Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Pytanie z egzaminu

Postprzez cih » niedziela 03 maja 2009, 00:08

Kod: Zaznacz cały
Przytoczony artykuł mówi o osobie, która musi (powinna to to samo) posiadać [u]jeden[/u] dokument, z trzech, o których mowa w cytowanym paragrafie. Odpowiedź B automatycznie odpada dlatego, iż nie ma takiej formuły w przepisach. Odpowiedź C musi być prawidłowa bo każdy cudzoziemiec zdający u nas egzamin musi posiadać kartę pobytu, także ten z ue. Dlaczego nie odpowiedź A? Otóż pytanie brzmi: jaki dokument powinna (czyli musi) mieć przy sobie ta  osoba. A czy musi mieć paszport jeśli ma dowód osobisty? No nie. Gdyby pytanie brzmiało: jakie może posiadać (mieć przy sobie)  dokumenty wtedy napewno odpowiedź A byłaby poprawna, lecz w tym przypadku nie. Cała sprawa rozbija się o słowa "powinna" i "może". W pytaniach do egzaminu na  egzaminatorów bardzo często ta różnica może wpływać na końcowy wynik.

Takie rozumowanie jest przesadne i nie logiczne np. osoba która skończyła w dniu egzaminu swoje osiemnaste urodziny, która przychodzi zdawać na kat. A1, B1, T i ma 16 lat zazwyczaj nie posiada dowodu osobistego, może jedynie posiadać a w zasadzie musi jeżeli chce przystąpić do egzaminu dowód tymczasowy lub paszport.

wizualnie nie różni się niczym od normalnego dowodu

Tymczasowy dowód osobisty:

Od 13-go roku życia można wyrobić sobie tymczasowy dowód osobisty.

W celu wyrobienia tymczasowego dowodu osobistego należy zgłosić się do Urzędu z rodzicem lub opiekunem z podaniem, do którego należy dołączyć oryginał skróconego odpisu aktu urodzenia, oraz opłaty - 30 zł za dowód, 5 zł opłaty skarbowej za podanie - pozostałe czynności jak przy dowodzie stałym.

Dokument wydawany obywatelowi Unii, który otrzymał zezwolenie na pobyt. O Kartę muszą ubiegać się wszyscy obywatele UE, którzy planują pobyt na terenie innego kraju Unii w okresie przekraczającym trzy miesiące. Karta pobytu przysługuje studentom na okres do jednego roku. Upoważnia ona również do pracy lub prowadzenia działalności gospodarczej na terenie UE.

Według mnie odpowiedz poprawna na to pytanie to A,B,C

chociaż jeżeli chodzi o ten dowód to jestem dzisiaj pewien powiedzmy na 60 %
cih

Postprzez cih » niedziela 03 maja 2009, 00:27

Psa można przewozić jeśli:
a) nie zasłania widoczności,
b) nie może się przemieszczać,
c) jego ruchy są ograniczone.

Mam problem z odpowiedzią na to pytanie ponieważ w ustawie Prawo o ruchu drogowym nie ma odpowiedzi na to pytanie. Przepisy mówią jedynie, że zwierzę nie może ograniczać widoczności i ruchów kierowcy.

Art. 61. 1. Ładunek nie może powodować przekroczenia dopuszczalnej masy całkowitej lub dopuszczalnej ładowności pojazdu.
2. Ładunek na pojeździe umieszcza się w taki sposób, aby:
1) nie powodował przekroczenia dopuszczalnych nacisków osi pojazdu na drogę;
2) nie naruszał stateczności pojazdu;
3) nie utrudniał kierowania pojazdem;
4) nie ograniczał widoczności drogi lub nie zasłaniał świateł, urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych tablic albo znaków, w które pojazd jest wyposażony.

Czyli według ustawy tylko A ale czy na pewno ?

Nie ma nigdzie mowy że psa należy przewozić np. są modne teraz takie plastikowe klatki do przewozu psów ale w żadnym przepisie o tym nie pisze ?
cih

Postprzez oskbelfer » niedziela 03 maja 2009, 11:51

KUBA_1 napisał(a):Nie będę się spierał, ale w Instrukcji, którą czytałem stoi napisane jak wyżej.

Wynika z tego że jest conajmniej 3 instrukcje

1. o kórej mówi xpepx (chyba dobrze wpisałem ten login jesli źle z góry przepraszam)

2. którą czytałem osobiście ( a konkretnie czytałem dwie instrukcje tą o której pisze xpxpex i druga troszkę inną)

3. trzecia instrukcja którą o której pisze Kuba_1. (7 znaków - nie wydaje mi się Kubo :)
oskbelfer

Re: Pytanie z egzaminu

Postprzez Pajejek » niedziela 03 maja 2009, 13:45

cih napisał(a):Tymczasowy dowód osobisty:
Od 13-go roku życia można wyrobić sobie tymczasowy dowód osobisty.
W celu wyrobienia tymczasowego dowodu osobistego należy zgłosić się do Urzędu z rodzicem lub opiekunem z podaniem, do którego należy dołączyć oryginał skróconego odpisu aktu urodzenia, oraz opłaty - 30 zł za dowód, 5 zł opłaty skarbowej za podanie - pozostałe czynności jak przy dowodzie stałym.

Sam napisałeś, iż wizualnie taki dowód nie różni się od normalnego. Podejrzewam więc, że nazywa się tak samo czyli dowód osobisty. Nazwa tymczasowy występuje zatem w języku potocznym a nie prawniczym. Może uda mi się znaleźć odpowiednie przepisy odnośnie takich dowodów i wtedy rozwiejemy wszelkie wątpliwości. Narazie podtrzymuje swoją wcześniejszą wypowiedź opartą o art. 29.
A jeżeli chodzi o paszporty oczywiście twoje rozumowanie może być prawidłowe ja jednak upieram się, iż odpowiedź A jest błędna. Pytanie brzmi
Osoba przystępująca do egzaminu powinna mieć przy sobie

Ja rozumiem to w ten sposób, iż każda osoba. No i czy każda osoba, która podchodzi do egzaminu musi mieć przy sobie paszport? Według mnie nie. Po zatym jeżeli wszystkie odpowiedzi byłyby prawidłowe to każda osoba przystępująca do egzaminu musiałaby posiadać paszport i tymczasowy dowód osobisty.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez cman » niedziela 03 maja 2009, 15:16

Pisałem już w tym wątku, zresztą nie tylko ja, że dawniej były tymczasowe dowody osobiste, w języku urzędowym i potocznym.
Pewnego dnia (nie pamiętam kiedy i nie chce mi się szukać) zniknęło określenie tymczasowych dowodów osobistych i takie już oficjalnie nie występują, a ponieważ ludzie są generalnie ciężko reformowalni, to w języku potocznym to pojęcie nadal występuje.
cman

Postprzez cih » niedziela 03 maja 2009, 18:45

Ale my trzymamy się ustawy w takim razie A i C na 100% ?
cih

Postprzez cman » niedziela 03 maja 2009, 19:07

Jedyne co mogę powiedzieć na 100%, to że nie B.
cman

Postprzez Konikowaty » niedziela 03 maja 2009, 20:48

Co do ABS to najkrótsza droga hamowania na suchej bitumicznej.
W zależności od nawierzchni ABS może zarówno skrócić jak i przedłużyć drogę hamowania w stosunku do hamowania z zablokowanymi kołami.
Wydłużenie drogi hamowania samochodu z ABS można zaobserwować na nawierzchniach luźnych (np. posypany tłuczniem szuter, śnieg), gdzie zablokowane koła mają tendencję do zagłębienia się w nawierzchnię i dzięki temu poprawy skuteczności hamowania. System ABS nie dopuszczając do zablokowania kół, powoduje że hamowanie odbywa się jedynie na wierzchniej, luźnej warstwie nawierzchni. Również na lodzie hamowanie z ABS-em przynosi dłuższą drogę hamowania.
Skrócenie drogi hamowania występuje na przyczepnych, szorstkich nawierzchniach (np. asfalt), gdzie hamowanie i tak odbywa się jedynie na powierzchni, a przeciwblokujące działanie systemu nie dopuszcza do miejscowego przegrzania opony.
Porównując drogi hamowania należy jednak pamiętać że hamując na zablokowanych kołach bez ABS tracimy panowanie nad pojazdem. Żeby zachować sterowność trzeba nauczyć się techniki hamowania pulsacyjnego, która polega na chwilowym odpuszczaniu hamulca, co z kolei wydłuża drogę hamowania. Nawet na nawierzchniach gdzie ABS ma dłuższą drogę hamowania, konieczność hamowania pulsacyjnego w samochodzie bez ABS wyrównuje szansę, lub nawet przechyla szalę na korzyć ABS-u.
Również należy pamiętać że ABS potrafi zareagować bardzo szybko. Można pozwolić sobie na natychmiastowe awaryjne hamowanie z maksymalną skutecznością również z wysokich prędkości, a ABS zadba o stabilność w trakcie hamowania. W przypadku układu bez ABS wykorzystanie pełnej skuteczności hamulców jest trudne, ponieważ wymaga bardzo szybkiej reakcji kierowcy na blokowanie się kół i precyzyjne dozowanie siły hamowania. W przypadku ABS-u wystarczy wcisnąć tylko z całej siły hamulec.
A najbardziej skuteczna na mokrej niejednorodnej chyba chodzi w pytaniu o stateczność.
Konikowaty

Postprzez viera » niedziela 03 maja 2009, 21:30

cman napisał:
Jedyne co mogę powiedzieć na 100%, to że nie B
.
a policja twierdzi co innego http://moto.pl/MotoPL/10,94517,5975174,Jakie_sa_zasady_przewozenia_czworonoga_w_samochodzie_.html
viera

Postprzez Pajejek » niedziela 03 maja 2009, 21:38

Konikowaty napisał(a):Co do ABS to najkrótsza droga hamowania na suchej bitumicznej.

Zgadzam się z tym. Już od kilku lat specjaliści wskazują, iż ABS skraca drogę hamowania na suchej i również mokrej nawierzchni. Pewien skandynawski instytut (nie pamiętam nazwy) przeprowadził porządne testy porównawcze w różnych warunkach. Wnioski były zbliżone do tego co napisał konikowaty. Instytut ten wskazał również drogę mokrą na taką, na której ABS hamowanie skrócił. Jednak na bardzo mokrej (podczas ulewy) wynik był gorszy. Według mnie odpowiedzi poprawne to A jak i B bo mowa jest tylko o jezdni mokrej a nie bardzo mokrej, pokrytej grubą warstwą wody. Natomiast odpowiedź C bym odrzucił. Dlatego, iż jezdnia niejednorodna to również taka z dziurami i osławioną już w Polsce tarką przed skrzyżowaniami. Wiadomo, że na takich nawierzchniach ABS wiele nie wskóra.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez cman » niedziela 03 maja 2009, 21:45

viera napisał(a):cman napisał:
Jedyne co mogę powiedzieć na 100%, to że nie B
.
a policja twierdzi co innego http://moto.pl/MotoPL/10,94517,5975174,Jakie_sa_zasady_przewozenia_czworonoga_w_samochodzie_.html

Ale ja pisałem o dowodzie osobistym.
cman

Postprzez viera » niedziela 03 maja 2009, 22:23

cman sory
Ale tego nie napisałeś a ostatnie pytanie dotyczyło przewozu psa w samochodzie więc z nim skojarzyłem twoją odpowiedź.
viera

Postprzez cih » niedziela 03 maja 2009, 22:49

Psa można przewozić jeśli:
a) nie zasłania widoczności,
b) nie może się przemieszczać,
c) jego ruchy są ograniczone.

po dyskusji dochodzę do wniosku iż odpowiedź poprawna to A i B

To w takim razie jeszcze kilka pytanek do wyjaśnienia

Pytanie nr 1
Opony zimowe zwiększają skuteczność hamowania:
a. Na śniegu,
b. Na suchej drodze o nawierzchni bitumicznej gdy jest temperatura poniżej 7 stopni C,
c. W każdych warunkach, gdy temp. Jest poniżej 7 stopni C.

Pytanie nr 2
Egzamin może zostać przerwany:
a. Jeżeli osoba egzaminowana 2 razy najedzie na linie wewnętrzne wyznaczające pole zatrzymania pojazdu,
b. Stworzy bezpośrednie zagrożenie życia,
c. Dotknie pachołka.

Pytanie nr 3
8. Wystający z przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy ładunek:
a. Musi być zawsze oznaczony,
b. Może być oznaczony czerwoną chorągiewką o wymiarach 50cm na 50cm,
c. Może być oznaczony chorągiewką pomarańczową.

Nie będę nic sugerował proszę o odpowiedzi i uzasadnienie.
cih

Postprzez XPepeX » niedziela 03 maja 2009, 23:12

Moim skromnym zdaniem jeśli chodzi o psa poprawna jest odp. A i C, ponieważ rozumując logicznie zasłaniać widoczności nic nie może czyli A napewno, nie może się przemieszczać nie jest poprawną odp bo dziwne by było aby ten biedny pies musiał leżeć, stać lub siedzieć nieruchomo, i odp C poprawna ponieważ musi mieć ograniczone ruchy aby np. nie wskoczył na kierowce :) i nie spowodował w ten sposób zagrożenia w ruchu drogowym.

odp. na pytania:
1. A i B odp. C odpada ponieważ nie można powiedzieć ze w KAŻDYCH warunkach ponizej 7 C one pomagają.
2. B i C wg instukcji egz.
3. B i C art. 61 Ustawy
XPepeX

Postprzez Pajejek » niedziela 03 maja 2009, 23:26

Jeżeli chodzi o pytanie 1 to uważam, iż wszystkie odpowiedzi są prawidłowe chociaż odp. C zawiera w sobie słowo "każdych" a takim wyrazom ufać nie można. Pyt. 2 B i C. Pyt. 3 wydaję mi się, że również B i C.
Cyceron.
Pajejek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów