Znak STOP przed skrzyżowaniem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak STOP przed skrzyżowaniem

Postprzez Qwerty12 » czwartek 21 maja 2009, 13:00

Cześć, chciałem zapytać o pewne skrzyżowanie, mianowicie ul. Chabrowej z ul. Jałowcową w Gdyni. Wygląda tak:

(kliknij aby powiększyć)
Obrazek

Chodzi mi o to jak powinien zachować się kierujący pojazdem 1. Bo zastanawia mnie, że stoi tam sam znak STOP bez tabliczki, więc chyba domyślnie powinno się ustąpić tylko z lewej i prawej. No a w tym właśnie przypadku powinno się (chyba) ustąpić wszystkim którzy jadą kolizyjne względem naszego toru jazdy. Jak mam interpretować sam znak STOP?

Dodam, że oznakowanie znam z pamięci, a jakiś czas tam nie byłem, więc jeżeli jest również ktoś miejscowy i zna oznakowanie to niech coś dopowie.

Link zumi do tego skrzyżowania: http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=gdynia&Submit=Szukaj&long=18.4505351&lat=54.532648&type=3&scale=1
Qwerty12

Postprzez BOReK » czwartek 21 maja 2009, 13:28

Z oznakowania (zresztą chyba niepełnego) i zasad ogólnych wynika, że jedynka ustępuje wszystkim, którym może zagrodzić tor jazdy.
BOReK

Postprzez Qwerty12 » czwartek 21 maja 2009, 13:40

Ok, ale wtedy skąd mam wiedzieć, że mam ustępować wszystkim, a kiedy, że tylko z lewej i prawej strony? Bo przypuśćmy, że nie znam układu na skrzyżowaniu i jadę tam pierwszy raz, to co mam wysiąść na skrzyżowaniu i sprawdzić, jaki znak mają jadący z przeciwka :D

Ja już nie pamiętam, ale może pojazd 3 ma zakaz skrętu w lewo, wtedy wszystko byłoby jasne. Help
Qwerty12

Postprzez Ladanieco » czwartek 21 maja 2009, 13:54

Od razu piszę, że nie znam osobiście tego skrzyżowania.
Ale odnoszą c się do obrazka który przedstawiłeś, to wg. mnie jest ono źle oznaczone ponieważ kierowca pojazdu 1 może być zmylony znakiem stop b-20 bez tabliczki T-6c informującej o rzeczywistym przebiegu drogi z pierwszeństwem. Znak stop sugeruje, że ma on obowiązek ustąpienia pierwszeństwa poruszającym się jedynie drogą przy której się znajduje.
Dokładne objaśnienia znaków znajdziesz na
http://www.v10.pl/prawo/Znaki,drogowe,zakazu,112.html
No i powinien przejechać przez skrzyżowanie jako ostatni ustępując piewszeństwa pojazdowi 3 oraz 2 (którego ma po prawej stronie).[/url]
Ladanieco

Postprzez Qwerty12 » czwartek 21 maja 2009, 14:09

No właśnie dezorientujący jest ten brak tabliczki, bo jakbym jechał pierwszy raz tamtą drogą od strony pojazdu 1 to ustępowałbym tylko z lewej i prawej, bo skąd miałbym wiedzieć jak wygląda tam rzeczywisty układ. Chyba, że jest to tak jak wspomniałem jakoś lepiej zorganizowane, a mianowicie, że pojazd nr 3 ma zakaz skrętu w lewo. Wtedy faktycznie ta tabliczka jest zbędna. Najlepiej jakby był ktoś z Gdyni, kto zna pełne oznakowanie na tym skrzyżowaniu.
Qwerty12

Postprzez BOReK » czwartek 21 maja 2009, 17:34

A jak działa znak "Stop"? Jak "Ustąp pierwszeństwa", ale dodatkowo nakazuje bezwzględne zatrzymanie. Widzimy, że facet z naprzeciwka nie ma żadnego z tych znaków (po to mają takie a nie inne kształty), a my mamy "Stop". Ustępujemy mu.
BOReK

Postprzez Qwerty12 » czwartek 21 maja 2009, 17:38

BOReK napisał(a):A jak działa znak "Stop"? Jak "Ustąp pierwszeństwa", ale dodatkowo nakazuje bezwzględne zatrzymanie. Widzimy, że facet z naprzeciwka nie ma żadnego z tych znaków (po to mają takie a nie inne kształty), a my mamy "Stop". Ustępujemy mu.

:D

To ja jednak poproszę tabliczkę pod STOP-em :wink:
Qwerty12

Postprzez BOReK » czwartek 21 maja 2009, 17:52

Qwerty12 - serio, po to A-7 jest jedynym odwróconym trójkatem, a Stop jedynym ośmiokątem w galerii, żebyś je rozpoznał nawet od tyłu. Jak nie widzisz ich na żadnym innym wlocie oprócz swojego, to znaczy że jedziesz na końcu, koniec dyskusji. :D
BOReK

Postprzez Pajejek » czwartek 21 maja 2009, 21:55

Zdecydowanie to skrzyżowanie jest błędnie oznakowane. Pod znakiem B-20 powinna być umieszczona tabliczka T-6c. Wyraźnie mówią o tym warunki techniczne ustawiania znaków:
Jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to pod wszystkimi znakami określającymi pierwszeństwo (D-1, A-7, ewentualnie B-20) umieszcza się odpowiednie odmiany tabliczek T-6a i T-6c.

Powinno zgłosić się taki przypadek do zarządcy drogi bo może tam dochodzić do nieprzyjemnych sytuacji. Ale narazie, na tak oznakowanym skrzyżowaniu, zgodzę się z BORKiem
A-7 jest jedynym odwróconym trójkatem, a Stop jedynym ośmiokątem w galerii, żebyś je rozpoznał nawet od tyłu. Jak nie widzisz ich na żadnym innym wlocie oprócz swojego, to znaczy że jedziesz na końcu
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez miciu10 » piątek 22 maja 2009, 14:01

Tabliczka tam jest. Jak się przybliży temu skrzyżowaniu widać cień dwóch znaków - Stop i tabliczki:
Obrazek
Z tym skrzyżowaniem jest też taki problem, że jest tam 5 wlotów, a wyjeżdżając z uliczki ze Stopem widzialność jest fatalna, i na dodatek odległość pomiędzy znakiem, a linią zatrzymania dość spora. Widziałem tam raz egzaminową przesiadkę, bo się ktoś nie zatrzymał.
miciu10

Postprzez Qwerty12 » piątek 22 maja 2009, 14:47

Tabliczka, tam??? Fakt, dawno tamtędy nie jechałem, ale wówczas rządnej tabliczki tam nie było.
Qwerty12

Postprzez aik » piątek 22 maja 2009, 16:27

Z tym orientowaniem się za pomocą odwróconych znaków to nie jest tak prosto. Nikt telepatycznie nie widzi jaki tam jest znak. Pierwszeństwo równie dobrze mogłoby przebiegać dla pojazdów 2 i 3 i już ten biały musiałby nam ustąpić Nie mając tabliczki z przebiegiem pierwszeństwa nie wiemy o tym, wiec nie jest tak pięknie, że na podstawie kształtu odwróconego znaku można mieć w 100% pewność.
W ogóle nie powinno tak być, że ja mam rozglądać się po skrzyżowaniu i rozmyślać jakie znaki maja inni - jakiś absurd.
aik

Postprzez BOReK » piątek 22 maja 2009, 18:05

Telepatą być nie trzeba, a niewidomym nie wydaje się uprawnień. Przeczytaj dokładnie co napisałem.
BOReK

Postprzez aik » piątek 22 maja 2009, 18:47

To teraz uczą odgadywania znaków od tyłu - to nie tylko niewidomy miałby z tym problem. Pierwszeństwo równie dobrze mogłoby przebiegać tak jak na rysunku lub dla pojazdów 2 i 3.
A co jak TIR skręcając zasłoni Ci te znaki, które chcesz odgadywać patrząc na nie od tyłu, lub zostaną zasłonięte przez coś innego. To nie jest sposób na jazdę.
aik

Postprzez BOReK » piątek 22 maja 2009, 19:00

Tak, uczą odgadywania znaków od tyłu. Tych dwóch konkretnie, bo po to je tak wymyślono. A jak sytuacja jest niejasna, to należy się dokładnie rozglądać i zachować szczególną ostrożność. Tego próbują uczyć, ale bez skutku - albo ktoś ma olej w głowie, albo nie.
BOReK

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze