Ograniczenie prędkości - odkąd - dodąd obowiązuje ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ograniczenie prędkości - odkąd - dodąd obowiązuje ?

Postprzez zaglebiak » czwartek 04 czerwca 2009, 17:32

Mam takie trochę głupie pytania.
1 pytanie. Mam np znak B33 (ograniczenie prędkości) powiedzmy 50km/h. Od którego miejsca ten znak obowiązuje, czyli kiedy powinienem jechać już 50 ? Jak już przodem auta przekraczam znak czy jak całym samochodem przejadę za znak ?
2 pytanie to B34 (koniec ograniczenia prędkości). Kiedy można przyspieszyć ? Jak również będę przekraczał przodem znak, czy też całą długością auta przejadę za znak.
3 pytanie to: Znak B33 jeśli nie był odwołany obowiązuje "do skrzyżowania". Tzn przyśpieszać mogę już na skrzyżowaniu czy dopiero jak je opuszczę.
4 pytanie. Jak jest ze znakiem teren zabudowany i koniec terenu zabudowanego.

Jak to wszystko powinno wyglądać na egzaminie, gdzie np. nawet przekroczenie prędkości o te kilka km/h oblewa egzamin. Dlatego pytam się odkąd znaki obowiązują ? W kodeksie drogowym tez to wszystko nie jest dokładnie opisane. Pisze, że np znak B33 obowiązuje od miejsca postawienia znaku (co to ma oznaczać) i obowiązuje do najbliższego skrzyżowania skrzyżowania (też nie wiadomo do czego dokładnie).
zaglebiak

Postprzez qwer0 » czwartek 04 czerwca 2009, 17:44

Mam takie trochę głupie pytania.

imho nawet bardzo...
Bez przesadyzmow - jak depniesz gazu gdy przodem wjedziesz za znak, to w momencie gdy go ominiesz, nie bedziesz mial znacznie wiekszej predkosci.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Pajejek » czwartek 04 czerwca 2009, 18:29

Odp. 1 Znak B-33 obowiązuje od miejsca jego ustawienia, czyli jeżeli przejeżdżasz go przodem auta to już znajdujesz się w jego "dystrykcji".
Odp. 2 Możesz dopiero przyspieszyć kiedy całą długością samochodu znajdziesz się poza ograniczeniem.
Odp.3 Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania łącznie z nim.
Odp. 4 Znak terenu zabudowanego odwołuje B-33.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez zaglebiak » czwartek 04 czerwca 2009, 23:23

To nie było w sumie moje pytanie, bo ja prawko mam. Mój znajomy zapytał się mnie o to wszystko bo robi prawko, ale mimo wszystko nie wiedziałem co mu odpowiedzieć. Nie jestem instruktorem.
Dzięki za odpowiedź. Ja w sumie jeżdżę jak automat chyba jak każdy, więc pytania są trochę dziwne.
zaglebiak

Powrót do Sytuacje na drodze