pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

pytania z egzaminu

Postprzez rafal5757 » czwartek 07 maja 2009, 17:36

1.Pojazd WORD przeznaczony do przeprowadzania egzaminów na prawo jazdy kat. B musi być wyposażony:

a)W apteczkę pierwszej pomocy
b)W ogrzewaną tylną szybę
c)Dodatkowe lusterka zewnętrzne

czy odp b jest prawidłowa w tak postawionym pytaniu czy byłaby prawidłowa jakby w pytaniu był samochód osobowy?

2.Egzamin może zostać przerwany:

a)Na polecenie egzaminatora nadzorującego
b)Na polecenie osoby sprawującej nadzór nad egzaminowaniem w imieniu organu sprawującego nadzór ?
c)Gdy dalsze prowadzenie egzaminu uniemożliwiają warunki atmosferyczne.

chodzi o odp C czy jest prawidłowa?

3.Podczas egz.praktycznego w zakresie umiejętności jazdy w ruchu drogowym, osoba egzaminowana powinna wykonać poprawnie:
a)
Wybrane przez egzaminatora zadania wyszczególnione w przepisach o egzaminowaniu.
b)
Wszystkie zadania określone w przepisach o egzaminowaniu
c)
Zadania określone przepisami oraz inne zadania wynikające z realizacji programu
rafal5757

Postprzez Borys_q » czwartek 07 maja 2009, 22:10

1 B C ( A nie gdyż jest apteczka DORAŹNEJ pomocy)
2 Wg mnie AC ale głowy sobie nie dam urwać
3 BC

Te odp są tylko moim zdaniem i nie ponoszę odpowiedzialności za ich udzielenie na egzaminie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez XPepeX » czwartek 07 maja 2009, 22:32

ja uważam tak:
1.ABC
2.ABC
3.BC
XPepeX

Postprzez cih » czwartek 07 maja 2009, 23:24

według mnie

1.ABC
2.ABC
3.B
cih

Postprzez Miedzi0 » piątek 08 maja 2009, 00:42

Borys_q napisał(a):1 B C ( A nie gdyż jest apteczka DORAŹNEJ pomocy)

Mysle, ze to kwestia blednego zapamietania pytania przez kandydata na egzaminatora ;) Niekoniecznie byla to az taka zlosliwosc autora pytan, ale oczywiscie jesli bylo tam zapisane pierwszej pomocy, to jest to odpowiedz nieprawidlowa, bo cos takiego w rozporzadzeniu nie wystepuje.

2. W tym pytaniu prawopodobnie wielkie znaczenie ma slowko "moze", a sa tylko 2 takie przypadki, gdzie moze byc przerwany w innych "zostaje przerwany", jest to duza roznica, wiec w mojej opinii tylko odp. A jest prawidlowa.

3. B
Miedzi0

Re: pytania z egzaminu

Postprzez cih » piątek 08 maja 2009, 09:42

Kod: Zaznacz cały
2.Egzamin może zostać przerwany:

a)Na polecenie egzaminatora nadzorującego
b)Na polecenie osoby sprawującej nadzór nad egzaminowaniem w imieniu organu sprawującego nadzór ?
 c)Gdy dalsze prowadzenie egzaminu uniemożliwiają warunki atmosferyczne.

chodzi o odp C czy jest prawidłowa?

5. Egzamin może zostać przerwany:
1) na wniosek osoby egzaminowanej;
2) przez egzaminatora nadzorującego pracę egzaminatorów w przypadku stwierdzenia, że zostały naruszone warunki lub zasady przeprowadzania egzaminów.

po analizie rozporządzenia
Odpowiedź tylko A
cih

Postprzez Borys_q » piątek 08 maja 2009, 16:16

Jest pytanie w bazie z apteczką pierwszej pomocy. Jest też z apteczką doraźnej.

Po dokładnej analizie pyt 2 wychodzi mi ze AB odp B z:

Art. 112. 1. Nadzór nad przeprowadzaniem egzaminów państwowych sprawuje wojewoda.

2. Organ sprawujący nadzór może w szczególności:

1) kontrolować dokumentację i działalność związaną z egzaminowaniem;

2) przerwać lub unieważnić egzamin państwowy prowadzony niezgodnie z przepisami;

3) w razie stwierdzenia rażących uchybień zawiesić działalność odpowiedniej jednostki w zakresie prowadzenia egzaminów państwowych - do czasu usunięcia uchybień;

4) w uzasadnionych przypadkach skierować egzaminatora na egzamin, o którym mowa w art. 110 ust. 1 pkt 8.

Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Miedzi0 » piątek 08 maja 2009, 16:39

Borys_q napisał(a):Jest pytanie w bazie z apteczką pierwszej pomocy. Jest też z apteczką doraźnej.

O prosze, czyli jednak.

Borys_q napisał(a):Po dokładnej analizie pyt 2 wychodzi mi ze AB odp B z:

Tak, dokladnie. Umknelo to mojej pamieci :/
Miedzi0

Postprzez izkaa191 » piątek 08 maja 2009, 17:23

XPepeX i Cih gdzie jest napisane,że egazaminator może przerwać egzain ze względu na warunki atmosferyczne?
izkaa191

Postprzez izkaa191 » piątek 08 maja 2009, 17:31

jeśli chodzi o pytanie trzecie i odp a, przecież egzaminator wybiera zadania w ruchu drogowym dla osoby egzaminowanej: np. hamowanie w sytuacji awaryjnej może być ale nie musi. Wiec czy odp a może być prawidłowa?
izkaa191

Postprzez Borys_q » piątek 08 maja 2009, 17:40

izkaa191 napisał(a):XPepeX i Cih gdzie jest napisane,że egazaminator może przerwać egzain ze względu na warunki atmosferyczne?

Też dałem sie nabrać to jest nieprawidłowe gdyż egzaminator może odmówic przeprowadzenia egz. w w/w okoliczności
Borys_q

Postprzez Miedzi0 » piątek 08 maja 2009, 17:48

izkaa191 napisał(a):jeśli chodzi o pytanie trzecie i odp a, przecież egzaminator wybiera zadania w ruchu drogowym dla osoby egzaminowanej: np. hamowanie w sytuacji awaryjnej może być ale nie musi. Wiec czy odp a może być prawidłowa?

Ja to rozumiem tak, ze owszem mozna to nazwac, ze egzaminator "wybiera" zadania. Jednak prawidlowo MUSI wykonac "Wszystkie zadania określone w przepisach o egzaminowaniu". Przepisy dopuszczaja mozliwosc wyboru czy ma byc hamowanie awaryjne czy nie (oprocz kat. A lub kat. A1). Jezeli hamowanie awaryjne wystepuje, to i tak wszystkie zadania musza byc wykonane poprawnie, jesli nie wystepuje... to rowniez wszystkie zadania dopuszczone przepisami musza byc wykonane poprawnie, nie wiem czy odpowiednio to tlumacze.

Natomiast w odpowiedzi A jest za duzo elementu falszu (tak mi sie wydaje), bo takie stwierdzenie moze oznaczac, ze egzaminator przed egzaminem w ruchu drogowym, wybiera sobie np 3 zadania, ktore musza byc wykonane poprawnie, a reszta juz nie, co oczywiscie nie jest prawda.
Miedzi0

Postprzez Miedzi0 » piątek 08 maja 2009, 17:54

Borys_q napisał(a):
izkaa191 napisał(a):XPepeX i Cih gdzie jest napisane,że egazaminator może przerwać egzain ze względu na warunki atmosferyczne?

Też dałem sie nabrać to jest nieprawidłowe gdyż egzaminator może odmówic przeprowadzenia egz. w w/w okoliczności

Wydaje mi sie, ze jednak wiecej... egzaminator wcale nie "moze odmowic", ale "odmawia przeprowadzenia egzaminu", nie ma tu dowolnosci.

3. Egzaminator odmawia przeprowadzenia egzaminu, jezeli:
...
4) warunki atmosferyczne lub inne przyczyny uniemozliwiaja prowadzenie egzaminow
Miedzi0

Postprzez izkaa191 » piątek 08 maja 2009, 18:17

czyli w pyt 2 odp C byłaby zła?
izkaa191

Postprzez Miedzi0 » piątek 08 maja 2009, 18:33

izkaa191 napisał(a):czyli w pyt 2 odp C byłaby zła?

Przepisy czegos takiego nie dopuszczaja. Zakladam, ze chodzi o taka sytuacje, ze nagle sa np duze opady i jest bardzo ograniczona widocznosc. Wtedy nalezaloby sie zatrzymac, przeczekac (ale prawnie nie przerywac egzaminu) i gdy warunki sie polepsza, kontynuowac egzamin. Nie ma przeciez gornej granicy czasu trwania egzaminu :)

Natomiast przed egzaminem w takiej sytuacji egzaminator obligatoryjnie odmawia przeprowadzenia egzaminu i wstawia X. Tak rozumiem przynajmniej rozporzadzenie. W rzeczywistosci pewnie kandydaci na kierowcow w ogole nie sa wyczytywani/losowani i wszyscy czekaja na lepsze warunki, co w jakims sensie nie kloci sie z przepisami.
Miedzi0

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów