przejścia dla pieszych na skrzyżowaniach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

przejścia dla pieszych na skrzyżowaniach

Postprzez bleze » wtorek 12 maja 2009, 22:09

Jeśli skręcam na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną przykładowo w prawo to mam obowiązek zatrzymać się przed pasami gdzie oczekują piesi przy opuszczaniu skrzyżowania?
bleze

Postprzez kamix500 » wtorek 12 maja 2009, 22:12

zależy jakie światła. jeśli zwykłe zielone to tak (pod warunkiem ze piesi albo nie mają świateł albo mają zielone) jeśli świeci się zielona strzałka to masz pierwszeństwo ( piesi mają czerwone) a jeśli tylko strzałeczka z światłem czerwonym to musisz przepuścić pieszych :) jeśli sie mylę to poprawcie mnie :P
kamix500

Postprzez barbra » wtorek 12 maja 2009, 22:36

Jeżeli skręcasz na prawo(bo masz zielone światlo).... i jesteś przed pasami,a piesi w trakcie twojego manewru ,"dostaną" zielone światło,to zawsze mają pierwszeństwo przed tobą :!:
Tu podobny problem rozpoczęty:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez bleze » środa 13 maja 2009, 20:23

a nie jest to tak przypadkiem że jeśli mam zielone światło i skręcam w prawo to piesi wtedy mają zawsze zielone światło?
a jeżeli jest zielone światło ze strzałką to zawsze po przeciwnych kierunkach piesi mają czerwone?
bleze

Postprzez Khay » środa 13 maja 2009, 20:29

bleze napisał(a):a nie jest to tak przypadkiem że jeśli mam zielone światło i skręcam w prawo to piesi wtedy mają zawsze zielone światło?

Nie. Choćby skrzyżowania, gdzie piesi muszą wcisnąć guzik w odpowiednim momencie, by dla nich zaświeciło się światło zielone. Ale na ogół tak właśnie będzie.

Co do zielonej strzałki - prawd. masz rację. Margines wątpliwości wynika z pomysłowości drogowców. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez barbra » środa 13 maja 2009, 22:04

=["bleze"]a nie jest to tak przypadkiem że jeśli mam zielone światło i skręcam w prawo to piesi wtedy mają zawsze zielone światło?

O tym już wspomniał Khay.
1.Czasem zanim na przyciśnięty guzik sygnalizator zareaguje,kierowcy zdążą i z dwa razy przejechać(na swoim zielonym).
Osobiście mam blisko takie skrzyżowanie,na którym czasem trochę muszę poczekać,zanim uda się przejść legalnie na "zielonym".
2.Ale na ogół przy sygnalizatorze-S1,kiedy kierowca skręca....piesi mają zielone na "swoim"S5 i trzeba ich przepuścić.
a jeżeli jest zielone światło ze strzałką to zawsze po przeciwnych kierunkach piesi mają czerwone?

Może ustalmy najpierw pojęcie -"zielonego światła ze strzałką",bo jeżeli chodzi o sygnalizator kierunkowy-S3,to ideą jego jest jazda bezkolizyjna,zatem jak kierowca ma sygnał zielony umożliwiający wjazd na skrzyżowanie,to w tym czasie piesi powinni mieć czerwone światło na sygnalizatorze -S5.

I jeszcze co do sygnalizatora ze strzałką warunkową-S2,to kierowca przy skręcie zawsze musi być czujny na sygnalizator dla pieszych-S5.
To tyle ode mnie w kwestii uzupełnienia.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Powrót do Sytuacje na drodze