warunkowa strzałka- gdzie się zatrzymujemy?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

warunkowa strzałka- gdzie się zatrzymujemy?

Postprzez revivee » niedziela 17 maja 2009, 09:02

Jesli jest warunkowa strzałka np. w prawo za pasami, to gdzie mam się zatrzymywać, czy przed pasami??? Jak nie ma nikogo na pasach to moge sie zatrzymać dalej przed skrzyżowaniem? Już mi się wszystko pokreciło :roll: Chyba zawsze przed pasami się zatrzymujemy, jak czerwone też. No ale wolałą bym się upewnić.
Chodzi mi mniej wiecej o taką sytuację:
http://www.mmpoznan.pl/rep/newsph/4185/18532.3.jpg

Gdyby nie było dobrej widoczności, moze byc tak ze napierw ktos przechodził potem chcemy przejechać dojeżdzamy ale okazuje się ze juz jakiś samochód nam wjechał i musimy przepuścić, albo ze mielismy tak słabą widocznosc ze dopiero po dojechaniu do drogi poprzecznej widzimy, wtedy możemy drugi raz się zatrzymać?
Ok i jesli zatrzymamy sie przed drogą a wtedy bedą nadchodzić piesi to przeciez stoimy na pasach i nieumozliwiamy im przejść.
Ostatnio zmieniony niedziela 17 maja 2009, 09:13 przez revivee, łącznie zmieniany 1 raz
revivee

Postprzez dariex » niedziela 17 maja 2009, 09:10

1.Zatrzymujesz się przed pasami.
2.Zatrzymujesz się na zakręcie,aby ustąpić pierwszeństwa potencjalnie nadjeżdżającemu pojazdowi.

Zatrzymanie na egzaminie w takim wypadku zwykle następuje dwukrotnie.

Przeszukaj forum ,bo tematów o skręcie warunkowym,miejscu zatrzymania,etc była już cała masa.
dariex

Postprzez Pajejek » niedziela 17 maja 2009, 09:12

Zatrzymanie w sytuacji na zdjęciu powinno byc przed sygnalizatorem czyli przed przejściem dla pieszych. Dopiero po zatrzymaniu i upewnieniu się czy nie utrudnisz pieszym przechodzenia po "pasach" wolno ci podjechać do drogi poprzecznej.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez revivee » niedziela 17 maja 2009, 09:16

a jak nie ma wogóle pieszych to też mamy się przed przejściem i przed drogą zatrzymać?
revivee

Postprzez dariex » niedziela 17 maja 2009, 09:20

Na egzaminie- TAK.
dariex

Postprzez revivee » niedziela 17 maja 2009, 09:24

jeszcze jedno, czy sygnalizator z warunkowymi strzałkami moze stać za pasami?
Obrazek
i czy wtedy zachowujemy się tak jak w poprzedniej sytuacji, czy tu możemy się nie zatrzymywać przed przejściem tylko od razu przed sygnalizatorem jak nie ma pieszych?
Ostatnio zmieniony niedziela 17 maja 2009, 09:42 przez revivee, łącznie zmieniany 4 razy
revivee

Postprzez dariex » niedziela 17 maja 2009, 09:36

Zwykle sygnalizatory ustawione są przed przejściem,bo gdy pali się strzałka warunkowa,to jednocześnie piesi i np.rowerzyści(jeśli przebiega tam również ścieżka rowerowa),mają zielone.
Musisz pamietać o jedym założeniu - na egzaminie zawsze zatrzymujesz się przed sygnalizatorem warunkowym,jeśli się świeci.
W drugim przypadku ,jeśli taka sytuacja miałaby miejsce,zatrzymywałabyś się przed sygnalizatorem,nie przed przejściem,jednocześnie zachowując szczególną uwagę czy nie pojawi się na pasach pieszy.
Ostatnio zmieniony niedziela 17 maja 2009, 10:03 przez dariex, łącznie zmieniany 1 raz
dariex

Postprzez Borys_q » niedziela 17 maja 2009, 09:40

Przed sygnalizatorem masz OBOWIĄZEK zatrzymania, dalej w razie potrzeby ustąpienia pierwszeństwa.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez marekqqq » niedziela 17 maja 2009, 09:50

dariex nie przed sygnalizatorem kierunkowym tylko przed sygnalizatorem ze strzałką warunkową - to ogromna różnica. Mamy obowiązek zatrzymania przed sygnalizatorem, jeżeli nie utrudni się ruchu pieszym i pojazdom można ruszyć i przejechać już bez zatrzymania przed jezdnią na którą chcemy wjechać.
marekqqq

Postprzez dariex » niedziela 17 maja 2009, 10:02

Racja,moje dość niefortunne przejęzyczenie.Już poprawiłam.
dariex

Postprzez Barabasz » niedziela 17 maja 2009, 10:45

revivee napisał(a):jeszcze jedno, czy sygnalizator z warunkowymi strzałkami moze stać za pasami?
i czy wtedy zachowujemy się tak jak w poprzedniej sytuacji, czy tu możemy się nie zatrzymywać przed przejściem tylko od razu przed sygnalizatorem jak nie ma pieszych?

to ja poprzekrecam troche Twoje pytanie:
-jest czerwone na sygnalizatorze, ktory stoi za pasami, nie ma zadnych pieszych na i w okolicy przejscia, czy w tej sytuacji zatrzymasz sie dopiero przed sygnalizatorem ???.......

--> strzalka warunkowa nakazuje Ci zatrzymanie sie na czerwonym swietle ( w tym konkretnym przypadku ofc. przed pasami, czyli przed linia warunkowego zatrzymania. doskonale widoczna na zdjeciu ), upewnienie sie czy masz mozliwosc przejazdu, czy w miedzy czasie strzalka nie zgasla i po spelnieniu tych warunkow pozwala Ci z zachowaniem szczegolnej ostroznosci na skrecenie na skrzyzowaniu
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez kris006 » niedziela 17 maja 2009, 11:48

Obrazek

A jak tutaj?

Zatrzymujemy sie przed sygnalizatorem?
kris006

Postprzez scorpio44 » niedziela 17 maja 2009, 14:32

Kris006 ==> to jest jedna z sytuacji (ale jednak rzadko występujących - o niebo częściej znajdują się tam przejścia dla pieszych), kiedy nie mogę się nie zgodzić z tym, że obowiązek zatrzymania przed sygnalizatorem jest w tym wypadku bez sensu. Ale odpowiedź brzmi TAK.

A ogólnie uściślijmy podstawową rzecz - nie zatrzymujemy się przed sygnalizatorem, ale przed linią zatrzymania. Dopiero w razie jej braku (a chyba jednak częściej ona jest, niż jej nie ma ;) ) obowiązuje zasada, że przed sygnalizatorem.

Poza tym zachęcam do lektury:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 29&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 71&start=0
scorpio44

skoro mowa o s2

Postprzez kasjopeja » czwartek 28 maja 2009, 22:04

Witam,

Skoro mowa o s2, to ja chętnie rozwieję swoje wątpliwości które powstały po dyskusji z pewną osobą. Tak jak na załączonym przeze mnie zdjęciu zatrzymanie następuje przed s2, ale czy potem musi jeszcze nastąpić przed linią zatrzymania STOP ? (załóżmy, że z lewej nic nie jedzie, jest pusto jak nie wiem co )

http://img.org.pl/obrazek/cHS0959qntb.html

Obrazek
kasjopeja

Postprzez dariex » czwartek 28 maja 2009, 22:52

Musisz zatrzymać się przed linią zatrzymania i upewnić się,że Twój wjazd (skądinąd- jak sama nazwa wskazuje-warunkowy),nie spowoduje żadnego zagrożenia .No przeca widać,ze nie jesteś w stanie tego ocenić zatrzymując się parę metrów wcześniej,przed sygnalizatorem ;)
dariex

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze