Jednokierunkowa - pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jednokierunkowa - pytanie

Postprzez Luu » środa 03 czerwca 2009, 17:08

Witam.
Zdaje dopiero prawo jazdy i niedługo będę szedł na egzamin. W Gorzowie wielkopolskim natknąłem się na miejsce schematycznie zobrazowane poniżej. Nasz wyjazd odbywa się z drogi jednokierunkowej.
Obrazek
Moje pytanie, jak w tym przypadku należy poprawnie pojechać? linia podwójna ciągła wg mnie jest źle namalowana ale tak jest. Wraz z instruktorem jeździłem tak jak pojazd A. Oglądałem natomiast film nagrany przez pewnego instruktora który jechał w tym miejscu i pojechał jak pojazd B.
Więc jak mam wkońcu jechać ? Prawidłowo skręcając w lewo ustawiamy się przy lewej. Ale czy w tym wypadku też? Mam robić taki łuk żeby na ciągłą nie jechać?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony środa 03 czerwca 2009, 21:46 przez Luu, łącznie zmieniany 1 raz
Luu

Postprzez Mario90 » środa 03 czerwca 2009, 17:13

A nie lepiej ustawić się za pojazdem A i czekać na swój przejazd? :wink: prawa strona
Mario90

Postprzez Nadzienie » środa 03 czerwca 2009, 17:25

Mario90 napisał(a):A nie lepiej ustawić się za pojazdem A i czekać na swój przejazd? :wink: prawa strona

Mario90: nie zrozumiałeś pytania Luu

No jakby się tak trzymać przepisów to trzeba by było pojechać jak pojazd B ponieważ skręcając na skrzyżowaniu z drogi jednokierunkowej w lewo nalezy zbliżyć sie do lewej krawędzi jezdni. Jednak w tym przypadku ja bym pojechał jak pojazd A, na pewno jest to bezpieczniejsze niż jechanie slalomem jak pojazd B bo tak namalowali te linie...
Nadzienie

Postprzez Luu » środa 03 czerwca 2009, 17:40

No właśnie ja też tak uważam i na jazdach jeździłem jak pojazd A.
Ale za parę dni będę zdawał egzamin w WORDzie i jak na to spojrzy egzaminator? Jeśli jeszcze się trafi jakiś w porządku to ew mnie zapyta dlaczego tak to mu powiem. Ale może się też znaleźć taki baran za przeproszeniem i mnie udupi za to że nie stoje przy lewej.
Więc gdyby mógł się wypowiedzieć jakiś egzamnator to byłbym wdzięczny ;>.
Luu

Postprzez ghoti_mp » środa 03 czerwca 2009, 19:52

Heh.. bardzo niebezpieczna sytuacja... mam bardzo podobne skrzyżowanie pod moim domem.
W każdym razie, bez zbędnego lania wody: ustawiasz się do lewej, ale jeśli jezdnia (ta jednokierunkowa) jest szeroka to moze nie do samego krawężnika i startujesz z lewej w lewo.
ghoti_mp

Postprzez Luu » środa 03 czerwca 2009, 20:29

Czyli na egzaminie mam pojechać bardziej przy lewej a potem odbić tak żeby na linie nie najechać?
Z deka bezsensu ;o
No ale skoro tak trzeba...

Tylko co za "mądry" człowiek tak to namalował to ja nie wiem.
Luu

Postprzez Pajejek » środa 03 czerwca 2009, 21:58

Według przepisów przy skręcie w lewo należy zająć pozycję blisko lewej krawędzi jezdni jednokierunkowej. Faktycznie w tym przypadku drogowcy się nie popisali. Nie mniej jednak wydaję mi się, że należy wypośrodkować to ustawienie na lewoskręcie. Czyli zająć pozycję częściowo jak A i częściowo jak B. Może wydawać się to jakieś dziwne ale dziwne jest to skrzyżowanie.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez Luu » środa 03 czerwca 2009, 22:02

Dziwne nie dziwne ale takie niestety jest.
No cóż, to najlepiej podjechać jak najbliżej lewej przy czym uwzględnić żeby przy wyjeździe nie robić za dużych slalomów.
Dzięki ;)
Luu

Powrót do Sytuacje na drodze