Lewoskręt przez dwupasmówkę

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Lewoskręt przez dwupasmówkę

Postprzez Qwerty12 » sobota 16 maja 2009, 23:02

Cześć, chciałbym zapytać o taką sytuację:

Obrazek

Chodzi mi o poprawne ustawienie przy lewoskręcie pomiędzy jezdniami drogi poprzecznej. Wyróżniłem trzy warianty każdy jest innym kolorem. Proszę o pomoc.
Qwerty12

Postprzez Borys68 » sobota 16 maja 2009, 23:38

Wybrałbym wariant zielony.
Borys
Borys68

Postprzez Qwerty12 » sobota 16 maja 2009, 23:53

Ja myślałem raczej nad niebieskim lub czerwonym. W tej sytuacji osobiście pojechałbym wariantem czerwonym a jakby samochód z przeciwka jechał prosto, to albo bym go przeczekał i wybrał czerwony, albo po prostu pojechał wariantem niebieskim. Czekam na waszą interpretację :D
Qwerty12

Postprzez disaster » niedziela 17 maja 2009, 00:13

Napiszę w ten sposób - poprawne będzie takie, które nie skończy się dzwonem pośrodku.
Na egzaminie jedź grzecznie na zielono.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Qwerty12 » niedziela 17 maja 2009, 00:24

Ogólnie słyszałem teorie, że jak znaki poziome nie wymuszają inaczej to domyślnie jechać bezkolizyjnie, czyli byłby to wariant niebieski. Prawda jest jednak, taka, że liczy się to jak się ustawi ten skręcający z przeciwka i trzeba się dopasować. No, ale gdy będzie się tym pierwszym też trzeba wiedzieć :)
Qwerty12

Postprzez Pajejek » niedziela 17 maja 2009, 00:39

Wariant niebieski jest najlepszy. Jeżeli nie będziesz pierwszy, to jak napisałeś, trzeba się dopasować. Ale pamiętaj o jednym, jeśli jednak będziesz pierwszy zostaw miejsce dla pojazdu skręcajacego w lewo nadjeżdżającego z przeciwka.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez Borys_q » niedziela 17 maja 2009, 09:43

Zależy od zwyczajów w danym mieście oraz kształty skrzyżowanie w gda najcześciej niebieski.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez scorpio44 » niedziela 17 maja 2009, 14:20

Ja bym dopowiedział, że w tej sytuacji są można powiedzieć dwa problemy do rozgryzienia: kwestia sposobu minięcia się z pojazdem z naprzeciwka i kwestia tego, który pas chcemy po skręcie zająć. W związku z tym możliwych wariantów jest jeszcze więcej niż te 3. ;)
scorpio44

Postprzez kopan » niedziela 17 maja 2009, 23:05

Jedyne zgodne z przepisami czyli dopuszczone lewoskręty z naprzeciwka to lewoskręty bezkolizyjne.
Wynika to z braku uregulowania pierwszeństwa przy lewoskrętach kolizyjnych a co za tym idzie takich sytuacji zgodnie z art.. nie możemy powodować.
kopan

Postprzez dylek » poniedziałek 18 maja 2009, 06:38

kopan napisał(a):Jedyne zgodne z przepisami czyli dopuszczone lewoskręty z naprzeciwka to lewoskręty bezkolizyjne.

tragedia.... multum wątków w których ten temat był poruszany, wielokrotnie miałeś udowadniane, że nie jest to tak jednoznaczne jak kopanologia mówi... a ty dalej śmiecisz forum i mieszasz ludziom w głowach....
Zaczynam przychylać się do opinii innych, że to co cię naprawdę na tym forum rajcuje to trolling...
Jak ella nie zamknie tego wątku to pewnie skończy się jak poprzednie... jak kopanowi się wyrysuje skrzyżowanie na którym geometria będzie wymuszać kolizyjny tor jazdy, to drogowcy będą źli, bo zrobili złe skrzyżowanie, a i tak będziesz szedł w zaparte....
Tylko po co ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 18 maja 2009, 13:59

dylek napisał(a):Jak ella nie zamknie tego wątku

A mogę ja, mogę ja? :D
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 57&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 74&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0

To chyba powinno wystarczyć w temacie (a znajdzie się jeszcze więcej).
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze