Włączanie się do ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Włączanie się do ruchu

Postprzez Trucker » niedziela 24 maja 2009, 09:57

Witam
Chciałbym się upewnić w swoich przekonaniach,dlatego postanowiłem napisać tutaj.Otóż wywiązała się ostra dyskusja na temat,kto ma pierwszeństwo.Sytuacja jest taka.

Wyjeżdżam z drogi wewnętrznej (parking,teren prywatny,ogrodzony).
Na wprost skręca w lewo samochód z drogi osiedlowej aczkolwiek nie oznaczonej żadnym znakiem (droga wewnętrzna,strefa zamieszkania).
Kto ma pierwszeństwo,jakie zasady tam obowiązują?
Mi się wydaję,że taka droga jest publiczna,nie ma nawet żadnych zakazów tonażowych i mimo,że jest osiedlowa jest tam spory ruch.
Przypomnę,nie ma żadnych znaków.
Trucker

Postprzez marcin.pl » niedziela 24 maja 2009, 10:37

W takim układzie Ty sie włączasz do ruchu, więc ustępujesz wszystkim. Tym skręcającym w lewo też.

Jeśli droga naprzeciwko Ciebie byłaby oznakowana jako wewnętrzna lub strefa zamieszkania, to między tobą a pojazdem z naprzeciwka perwszeństwo wg zasady "prawej strony".
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez Trucker » niedziela 24 maja 2009, 11:17

Ok,ja to wiem,może zadam inaczej pytanie.
Czy droga wewnętrzna musi być oznakowana?
Wiadomo w niektórych sytuacjach np.parking w markecie albo stacja benzynowa posiadają drogi wewnętrzne i raczej nie spotkałem się żeby był znak o tym informujący,bo to oczywiste.
Trucker

Postprzez wilkuzzz » niedziela 24 maja 2009, 12:12

jest to teren prywatny w przypadku hipermarketów i to jest oczywiste tak jak w stacji i wyjazd z nich jest oczywisty ustępujesz wszystkim.
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
Gen. Stanisław F. Sosabowski
wilkuzzz

Postprzez Trucker » niedziela 24 maja 2009, 12:31

Czy droga osiedlowa musi posiadać znak świadczący o niepublicznej drodze?Niektóre wspólnoty mieszkaniowe sobie stawiają znaki,ale to nie jest wszędzie,czyli wychodzi na to,że musi być znak,bo jak nie ma to jest publiczna.Tak ja to rozumiem.
Mam do czynienia ze strasznie niereformowalnym przypadkiem człowieka,który nie rozumie co to jest włączenie się do ruchu i nawet pokazuje mu te wszystkie artykuły,a on dalej swoje - "mam pierwszeństwo,bo jestem po jego prawej stronie"
:shock:
Trucker

Postprzez BOReK » niedziela 24 maja 2009, 14:49

To zapytaj się gościa czy to jakas prywatna droga, czy publiczna. Zależnie od tego co ci odpowie to wiesz co mu odpowiedzieć.

Na moim osiedlu jest tak, że jest jedna ulica i od niej odchodzą dwie "wpadające w osiedle". Nie są nijak oznakowane, ale ponieważ tylko ta główna jest asfaltowa (czyli "bardziej" utwardzona, ale to bez sensu :D), to na tych dwóch skrzyżowaniach ona ma pierwszeństwo. Na całym osiedlu, "wewnątrz" stosuje się zaś regułę prawej strony i nawet "obcy" jakoś instynktownie się do tego stosują.

Może gdybyś przedstawił zdjęcie tego miejsca albo jakiś plan sytuacyjny, to moglibyśmy pewniej pomóc. ;)
BOReK

Postprzez Trucker » niedziela 24 maja 2009, 16:40

http://www.autocentrum.pl/?FF=546&file= ... 665.47.jpg

Tam na dole ten pojazd chce skręcić w prawo,a drugi pojazd na drodze nie określonej jako wewnętrzna chce skręcić w lewo.
Ja uważam,że jako pojazd na dole wyjeżdżający z parkingu,nie mam pierwszeństwa.Na tej osiedlowej drodze jest wiele podobnych skrzyżowań,z tym że na innych uliczkach są już znaki informujące o drodze wewnętrznej albo o strefie zamieszkania.Chcę również zaznaczyć,że w tej sytuacji nie ma mowy o klasycznym skrzyżowaniu równorzędnym,gdyż droga z której wyjeżdżam mimo,że prowadzi na parking to nie ma 20 metrów.
Trucker

Postprzez BOReK » niedziela 24 maja 2009, 16:53

Jeśli znaki poziome są takie, jak na rysunku, to ten na dole ustępuje.
BOReK

Postprzez Trucker » niedziela 24 maja 2009, 17:08

http://www.autocentrum.pl/?FF=546&file= ... 283.88.jpg

Tu kolejna sytuacja.
Wg.przepisów zjeżdżając do swojej posesji z drogi głównej, jestem zobowiązany do ustąpienia pierwszeństwa każdemu.Nawet tym co mnie wyprzedzają mimo,że zasygnalizowałem zamiar skrętu.

Art.17
1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:

1. na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;
2. na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej;
3. na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych;

3. a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na przejazd dla rowerzystów;
4. pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.

2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.[/b]
Tak mówił egzaminator podczas wykładu na przewóz rzeczy.
Tylko nie wiem czy przytoczyłem właściwy artykuł.
Am I right?
Trucker

Postprzez BOReK » niedziela 24 maja 2009, 17:36

E tam, przecież wyraźnie napisano, że włączający się do ruchu, a nie zjeżdżający z drogi publicznej. Nie w tę stronę. ;)

Natomiast odnośnie tej sytuacji, to skręcający w lewo stanowia wyjątek, który wyprzedza się tylko z prawej strony. Oczywiście jeśli skręcasz w lewo, ale ktoś cię zaczął wyprzedzać z lewej zanim to zasygnalizowałeś, to musisz mu ustąpić - ale tylko wtedy.
BOReK

Postprzez Glammaniara » środa 27 maja 2009, 00:02

A ja ze swej strony mam nieco inne pytanie. Czy na osiedlowym parkingu również obowiązuje zasada "prawej strony"? Chodzi mi o sytuację podobną jak tutaj przedstawiona: http://www.autocentrum.pl/?FF=546&file= ... 835.97.jpg z tym, że tam nie ma tych linii osi jezdni, bo to jest parking. Czy skręcając w prawo z pozycji jak na rysunku, mam pierwszeństwo? Jak na rysunku, nie ma żadnych znaków oprócz "ustąp pierwszeństwa" tam dalej.
Obrazek
Glammaniara

Postprzez dariex » środa 27 maja 2009, 00:13

Logika podpowiadałaby,że owszem.
Pomimo,ze może być to teren,na którym przepisy PORD-owskie nie obowiązują,to jednak aby ułatwić sobie oraz innym życie- ja mówię zdecydowane TAK.
dariex

Postprzez BOReK » środa 27 maja 2009, 01:11

A dlaczego nie miałby obowiązywać PoRD? Przecież obowiązuje nawet na terenie prywatnym o ile właściciel nie ustali inaczej (a że może ustalić co zechce to inna sprawa).
BOReK

Postprzez scorpio44 » środa 27 maja 2009, 14:24

Trucker napisał(a):na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu

Chodzi o wyjeżdżanie z drogi dojazdowej do obiektu! A nie o dojeżdżanie do jakiejś drogi.
Jeżeli rzeczywiście tak to interpretował egzaminator, to......

Trucker napisał(a):Mam do czynienia ze strasznie niereformowalnym przypadkiem człowieka,który nie rozumie co to jest włączenie się do ruchu i nawet pokazuje mu te wszystkie artykuły,a on dalej swoje - "mam pierwszeństwo,bo jestem po jego prawej stronie"
:shock:

Niestety, ale prawda jest taka, że 90% ludzi stawia znak równości między włączaniem się do ruchu a każdym wyjazdem z drogi podporządkowanej.
scorpio44

Postprzez junji » środa 27 maja 2009, 14:56

Trucker napisał(a):Czy droga osiedlowa musi posiadać znak świadczący o niepublicznej drodze?Niektóre wspólnoty mieszkaniowe sobie stawiają znaki,ale to nie jest wszędzie,czyli wychodzi na to,że musi być znak,bo jak nie ma to jest publiczna.

Odpowiem, cytując ustawę o drogach publicznych:
"Art. 2. 1. Drogi publiczne ze względu na funkcje w sieci drogowej dzielą się na następujące kategorie:
1. drogi krajowe;
2. drogi wojewódzkie;
3. drogi powiatowe;
4. drogi gminne."

"Art. 8. 1. Drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez przedsiębiorców, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami oraz pętle autobusowe, są drogami wewnętrznymi."

Dodatkowo ust. 4 tego samego artykułu stanowi: "4. Oznakowanie połączeń dróg wewnętrznych z drogami publicznymi oraz utrzymanie urządzeń bezpieczeństwa i organizacji ruchu, związanych z funkcjonowaniem tych połączeń, należy do zarządcy drogi publicznej."
junji

Powrót do Sytuacje na drodze