dylek napisał(a):Kto ma pierwszeństwo wjazdu na zwężony odcinek i dlaczego ??
Wiedziałem, że w którymś momencie musi paść takie pytanie w naszych rozważaniach. I pewnie będę jedynym w temacie, który sądzi, iż pierwszeństwo należy do pojazdu z prawej strony i dodatkowo nie musi tego sygnalizować. Spróbuję to wytłumaczyć. Trochę myląca może być ta linia, którą narysował dylek ale przypuśćmy, iż jej w ogóle nie ma (bo chyba oto chodzi, że pojazdy bezpośrednio przy zwężeniu nie mają wyznaczonych pasów ruchu). W sytuacji na rysunku musimy rozpatrzyć każdy pas ruchu odzielnie dla pojazdu niebieskiego i czerwonego. Przypominam, mówię o przypadku kiedy w ogóle nie ma wyznaczonych pasów. Pojazd czerwony zajmuje (jedzie) miejsce przy prawej krawędzi jezdni. To jest jedyny wyznaczony wyznacznik jego pasa ruchu. Poruszając się do przodu wjeżdża na zwężenie trzymając się właśnie możliwie blisko tegoż krawężnika. Jego tor jazdy jest jednocześnie jego pasem ruchu. Pojazd niebieski zajmuje (jedzie) miejsce przy lewej krawędzi jezdni i analogicznie jest to dla niego jedyny wyznacznik swojego pasa ruchu. I tak jak w przypadku pojazdu czerwonego trzyma się blisko tegoż wyznacznika wjeżdżając na zwężenie. To również jest jego pas ruchu. Czyli w pewnym momencie dwa pasy ruchu łączą się w jeden. Obydwa pojazdy znajdują się w sytuacji równorzędnej. Kto ma pierwszeństwo? Oczywiście ten z prawej. Takie jest moje podejście do sprawy, wynikające poniekąd z tego o czym pisałem wcześniej. Czy ktoś podziela tę "teorię"? Tak. Czy na forum? Zobaczymy.