Postój na chodniku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postój na chodniku

Postprzez Van » wtorek 02 czerwca 2009, 17:56

Postój na chodniku kołami jednego boku.

Obrazek

Tabliczka pod znakiem parking wskazuje, aby ustawić pojazd na chodniku kołami jednego boku.

Wiadomo też że:
Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem, że szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m.

A co w sytuacji takiej jak na zdjęciu? Kiedy szerokość chodnika wynosi 1,5 m? Lub niewiele więcej tak, że jakiekolwiek wjechanie na ten chodnik nawet niedużym samochodem pozostawi mniej niż 1,5 m wolnego miejsca na chodniku?
Van

Postprzez sht » wtorek 02 czerwca 2009, 18:07

Skoro jest taki znak, to znaczy, że można się tak zatrzymać jak wskazane na tabliczce pod znakiem. Tak aby zostawić miejsce na przejście po chodniku.

PS: Widzę, że to Toruń ;)
sht

Postprzez Van » wtorek 02 czerwca 2009, 18:09

Tak Toruń :)
Ale wyraźnie widać, że miejsca jest mało na chodniku. Zdecydowanie mniej niż wymagane 1,5 m. I co wtedy :?:
Van

Postprzez tristan » wtorek 02 czerwca 2009, 18:58

Ale to nie jest chodnik, to jest parking. Owszem, przerobiony z chodnika, ale wyraźnie tam jest znak P.

§ 52. 1. Znak D-18 „parking” oznacza miejsce prze-
znaczone na postój pojazdów (zespołów pojazdów), z wyjątkiem przyczep kempingowych; [...]
2. Umieszczona pod znakiem D-18 tabliczka T-30
wskazuje sposób ustawienia pojazdu względem krawędzi jezdni oznaczonej na tabliczce barwą szarą oraz że miejsce jest przeznaczone dla pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t.

Jednym słowem, dawny chodnik zmieniono w Parking. W sumie chyba słusznie, bo ze zdjęcia widać, że po drugiej stronie jest luksusowy chodnik, a do tego układ drogi sugeruje, że tą stroną i tak raczej nikt nie chodzi.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez ghoti_mp » wtorek 02 czerwca 2009, 19:00

Ta sytuacja jest troche inna, niż fragment przepisów które przytoczyłeś. Przepis ten dotyczy zatrzymywania pojazdy tam, gdzie nie ma parkingu, czyli po prostu "na chodniku". Tutaj spokojnie można się zatrzymać, oczywiście tak, żeby zostawić miejsce na przejście pieszych, ale również tak, żeby nie utrudnić przejazdy ulicą. Te odległości 1,5 m są to nieistotne;)
ghoti_mp

Postprzez qwer0 » wtorek 02 czerwca 2009, 19:17

Ale wyraźnie widać, że miejsca jest mało na chodniku. Zdecydowanie mniej niż wymagane 1,5 m. I co wtedy Question

ja tam miarki w łoczach nie mam, ale wydaje mnie sie, ze chodnik na zdjeciu ma ponad 1,5m i ze smialo mozna tam zatrzymac sie w sposob wskazany na tabliczce i zostanie jeszcze 1,5m.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Nadzienie » wtorek 02 czerwca 2009, 19:51

tristan napisał(a):Ale to nie jest chodnik, to jest parking. Owszem, przerobiony z chodnika, ale wyraźnie tam jest znak P.

§ 52. 1. Znak D-18 „parking” oznacza miejsce prze-
znaczone na postój pojazdów (zespołów pojazdów), z wyjątkiem przyczep kempingowych; [...]
2. Umieszczona pod znakiem D-18 tabliczka T-30
wskazuje sposób ustawienia pojazdu względem krawędzi jezdni oznaczonej na tabliczce barwą szarą oraz że miejsce jest przeznaczone dla pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t.

Jednym słowem, dawny chodnik zmieniono w Parking. W sumie chyba słusznie, bo ze zdjęcia widać, że po drugiej stronie jest luksusowy chodnik, a do tego układ drogi sugeruje, że tą stroną i tak raczej nikt nie chodzi.

Dokładnie to jest parking, oznaczony odpowiednimi znakami, który tak jak mówi tristan został utworzony z dawnego chodnika. Wg. mnie nie trzeba się tutaj stosować już do zasad jakie obowiązują podczas zatrzymywania się na chodniku. Jest to parking i ja bym się stosował tylko do sposobu ustawiania pojazdu, który jest pokazany na tabliczce pod znakiem D18.
Nadzienie

Postprzez mk61 » wtorek 02 czerwca 2009, 20:00

Jeśli mogę, to się podłącze z pytaniem.
Tak się zastanawiam, czy w tym przypadku może również parkować pojazd ciężarowy o masie rzeczywistej powyżej 16t? W przepisach jest napisane, że pojazd ten może parkować właśnie na oznaczonych miejscach, ale czy w tym przypadku obowiązuje krawężnik, a co za tym idzie, ograniczenie do 2,5t? Co jest "ważniejsze"? Znak "Parking", czy przepisowe 2,5t?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez sht » wtorek 02 czerwca 2009, 20:03

O ile pamiętam, przepisy mówią o autach do 2,5 tony na tego typu parkingach.
sht

Postprzez Nadzienie » wtorek 02 czerwca 2009, 20:24

Umieszczona pod znakiem D-18 tabliczka T-30 wskazuje sposób ustawienia pojazdu względem krawędzi jezdni oznaczonej na tabliczce barwą szarą oraz, że miejsce jest przeznaczone dla pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5t.
Nadzienie

Postprzez Pajejek » wtorek 02 czerwca 2009, 23:48

tristan napisał(a):Ale to nie jest chodnik, to jest parking. Owszem, przerobiony z chodnika, ale wyraźnie tam jest znak P.

Zupełnie się z tym nie zgodzę. Owa tabliczka pokazuje sposób parkowania względem krawędzi jezdni, czyli w tym przypadku jedną parą kół, jedego boku na jezdni a drugą parą kół drugiego boku na chodniku. Nie jest to w żadnym razie chodnik zamieniony na parking. W tej konkretnej sytuacji pojazd musi być tak zaparkowany aby zostało 1,5 m dla przechodniów. W warunkach technicznych ustawiania znaków jest zapis, iż odpowiednie tabliczki do znaku D-18 stosuje się z zachowaniem odpowiedniej szerokości dla przechodniów (1,5 m).
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez Nadzienie » środa 03 czerwca 2009, 07:15

Czytałem warunki techniczne umieszczenia znaków i znalazłem tam to:
Niedopuszczalne jest wyznaczenie parkowania przy użyciu tabliczek od T-30d do T-30i, jeżeli na jedni obowiązuje zakaz zatrzymywania się lub postoju. Parkowanie skośne zaleca się stosować wówczas, gdy wjazd na stanowisko jest możliwy tylko z jednego kierunku. Parkowanie pojazdów całkowicie na chodniku prostopadle do krawężnika możliwe jest przy szerokości chodnika powyżej 6m, pod warunkiem pozostawienia minimum 1,5m. szerokości dla pieszego"

Wiem, że to tyczy sie parkowania skośnego na chodniku ale widać że także mamy obowiązek pozostawienia miejsca dla pieszych.

Ja znalazłem tylko tyle. Może ktoś znajdzie więcej: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/2181.htm.

Ale wydaje mi się, że się myliłem i mimo wszystko, że jest to oznaczony parking to jest to także chodnik. Należy się tam stosować do tego ustawowego 1,5m. dla pieszych w każdej sytuacji pozostawienia pojazdu w jakikolwiek sposób na chodniku.
Nadzienie

Postprzez DEXiu » środa 03 czerwca 2009, 18:00

Nadzienie napisał(a):

(...)

Jednym słowem, dawny chodnik zmieniono w Parking. (...)

Dokładnie to jest parking, oznaczony odpowiednimi znakami, który tak jak mówi tristan został utworzony z dawnego chodnika.

To ja mam pytanie: skoro to jest znak czyniący z chodnika parking, to jak wygląda znak "chodnik"? :shock:
DEXiu

Postprzez Nadzienie » środa 03 czerwca 2009, 18:53

DEXiu napisał(a):To ja mam pytanie: skoro to jest znak czyniący z chodnika parking, to jak wygląda znak "chodnik"? :shock:

No właśnie dlatego napisałem post wcześniej, że nie miałem racji. Czytałem warunki techniczne umieszczenia znaków i na podstawie tego co udało mi się tam znaleźć wnioskuję, że jest to także chodnik i obowiązuje tam te ustawowe 1,5m dla pieszych.
Nadzienie

Postprzez tristan » środa 03 czerwca 2009, 21:19

DEXiu napisał(a):To ja mam pytanie: skoro to jest znak czyniący z chodnika parking, to jak wygląda znak "chodnik"? :shock:

A po co ci taki znak? chcesz z parkingu uczynić chodnik?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze