Kolizja na parkingu, sprawa z OC na inną osobę.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Kolizja na parkingu, sprawa z OC na inną osobę.

Postprzez bakel » piątek 29 maja 2009, 09:49

Witam
Wczoraj miałem kolizję na parkingu, Wjechałem tyłem w błotnik zaparkowanego samochodu. Zostawiłem swój numer tel za wycieraczką.
Sprawa jest trochę skomplikowana gdyż jest to auto mojego brata. Samochód kupił on 3 dni temu od kolegi i jeszcze go nie przerejestrował, OC też jest na kolegę, a nie na mojego brata.

Co teraz z OC? Komu polecą składki? Wolałbym, żeby to "zostało w rodzinie"
bakel

Postprzez qwer0 » piątek 29 maja 2009, 10:13

jak niewielkie uszkodzenia, to moze po prostu sie rozliczyc, bez korzystania z OC?
Zapewne lepiej sie na tym wyjdzie, bo znizek sie szybko nie odzyskuje.

Przy okazji polecam wszystkim "ubezpieczenie ubezpieczenia".
Tylko, ze to chyba tylko dla osob jezdzacych bezszkodowo przez iles tam lat - moj ojciec wykupil sobie wlasnie na wszelkosc za 20zl cos takiego, ze jesli w ciagu 3 lat spowoduje nie wiecej niz 2 kolizje to nie traci znizek - znizki leca dopiero przy spowodowaniu 3ciej kolizji.
20zl nie majatek, a kazdemu sie moze przydazyc ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez robcio » piątek 29 maja 2009, 10:15

Jeśli jest spisana umowa kupna sprzedaży, to nie będzie problemów. Twój brat ma 30 dni na przerejestrowanie samochodu od dnia zakupu. W tym czasie musi udać się również do ubezpieczyciela aby przepisać na siebie ubezpieczenie, tanie oc. Niech twój brat zadzwoni do ubezpieczyciela i przedstawi mu sprawę, no i jak najszybciej radzę przerejestrować auto.

http://erazmus-sokrates.com/
Ostatnio zmieniony wtorek 18 sierpnia 2009, 17:35 przez robcio, łącznie zmieniany 2 razy
robcio

Postprzez bakel » piątek 29 maja 2009, 10:18

Tak, umowa jest spisana.
Ale cały czas jeździ się na OC kolegi. Jeżeli dobrze rozumiem to szkoda nie wpłynie na zniżki kolegi, skoro jest spisana umowa tak?
W takim razie brat przy przerejestrowaniu auta i opłaceniu auta będzie musiał zapłacić większe OC, prawda?
bakel

Postprzez marekqqq » piątek 29 maja 2009, 14:12

to zależy od indywidualnych warunków umowy z zakładem ubezpieczeń. W dzisiejszych czasach w większości firm ubezpieczeniowych jedna kolizja na 2 lata nie powoduje utraty zniżek, najlepiej zadzwonić do firmy i zapytać
marekqqq

Postprzez Pajejek » piątek 29 maja 2009, 22:40

robcio napisał(a):Jeśli jest spisana umowa kupna sprzedaży, to nie będzie problemów. Twój brat ma 30 dni na przerejestrowanie samochodu od dnia zakupu. W tym czasie musi udać się również do ubezpieczyciela aby przepisać na siebie ubezpieczenie. Niech twój brat zadzwoni do ubezpieczyciela i przedstawi mu sprawę, no i jak najszybciej radzę przerejestrować auto.
Zgadzam się z tym. Jeśli jest umowa kupna/sprzedaży auta to nie ma problemu.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez adi_king1 » wtorek 02 czerwca 2009, 17:50

Sprawa na pewno zostanie z rodzinie dlatego że OC jest przekazywane z samochodem i kolega musi powiadomić ubezpieczyciela o sprzedaży auta pokazując umowę kupna sprzedaży. Od dnia sprzedaży nie może stracić żadnej zniżki bo nie ma już auta w chwili stłuczki. Twój brat ma możliwość kontynuować ubezpieczenie kolegi nie jestem pewien czy nie tylko przez rok na który jest wykupione (dopłaca tylko różnicę w cenie) lub wykupić nowe. Nie wiem jak jest z utratą zniżek bo to zależy od ubezpieczyciela.
adi_king1

Powrót do Porady techniczne