uprawnienia autobusów

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

uprawnienia autobusów

Postprzez zaxsx » czwartek 30 kwietnia 2009, 11:53

Czy busowi (prywatnego przewoźnika) których teraz coraz więcej wyjeżdżając z zatoczki autobusowej w terenie zabudowanym po zasygnalizowaniu przez niego kierunkiem zamiaru włączenia się do ruchu, mam obowiązek go przepuścić czy też nie?
czy to jednoznacznie odnosi się tylko do autobusów
zaxsx

Postprzez njoy » czwartek 30 kwietnia 2009, 12:02

Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

przystanek - miejsce zatrzymywania się pojazdów transportu publicznego, oznaczone odpowiednimi znakami drogowymi;

Wynika z tego, że każdy autobus transportu publicznego, czyli pojazd o min. 10 miejscach siedzących ma ten przywilej na obszarze zabudowanym.
njoy

Postprzez zaxsx » czwartek 30 kwietnia 2009, 12:23

No tyle że bus to nie to samo co autobus, więc proszę o opinię inne osoby jeszcze
W kodeksie jest jednoznacznie podane że przepis ten odnosi się do autobusów/trolejbusów, nie ma tam mowy nic i ilości dostępnych tam miejsc
zaxsx

Postprzez Khay » czwartek 30 kwietnia 2009, 12:34

zaxsx napisał(a):nie ma tam mowy nic i ilości dostępnych tam miejsc

Ale właśnie ilość miejsc decyduje, czy dany pojazd jest, czy nie jest autobusem (polecam lekturę definicji na początku PoRD).

Jest dokładnie tak jak pisze njoy.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez BL_Lacertae » czwartek 30 kwietnia 2009, 12:46

Dyskusja na identyczny temat toczy się 4 cm niżej (lub wyżej :P). Po co tworzyć dodatkowy temat ?
BL_Lacertae

Postprzez zaxsx » czwartek 30 kwietnia 2009, 20:13

BL_Lacertae napisał(a):Dyskusja na identyczny temat toczy się 4 cm niżej

tyle że tam dyskusja toczy się nt.autobusów a nie busa; no chyba że kolega nie wie co to prywatny bus
zaxsx

Postprzez cman » czwartek 30 kwietnia 2009, 20:15

Czym według Ciebie jest autobus?
cman

Postprzez marcin.pl » czwartek 30 kwietnia 2009, 20:48

zaxsx napisał(a):tyle że tam dyskusja toczy się nt.autobusów a nie busa; no chyba że kolega nie wie co to prywatny bus

No, ja nie wiem co to jest bus. Wytłumacz mi proszę.
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez hexe » czwartek 30 kwietnia 2009, 22:20

A ja słyszałam, że bus jest traktowany jako autobus wtedy, kiedy ma tabliczkę z numerem linii i opisem trasy. (przynajmniej tak u nas w Wałbrzychu jest)
1.o4.2009 - Egzamin zdany
7.04.2009 - Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
14.04.2009 godz. 11:30 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie
14.04.2009 godz. 12:30 - Prawo Jazdy w mojej kieszeni :D
hexe

Postprzez cman » czwartek 30 kwietnia 2009, 22:23

Przez kogo jest traktowany?
cman

Postprzez Khay » czwartek 30 kwietnia 2009, 23:05

No i dopytuje ten cman, dopytuje, a definicji z PoRD nie poda. Sadysta. :P Ciekawe ile jeszcze teorii się pojawi... A ja może jednak podpowiem?

PoRD napisał(a):autobus – pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą;

Cała reszta artykułów w PoRD dot. autobusów zakłada, że czytający zapoznał się z definicją. A jak widać sporo osób definicji jednak nie przeczytało... ;)

Pozdraiam
Khay
Khay

Postprzez zaxsx » czwartek 30 kwietnia 2009, 23:24

tak że w myśl tego przysłowiowy pan Janek jeżdżący na dziko u nas po mieście będący kierowcą busa, przeistoczył się w myśl prawa w kierowcę autobusu i ja mam mu ustąpić pierwszeństwa podczas wyjazdy z zatoczki
Nie dość że h... jeździ nielegalnie to ma go traktować jako autobus
Tylko że oprócz przewozu więcej niż 9 osób by być kierowcą autobusu trzeba mieć uprawnienia "D" do kierowania takim pojazdem.
Nie wystarczy rzucić dwóch desek na krzyż zrobić ławki by zabrać te min 9 osób (bo to nie jest pojazd przeznaczony do przewozu ludzi)
takie jest moje zdanie
zaxsx

Re: uprawnienia autobusów

Postprzez Pajejek » czwartek 30 kwietnia 2009, 23:28

zaxsx napisał(a):Czy busowi (prywatnego przewoźnika) których teraz coraz więcej wyjeżdżając z zatoczki autobusowej w terenie zabudowanym po zasygnalizowaniu przez niego kierunkiem zamiaru włączenia się do ruchu, mam obowiązek go przepuścić czy też nie?
czy to jednoznacznie odnosi się tylko do autobusów

Tak, jeśli jest autobusem, czyli pojazdem samochodowym przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą oraz wykonuje odpłatny przewóz osób na regularnych linach. Inną sprawą jest rozpoznanie czy mamy akurat do czynienia z takowym pojazdem. Ale raczej zdecydowana większość takich małych autobusików podlega przepisom, o których mowa w PRD w art. 18 o umożliweniu włączenia się do ruchu. Gdyby bowiem nie wykonywały odpłatnego przewozu na regularnych liniach, w myśl rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych (§ 51. 1.), nie mogłyby się zatrzymywać na przystankach. Dlatego też radzę umożliwiać im włączenie się do ruchu na terenie zabudowanym.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez Ad_aM » piątek 01 maja 2009, 08:46

Kurcze a sądziłem, że ustąpienie dotyczy tylko autobusów wykonujących przewóz pasażerów na regularnych liniach (czyli MPK/MZK/też pana Janka co powisi rozkład 'busa') Bo intencją nie było danie "pierwszeństwa" autobusowi biura podroży, który wysadził wycieczkowicza.

A tu faktycznie kodeksowo inaczej jest to sformułowane
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez cman » piątek 01 maja 2009, 10:05

Ad_aM napisał(a):Kurcze a sądziłem, że ustąpienie dotyczy tylko autobusów wykonujących przewóz pasażerów na regularnych liniach...

No bo tak jest (a raczej powinno być). Generalnie na przystanku mogą się zatrzymywać tylko w/w pojazdy, więc w artykule o włączaniu się do ruchu ustawodawca zakłada, że tylko takie pojazdy mogły się tam zatrzymać, a więc później tylko takie będą się do ruchu włączać, a więc wszystkie autobusy (które z założenia były uprawnione do zatrzymania na przystanku) trzeba wpuścić.
cman

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców