08 czerwca 2009, 16:55

po opisie to sprawdził bym najpierw łożyska McPhersona - ogólnie górne jego mocowanie.
Obrazek
lled3

Powrót do Porady techniczne