Khay napisał(a):W definicji A-7 masz o znaku umieszczonym w obrębie skrzyżowania. Na mój gust z taką właśnie sytuacją mamy do czynienia w tym przypadku, czyli dot. on najbliższej jezdni.
To że znak tyczy się najbliżesz jezdni a nie dwóch kolejnych nie odpowiada na moje pytanie (choć i ten zapis uważam za dziwny). Pytam jaki przepis w który reguluje pierwszeństwo w tej sytuacji. A pytam bo takowego nie widzę.
Wyjaśnie może więc o co dokładnie chodzi. Znaki A-6, A-7, D-1, D-2 służą do oznakowania niektórych dróg jako drogi z pierwszeństwem a innych jako drogi podporządkowane. I tak jak obszar zabudowany wcale nie musi być rzeczywiście zabudowany tak droga z pierwszeństwem nie oznacza automatycznie że mamy tam zawsze pierwszeństwo. Pierwszeństwo nabywamy w konkretnej sytuacji zgodnie z punktami. 1.2.1 i 1.2.2 rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych. Zacytuje:
...
droga z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
droga podporządkowana - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;
Poza tymi dwoma definicjami nie znalazłem nic co definiuje pierwszeństwo na drogach z pierwszeństwem/podporządkowanych poza skrzyżowaniami.