kopan napisał(a):W sytuacji z zdjęcia jadąc bezpośrednio przy krawężniku na pas 1 lub 4 też się nie sygnalizuje z powyższego powodu.
Yhm... Widzę, że znowu zbyt pochopnie uznałem za oczywiste coś, co nie dla wszystkich takowe jest...
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez scorpio44 » wtorek 05 maja 2009, 23:54
kopan napisał(a):W sytuacji z zdjęcia jadąc bezpośrednio przy krawężniku na pas 1 lub 4 też się nie sygnalizuje z powyższego powodu.
przez cman » wtorek 05 maja 2009, 23:58
Pajejek napisał(a):Teraz to jest to zupełnie inna sytuacja. W tym przypadku masz wyraźnie wyznaczony pas ruchu i jakakolwiek zmiana toru jazdy będzie wiązała się ze zmianą pasa ruchu, a takowa musi być sygnalizowana.
przez Pajejek » środa 06 maja 2009, 00:00
przez kopan » środa 06 maja 2009, 19:12
przez scorpio44 » środa 06 maja 2009, 19:51
kopan napisał(a):O co w sygnalizowaniu zamiarów chodzi ??
Jak znajdziecie odpowiedź na to pytanie to jasnym się okaże że w sytuacji z fotografii nie będziecie sygnalizowali wjazdu na dowolny z pośród 4-ech pasów ruchu.
przez Pajejek » środa 06 maja 2009, 21:55
cman napisał(a):No ale to jest identyczna sytuacja, jedyna różnica polega na tym, że w pierwszym przypadku pas ruchu nie jest wyznaczony, a w drugim jest. Niemniej jego przebieg jest dokładnie taki sam, więc i sygnalizowanie musi być takie samo.
przez cman » środa 06 maja 2009, 22:15
przez dylek » środa 06 maja 2009, 22:20
Pajejek napisał(a):cman napisał(a):musiałyby się zmieścić dwa pojazdy wielośladowe abyśmy mogli uznać, iz tam są dwa pasy ruchu, które zobowiązywały nas do sygnalizowania wjazdu na pas 3. Widać wyraźnie, że dwa pojazdy się tam nie zmieszczą więc nie ma tam dwóch pasów ruchu tylko jeden.
przez Pajejek » środa 06 maja 2009, 22:40
dylek napisał(a):Hmmm.... a mi się wydawało, że mowa jest o ruchu 2 rzędów pojazdów, a nie o mieszczeniu się.... Bo jeśli chodzi o mieszczenie się to wg mnie się zmieszczą, ale ich ruch będzie nie swobodny, a mocno utrudniony.... znam życie i 2 pojazdy to się na tym niewyznaczonym odcinku zmieszczą bankowo
(troszkę zahaczam sąsiedni pas, ale on jest na tyle szeroki, że luz)
przez kopan » czwartek 07 maja 2009, 05:53
scorpio44 napisał(a): Twojej opinii, żeby nie sygnalizować również zjeżdżania na pasy 1 lub 4 kompletnie nie rozumiem... Twoim zdaniem w sytuacji ze zdjęcia takie sygnalizowanie jest niemożliwe czy jak? Bo?
Przyznam szczerze, że kiedy przede mną jedzie delikwent, który zjeżdża na pas 4 bez kierunkowskazu, po czym włącza go tam, to myślę sobie: teraz to sobie ten kierunkowskaz w d... wsadź.
A te "pasy otwarte" to jakiś kolejny rozdział Kopanologii? :D
przez BOReK » czwartek 07 maja 2009, 09:37
przez Pajejek » czwartek 07 maja 2009, 15:00
cman napisał(a):Patrząc na zdjęcie z dorysowaną linią, to ten asfalt po prawej stronie linii, to co to jest?
przez cman » czwartek 07 maja 2009, 15:55
przez Pajejek » czwartek 07 maja 2009, 16:27
cman napisał(a):Ja nie pytam o to, czy tam się mieszczą pojazdy, tylko czym jest to, co jest po prawej stronie linii?
przez Osoba_egzaminowana » czwartek 07 maja 2009, 17:18