autobus szkolny

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

autobus szkolny

Postprzez rafal5757 » niedziela 17 maja 2009, 19:51

czy kierujący pojazdem zbliżając się do autobusu szkolnego musi zawsze zmniejszyć prędkość?
rafal5757

Postprzez marekqqq » niedziela 17 maja 2009, 21:35

przeczytaj PRD.................. zmniejszyć prędkość a w razie potrzeby zatrzymać się??
marekqqq

Postprzez viera » niedziela 17 maja 2009, 21:43

Tak musi :

Jest to zapisane w PRD art.18a pkt 2.gdy:
kierujący zbliżając się do miejsca postoju autobusu szkolnego jest obowiązany:

zmniejszyć prędkość a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu tym autobusem wjazd na jezdnie lub sasiedni pas ruchu o ile sygnalizuje on zamiar wykonania takiego zamiaru.
viera

autobus szkolny

Postprzez Radwan » niedziela 17 maja 2009, 21:49

Witam. Nie, nie zawsze. Zgodnie z art.57a pord - kierujący pojazdem, przejeżdżając obok autobusu szkolnego, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność. Moim zdaniem obowiązek zachowania szczególnej ostrożności zmusza kierującego do zmniejszenia prędkości jazdy - ale czy zawsze ?. Art.18a pord nakłada obowiązek zmniejszenia prędkości, o ile kierujący autobusem sygnalizuje zamiar wjazdu na jezdnię lub sąsiedni pas ruchu. Pozdrawiam.
Radwan

Postprzez marekqqq » poniedziałek 18 maja 2009, 05:31

według mnie jest napisane jasno i czytelnie - zmniejszyć prędkość a w razie potrzeby zatrzymać się koniec kropka dla jasności :P
marekqqq

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 18 maja 2009, 09:08

marekqqq napisał(a):według mnie jest napisane jasno i czytelnie - zmniejszyć prędkość a w razie potrzeby zatrzymać się koniec kropka dla jasności :P

marekqqq masz racje pod warunkiem że doczytasz reszte artykułu w którym pisze że (teraz ja pisze z głowy) kierujący takim autobusem sygnalizuje zamiar
oskbelfer

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 18 maja 2009, 13:50

marekqqq napisał(a):według mnie jest napisane jasno i czytelnie - zmniejszyć prędkość a w razie potrzeby zatrzymać się koniec kropka dla jasności :P

Przytoczyłeś przepis, który dokładnie podaje, w jakich konkretnych okolicznościach należy zmniejszyć prędkość - i dalej twierdzisz, że należy ją zmniejszyć zawsze?
scorpio44

Re: autobus szkolny

Postprzez Pajejek » poniedziałek 18 maja 2009, 22:56

rafal5757 napisał(a):czy kierujący pojazdem zbliżając się do autobusu szkolnego musi zawsze zmniejszyć prędkość?

Na tak postawione pytanie musi paść odpowiedź - nie. W tym pytaniu nie jest zawarte w jakich warunkach tzn. czy na przystanku czy też gdzieś na drodze kiedy autobus poprostu sobie jedzie między przystankami. Na pewno zachować szczególną ostrożność.
Jeżeli natomiast chodzi o autobus, który stoi na przystanku to faktycznie przepis jest niejednoznaczny
Art. 18a. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do miejsca postoju autobusu szkolnego, jest obowiązany:
1.zatrzymać się, o ile kierujący tym autobusem podał sygnał zatrzymania;
2.zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu tym autobusem wjazd na jezdnię lub sąsiedni pas ruchu, o ile sygnalizuje on zamiar wykonania takiego manewru.

Punkt drugi w zależności jak jest czytany może być różnie interpretowany. Posiadam jednak informacje, że na egzaminach teoretycznych dla egzaminatorów przy podobnym pytaniu trzeba zaznaczyć odpowiedź, iż należy zmniejszyć prędkość zbliżając się do stojącego na przystanku autobusu szkolnego. Ale są to informacje nieautoryzowane.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez Konikowaty » czwartek 12 listopada 2009, 18:45

Wg mnie zawsze zmniejszyć prędkość bo ad18 a 1. 1 gdy zatrzymujemy się też zmniejszamy prędkość a ad 2 jest już napisane zmniejszyć prędkość czyli zawsze gdy stoi autobus szolny
Konikowaty

Postprzez oskbelfer » czwartek 12 listopada 2009, 19:02

Konikowaty napisał(a):Wg mnie zawsze zmniejszyć prędkość bo ad18 a 1. 1 gdy zatrzymujemy się też zmniejszamy prędkość a ad 2 jest już napisane zmniejszyć prędkość czyli zawsze gdy stoi autobus szolny

Konikowarty :) a możesz jaśniej to wytłumaczyć bo zabardzo to ja nierozumiem o czym piszesz :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów