Niewyznaczone pasy ruchu a linia ciągła

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Niewyznaczone pasy ruchu a linia ciągła

Postprzez adriano87 » czwartek 21 maja 2009, 08:22

Witam
Tak się ostatnio zastanawiałem - czy jadąc jezdnią bez namalowanych pasów ruchu oraz znaków dla drogi głównej (wyłącznie dla podporządkowanej o ustąpieniu pierwszeństwa) to jak wygląda "prawnie" sytuacja wyprzedzania na skrzyżowaniu z brakiem namalowanych linii ciągłych jak i znaków dla drogi głównej? Czasami jadąc przez wsie często widać tego pokroju sytuacje i ciekaw jestem jak Panowie niebiescy oceniliby tą sytuację.

Pozdrawiam
adriano87

Postprzez Makabra » czwartek 21 maja 2009, 09:25

No wydaje mi sie ze to wyprzedzajacy musi upewnic sie o tym czy wyprzedzajac nie znajdzie sie na skrzyzowaniu. Podobna sytuacja jest jak zaczyna sie wyprzedzanie na linnii przerywanej a potem "nagle" pojawia sie linia podwojnie ciagla. W uwaga pirat byly takie sytuacjie i nie bylo dyskusji ze nie wyrobil sie wyprzedzajacy i nagle mu sie linia pojawila.
Makabra

Postprzez jarmal » czwartek 21 maja 2009, 10:19

Na skrzyżowaniu nie wolno wyprzedzać bez względu na to czy pasy są wyznaczone linią ciągłą, przerywaną czy wogólnie nie są wyznaczone (z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany lub jak pojazd wyprzedzany sygnalizuje skręt). Zmiana pasa jest dozwolona.
jarmal

Powrót do Sytuacje na drodze