Jaka jest kolejność opuszczania skrzyżowania?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jaka jest kolejność opuszczania skrzyżowania?

Postprzez loonatic » niedziela 03 maja 2009, 00:17

Mamy taką sytuację:
Obrazek

Jaka jest tutaj kolejność opuszczania skrzyżowania? Kto ma przed kim pierwszeństwo?

Edit: czemu nie mogę zamieścić obrazka? Najlepiej wklejcie link w pasek adresu przeglądarki - będzie obrazek...
loonatic

Postprzez BOReK » niedziela 03 maja 2009, 00:57

Skoro jest równorzędne, to wygląda mi na 3 -> 2 -> 1. Co prawda gdy 3 trochę skreci, to ma 1 ze swojej prawej, ale ten nie pojedzie bo musi przepuścić 2, a ten z kolei ma już zablokowaną trasę przez 3.
BOReK

Postprzez ella » niedziela 03 maja 2009, 01:10

ella
Moderator

Postprzez loonatic » niedziela 03 maja 2009, 11:06

Ella, dzięki za link, ale tu nie chodzi o odpowiedź na pytanie testowe (bo tę znam), tylko o rzeczywistą sytuację na drodze. Testy zdałem, praktykę też. Z taką sytuacją na drodze się nie spotkałem i pewnie dlatego zdałem.
Chodzi mi o to jak w rzeczywistości powinni rozwiązać to kierowcy. Należy pamiętać też, że to co w wątku było opisane (3 wjeżdża na środek skrzyżowania i czeka) byłoby praktycznie nie możliwe, bo gdy 2 wjedzie za nim, to nie ma szans żeby 1 przejechał. Po prostu się nie zmieszczą, więc będzie blokada.
Ponawiam pytanie:
Jak w rzeczywistości będzie wyglądać kolejność przejazdu tych pojazdów przez to skrzyżowanie?

Kierowca, który jeździ już długi czas powiedział mi, że kolejność będzie 3,2,1 (każdy opuszcza skrzyżowanie przed wjazdem na nie kolejnego pojazdu), ale w takim wypadku 3 wymusi pierwszeństwo na 1 (bo przecież skręcając w lewo ma obowiązek przepuścić tego, który jedzie z przeciwka)...

Czyżby to był pat prawny? I ktoś musi pomachać ręką, żeby ktoś inny jechał? Obstawiam, że w tym wypadku powinien pomachać Pan z auta 1, żeby 3 sobie przejechała i wtedy pojedzie 2, a później 1...
Ostatnio zmieniony niedziela 03 maja 2009, 13:47 przez loonatic, łącznie zmieniany 4 razy
loonatic

Postprzez dariex » niedziela 03 maja 2009, 12:30

Rany,Ella podała Ci dobry link i dokładnie tam jest napisane,że w sytuacji z testów masz konkretnie podane który pojazd ma ustąpić któremu pierwszeństwa,natomiast sytuacje z "życia wzięte" takie jak tutaj i tematy ich dotyczące ,powstają na forum z częstotliwością przynajmniej 2 x na tydzień,a każdy nowy,zakładający temat jest niemalże przekonany,że odkrył Amerykę :roll:
Tymczasem wystarczyłoby skrupulatniej przejrzeć forum aby znaleźć odpowiedz na to pytanie.
dariex

Postprzez loonatic » niedziela 03 maja 2009, 13:52

dariex napisał(a):Tymczasem wystarczyłoby skrupulatniej przejrzeć forum aby znaleźć odpowiedz na to pytanie.

Przeglądałem i tematu co do wersji z życia wziętej nie znalazłem. Może link?
W każdym razie gdybym jechał tą 1., to teraz zachowałbym się raczej tak, jak opisałem w poprzednim poście - machnął ręką trójce: "Jedź pan".
loonatic

Postprzez dariex » niedziela 03 maja 2009, 18:04

To ciekawe,bo ja znalazłam taki temat:
Klik!
i taki:
Klik!
i jeszcze jeden,już nawet zamknięty,bo dublowany:
Klik!
dariex

Postprzez Khay » poniedziałek 04 maja 2009, 05:46

dariex ale Twoje kliki są kompletnie nie na temat... Tu nie chodzi o sytuację z czterema autami, gdzie nie można w ogóle ustalić pierwszeństwa, ale taką, gdzie pierwszeństwo ew. ustalić można, ale hipotetyczna akcja "staje na środku skrzyżowania" zwyczajnie nie zadziała.

Takich tematów też jest multum i zwykle pytanie dot. jednak odpowiedzi na teście, a nie rzeczywistego rozwiązania problemu. Tu napisałem swoje zdanie - 3-ci powinien pojechać pierwszy, bo inaczej robi się bałagan, a stając na środku wszystkich by zablokował.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez dariex » poniedziałek 04 maja 2009, 08:31

Khay,owszem,są 4ry samochody ale generalnie stosujesz się do tej samej zasady?

Może kiepski przykład dla osoby,która pyta o konkretny przykład ,wiec fakt faktem dobrze,że wkleiłeś ów link.
dariex

Postprzez revivee » wtorek 05 maja 2009, 19:34

Taki sam przykład : http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11784&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ogólnie wg teori to rzaden nie mógł by pojechać bo złamie zasadę prawej ręki...ale któryś musi wg mnie to 3-ci samochód.
To wsumie podobna sytuacja do tej w której są cztery samochody.
revivee

Postprzez Ania8228 » środa 06 maja 2009, 20:39

Kolejno 3, 2, 1.Zgodnie z regułą prawej ręki :P
Obrazek
Ania8228

Powrót do Sytuacje na drodze