Czy mogę zmienić pas ruchu jadąc w poprzek jezdni?...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy mogę zmienić pas ruchu jadąc w poprzek jezdni?...

Postprzez Mario90 » czwartek 04 czerwca 2009, 19:07

...na drodze jednokierunkowej.

Witajcie,
Jutro mam państwowy egzamin na prawo jazdy kategorii B. i stąd też mam pytanie, żeby nie popełnić gafy na egzaminie. Jak się zachować w sytuacji zmiany pasa ruchu? Czy mogę od razu z prawego pasa przejechać przez pas wewnętrzny do lewego? czy powinienem to zrobić stopniowo zatrzymując się chwilę na wewnętrznym pasie, a dopiero wtedy zjechać na lewy? oczywiście zakładam, że za mną jest dużo odpowiedniego miejsca do wykonania tego manewru. Z moim instruktorem na jazdach przejeżdżałem w poprzek jezdni z prawego pasa do lewego nie zatrzymując się na środkowym-(tak mnie uczył), natomiast teraz w książeczce "SUPERTEKI Dobre porady" GrupyIMAGE, wyczytałem, żeby manewr zmiany pasa ruchu odbywać stopniowo, etapami.
Przytoczę cały podpunkt:

"Jeżeli zmieniasz 2 lub 3 pasy ruchu, to rób to etapami. Nawet jeśli sygnalizujesz zamiar zmiany pasa ruchu, nie upoważnia Cię to do nagłego rajdu w poprzek jezdni np. z pasa skrajnego lewego na skrajny prawy. Każda zmiana pasa na sąsiedni jest oddzielnym manewrem, oddzielnie sygnalizowanym i takiego, stopniowego zachowania spodziewają się po tobie kierujący innymi pojazdami nadjeżdżającymi z tyłu"

Dodam jeszcze dodatkowy załącznik w postaci krótkiego filmiku na youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=yQZq2xz1vb4

Biały samochód z wewnętrznego pasa ruchu chciał zjechać na pas zanikający (w sumie nie wiem, po co) i pewnie z tyłu nie zauważył nadjeżdżającego motoru. Wyczytując info. z dobrych porad kierowca ten powinien zatrzymać się chwilę na prawym pasie, a dopiero potem odbić na zanikający?

Zastanawiając się nad tym, powoli dochodzę do wniosku, że instruktor mnie źle uczył. Ale najbardziej sprawę naświetli mi wasza opinia na ten temat.

Pozdrawiam.
Mario90

Postprzez Pajejek » czwartek 04 czerwca 2009, 22:33

Etapami nie oznacza, że musisz na środkowym pasie się zatrzymać bo byłoby to kuriozalne. Autorom tego pomysłu chodziło zapewne o to, że należy taką zmianę wykonać na dwa razy. Najpierw zajmujesz pas środkowy, jedziesz nim przez chwilę prosto i po upewnieniu się, że na prawym pasie nic nie jedzie zajmujesz go.
Ja jednak powiem ci, że twój instruktor miał rację. Możesz taką zmiane wykonać od razu. Musisz zrobić to rozsądnie, zachowując przy tym szczególną ostrożność. W przepisach nie jest zabroniona taka zmiana.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez ella » czwartek 04 czerwca 2009, 22:49

ella
Moderator

Postprzez Olin » niedziela 07 czerwca 2009, 16:16

Oczywiście manewr zmiany pasa może polegać na jednoczesnej zmianie dwóch pasów (bez konieczności jazdy po jednym z nich). Należy jednak pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności w czasie wykonywania tego manewru oraz o odpowiedni wcześniej sygnalizować zamiar zmiany pasa - o tym ważnym wymogu zapomnieli powiedzieć moi przedmówcy. Użyte przez ustawodawce słowo "zamiar" oznacza, że sygnalizacji musimy dokonać wcześniej tj. zanim zmienimy pas ruchu.
Olin

Powrót do Sytuacje na drodze