Skrzyżowanie oba samochody skręcają w lewo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez kopan » niedziela 19 kwietnia 2009, 14:40

Kodeks takie rozwiązania oznakowania uwzględnia.
Nie jest to niewiadomo jaki znak ale znak zrozumiały dla wszystkich.
Nalezy sie do niego stosować.
kopan

Postprzez barbra » niedziela 19 kwietnia 2009, 14:53

Po wypowiedziach kolegów,nie byłam o tym przekonana :]
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez kopan » niedziela 19 kwietnia 2009, 16:09

Tu nie demokracja.
Polecam pogrzebać w przepisach o znakach.
Polecam Par 1 ust. 4
kopan

Postprzez barbra » niedziela 19 kwietnia 2009, 20:51

No tak-dzięki :wink: , ale czasem warto też znać zdanie innych.
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez ja131 » sobota 30 maja 2009, 20:11

a kto by miał pierwszeństwo gdyby na skrzyżowaniu 4 samochody skręcały w lewo( oczywiście każdy nadjechałby z innego kierunku)???
ja131

Postprzez barbra » poniedziałek 01 czerwca 2009, 16:34

Na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną,taka sytuacja nie ma prawa bytu :lol:
Na skrzyżowaniu równorzędnym -tu już dyskusja była: (zresztą też teortetyczna)
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... norz%EAdne
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Re: Skrzyżowanie oba samochody skręcają w lewo.

Postprzez Henq » środa 21 listopada 2012, 14:51

Z testów na prawo jazdy można wywnioskować (wizualnie pokazują) jak takie skrzyżowania najlepiej pokonywać rys 1 i rys 2 ten sam po wymazaniu auta 1 by się ktoś nie doczepił, że to nie to samo, bo trzy auta :)
jeżeli natomiast ktoś na siłę upiera się, że lepiej mu pokonać takie skrzyżowanie kolizyjnie bądź budowa skrzyżowania nie pozwala inaczej, to rys 3 i rys 4 przedstawia jak się ma sytuacja, gdy jedno auto jedzie na wprost a drugie skręca i z tej zasady korzystamy rys 5 powinien wszystko wyjaśnić.
Na rys 5 jeżeli auto nr 2 pierwsze wjedzie na skrzyżowanie przed autem 3, musi się zatrzymać by puścić auto 3 które defacto jest po jego prawej stronie (to jest chyba jasne). Analogicznie sytuacja ma się, gdy to auto nr 3 wjedzie pierwsze na skrzyżowanie. Jeżeli w tym samym momencie wjadą obydwa auta na skrzyżowanie to dopiero w chwili jak się miną mogą wykonać manewr skrętu innej możliwości nie ma, więc nie rozumiem, po co tyle postów i pytań?
Załączniki
203.jpg
Rys 1,2
203.jpg (36.41 KiB) Przeglądane 9076 razy
203e.JPG
Rys 3,4,5
203e.JPG (54.1 KiB) Przeglądane 9076 razy
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez PrzyszlyKierowcaa » sobota 01 grudnia 2012, 17:20

Ja do tej pory mam wątpliwości kiedy pokonywać skrzyżowanie kolizyjnie a kiedy bezkolizyjnie... Pamiętam jak podczas kursu miałem taką oto sytuację: http://i.imgur.com/lbEO1.png
Jadąc pojazdem nr 1 miałem wykonać zawracanie, więc pojechałem tak jak wskazuje linia w kolorze fioletowym, ponieważ na skrzyżowaniach o ruchu kierowanym w centrum miasta zawsze robiłem to w ten sposób. Tutaj natomiast po lewej stronie jak widać jest droga poprzeczna, której na początku nie zauważyłem, bo jechałem kiedy było już ciemno, ulica była kiepsko oświetlona i zobaczyłem ją dopiero kiedy stałem na środku skrzyżowania w celu przepuszczenia pojazdu nr 3. W tym samym momencie kiedy wjechałem na miejsce oznaczone fioletowym krzyżykiem pojawił się pojazd nr 2 i dostałem ochrzan od instruktora, że wjeżdżam pod prąd 8) Powiedział mi, że w takim wypadku powinienem trzymać się prawej strony i jechać tak jak pokazuje pomarańczowa linia.
PrzyszlyKierowcaa

Postprzez lith » sobota 01 grudnia 2012, 17:31

Też zależy od sytuacji. Nie zawsze jest 'jedyne słuszne' rozwiązanie. Może i pomarańczowy tor byłby tam lepsze, ale fioletowy też był dopuszczalny.
lith

Postprzez PrzyszlyKierowcaa » sobota 01 grudnia 2012, 17:42

Też tak mi się wydaje, ale nawet nie kłóciłem się z instruktorem, bo byłem trochę zdziwiony całą sytuacją.
Zresztą tak na dobrą sprawę, skoro jechałem drogą z pierwszeństwem, to pojazdy na drodze poprzecznej musiały ustąpić pierwszeństwa.
Ale nawet stojąc i czekając aż pojazd nr 3 przejedzie, po mojej prawej stronie pojawił się kolejny samochód z zamiarem skręcenia w lewo (na ulicę gdzie stoi pojazd nr 2) i tylko pamiętam spojrzenie kierowcy tego auta wyrażające bardzo duże zdziwienie widząc gdzie ja stoję :D
PrzyszlyKierowcaa

Postprzez bajencja » sobota 01 grudnia 2012, 22:34

Mnie uczono, że na skrzyżowaniu należy trzymać się prawej krawędzi, a jedynie na przełączce dwukierunkowej zawraca się przy lewej. Nie dziwię się więc, że instruktor się czepiał. Jeżeli nr 3 skręcałby w lewo, to jadąc od lewej zajeżdżasz mu drogę, a jak od prawej, to się mijacie "na zakładkę"
Zawracanie tak, jak fioletowy, najczęściej obserwuję na bezkolizyjnych skrętach w lewo :P (co oczywiście jest niedozwolone).
bajencja

Postprzez PrzyszlyKierowcaa » niedziela 02 grudnia 2012, 02:18

Czyli manewr zawracania zaprezentowany na tym filmiku jest błędny? http://www.youtube.com/watch?v=vI0ut8Bj110
Wg mnie wszystko wygląda ok, przecież nikomu nie wjadę pod prąd. Gdyby ktoś był z lewej, to na skrzyżowaniu równorzędnym musi mi ustąpić, gdy jadę drogą z pierwszeństwem tak samo. Gdyby były światła, to gdy ja mam zielone on ma czerwone :)
Czy w ogóle przepisy to regulują w jakiś sposób? Chodzi mi zarówno o zawracanie i o skręcanie w lewo kolizyjne/bezkolizyjne - kiedy trzeba, kiedy nie można itd.
PrzyszlyKierowcaa

Postprzez lith » niedziela 02 grudnia 2012, 02:37

Nie, przepisy nic nie regulują. Ogólnie to tam gdzie byś skręcał w lewo bezkolizyjnie to raczej będziesz też zawracał przy lewej, tam gdzie kolizyjnie to przy prawej części przełączki, bo to wychodzi tak naturalnie. Ale nie ma żadnych sztywnych reguł co i kiedy. Chyba, że tak linie wymalują, że inaczej się nie da.
lith

Postprzez Henq » środa 05 grudnia 2012, 11:47

bajencja napisał(a):Mnie uczono, że na skrzyżowaniu należy trzymać się prawej krawędzi, a jedynie na przełączce dwukierunkowej zawraca się przy lewej. Nie dziwię się więc, że instruktor się czepiał. Jeżeli nr 3 skręcałby w lewo, to jadąc od lewej zajeżdżasz mu drogę, a jak od prawej, to się mijacie "na zakładkę"

A ja się dziwię, ponieważ w kodeksie masz wyraźnie napisane:
Art. 22.2
"Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
2.do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo."
Defacto jeżeli już trzymasz się tej lewej strony, to najlepiej manewr zawracania zrobić przy lewej krawędzi. To samo dotyczy pojazdu 3 jeżeli zamierza skręcić w lewo trzyma sie lewej strony i nie zajeżdża Ci drogi mijacie się od Twojej prawej - bezkolizyjnie.
Więc źle Cię uczono (zdj poniżej), nawet na przełączce jednokierunkowej możesz zawracać od lewej.
bajencja napisał(a):Zawracanie tak, jak fioletowy, najczęściej obserwuję na bezkolizyjnych skrętach w lewo :P (co oczywiście jest niedozwolone).

A kto Ci powiedział, że to jest niedozwolone? Właśnie to jest dozwolone i tak powinno się zawracać ew. skręcać jak tylko się da - bezkolizyjnie.
Niestety tak jak pisał "lith" - przepisy tego nie regulują jednoznacznie dlatego są tacy co zawsze zawrócą lub skręcą bezkolizyjnie i tacy co muszą sobie "utrudniac" :)
A tak uczą na instruktorów:
Załączniki
01.GIF
01.GIF (5.81 KiB) Przeglądane 9011 razy
02.JPG
02.JPG (31.83 KiB) Przeglądane 9011 razy
zawracanie1.jpg
zawracanie1.jpg (13.79 KiB) Przeglądane 9011 razy
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez bajencja » środa 05 grudnia 2012, 12:36

Henq napisał(a):
bajencja napisał(a):Zawracanie tak, jak fioletowy, najczęściej obserwuję na bezkolizyjnych skrętach w lewo :P (co oczywiście jest niedozwolone).

A kto Ci powiedział, że to jest niedozwolone? Właśnie to jest dozwolone i tak powinno się zawracać ew. skręcać jak tylko się da - bezkolizyjnie.

A czy jest dozwolone zawracanie przy lewoskręcie kierowanym sygnalizatorem S-3 ? (na którym nie ma zaznaczonej strzałki do zawracania).
bajencja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze