Światło kierunkowe

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Światło kierunkowe

Postprzez Gabriela » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 18:00

Witam mam pytanie dotyczące jazdy po mieście.Jeżeli jest światło główne,czyli tylko te trzy zielone żółte i czerwone,ale obok jest tez światło kierunkowe.Jeżeli pali się czerwone i zielone kierunkowe to muszę się zatrzymć,ale jeżeli pali się zielone bez strzałki kierunkowej to muszę się zatrzymywać czy nie?będę wdzięczna za odpowiedz
Gabriela

Postprzez Nadzienie » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 19:02

Przed sygnalizatorem S-2 czyli tym z dołączoną strzałką w prawą czy lewą stronę mamy obowiązek krótkotrwałego zatrzymania.

Przed sygnalizatorem S-1 czyli zwykłym sygnalizatorem nie ma tego obowiązku tak samo jak przed sygnalizatorem S-3 (sygnalizator kierunkowy- ten z samymi strzałkami)

PS. Chyba wybrałaś zły dział, powinnaś to umieścić w "Sytuacje na drodze".
Nadzienie

Postprzez qwer0 » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 19:12

mamy obowiązek krótkotrwałego zatrzymania.

??
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez nabuhodonozor:) » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 19:55

Kolega miał zdaje się na myśli to że jeśli dojeżdżamy do skrzyżowania z sygnalizatorem s-2 zezwalającym dajmy na to na warunkowy skręt w prawo, podczas gdy główne światło pali się na czerwono, a zielona strzałka zezwala na ten warunkowy skręt, zanim wjedziemy za sygnalizator zamiarem skorzystania z naszej "strzałki" musimy zatrzymać się przed sygnalizatorem.

Pozdrawiam.
nabuhodonozor:)

Postprzez Nadzienie » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 20:21

Kolega miał zdaje się na myśli to że jeśli dojeżdżamy do skrzyżowania z sygnalizatorem s-2 zezwalającym dajmy na to na warunkowy skręt w prawo, podczas gdy główne światło pali się na czerwono, a zielona strzałka zezwala na ten warunkowy skręt, zanim wjedziemy za sygnalizator zamiarem skorzystania z naszej "strzałki" musimy zatrzymać się przed sygnalizatorem.

Dokładnie tak, myślałem, że to można już sobie samemu dopowiedzieć. :)
Nadzienie

Postprzez qwer0 » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 20:56

Dokładnie tak, myślałem, że to można już sobie samemu dopowiedzieć. Smile

no to, to chyba napisales?? Nie rozkminialem tylko tego "krotkotrwalego".
Wczesniej mowiles o czyms takim, teraz juz o samym za3maniu.
Po co innych wprowadzac w blad?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez nabuhodonozor:) » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 21:51

Nie chcę występować w roli adwokata ale... albo mi się wydaje albo ktoś się na siłę czepia :wink:. Kolega napisał o "krótkotrwałym zatrzymaniu", owszem brzmi to nieco lakonicznie aczkolwiek nie dostrzegam w tym określeniu wprowadzania w błąd :)

Może lepiej będzie tak: Należy podjechać do skrzyżowania, zatrzymać pojazd przed sygnalizatorem bądź przed linią zatrzymania jeśli jest i po upewnieniu się o możliwości ruszenia :arrow: ruszyć.

Pozdrawiam :D

Postprzez qwer0 » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 22:11

Może lepiej będzie tak: Należy podjechać do skrzyżowania, zatrzymać pojazd przed sygnalizatorem bądź przed linią zatrzymania jeśli jest i po upewnieniu się o możliwości ruszenia Arrow ruszyć.

dokladnie, moze sie zdarzyc, ze nie ruszymy wcale na zielonej strzalce - wiec gdzie tu jest to "krotkotrwale za3manie"??
qwer0

Postprzez Nadzienie » wtorek 28 kwietnia 2009, 07:42

qwer0: Krótkotrwałe zatrzymanie musi nastąpić nawet jeśli mamy wszystko, że tak powiem wolne. Oczywiście jeśli nasz manewr mógłby utrudnić ruch innych uczestników ruchu to należy się zatrzymać przed sygnalizatorem (lub linią zatrzymania jeśli występuje ten znak) i nie koniecznie te zatrzymanie będzie "krótkotrwałe". Tak jak mówiłeś może się nawet zdarzyć, że wcale na zielonej strzałce nie ruszymy... Dobra qwer0 źle to sformułowałem, mogłem kogoś wprowadzić. Nie każdy musi wiedzieć co mam na myśli więc następnym razem bd starał się opisywać takie sytuacje jak najdokładniej potrafię...
Nadzienie

Postprzez Gabriela » wtorek 28 kwietnia 2009, 09:48

dziękuje za odpowiedź ale dalej mi nie o to chodzi.odpowidzieliście mi na pytanie na które znam odpowiedź chodzi mi o sygnalizator ten główny przy którym jest sygnalizator kierunkowy jeżeli pali się zielone światło w tym sygnalizatorze s-1 ale nie pali się zielona strzałka w sygnalizatorze s-2 tym z tymi strzałkami to muszę się zatrzymywać czy nie.może moje pytanie jest zbyt głupie ale ja naprawdę nie wiem co mam robić a już jutro egzamin :(
Gabriela

Postprzez blondi1041 » wtorek 28 kwietnia 2009, 10:13

no jasne ze nie musisz sie zatrzymywac, po co sie zatrzymywać jak masz zielone?
fiesta 1,1 mk3 - biała bestia :)
blondi1041

Postprzez nabuhodonozor:) » wtorek 28 kwietnia 2009, 16:00

Jeżeli strzałka się nie pali to tak jakby nie istniała i traktujemy wtedy nasz sygnalizator jako zwykły s-1, czyli jak jest zielone to jedziemy bez zatrzymywania itd.

Sytuacje w której pali się zielone światło sygnalizatora głównego i równocześnie zielona strzałka wykluczam bo to może się zdarzyć chyba tylko i wyłącznie przy awarii sygnalizatora :D

Pozdrawiam

Postprzez scorpio44 » środa 29 kwietnia 2009, 19:30

Czyżby nikt nie zwrócił uwagę na podstawowy błąd? To jest strzałka warunkowa, a nie kierunkowa!
scorpio44

Postprzez dariex » niedziela 17 maja 2009, 10:00

To ja się podepnę pod temat ;)

http://tnij.org/deug

Znalazłam taką propozycję zmian w sygnalizacji- także sygnalizacji warunkowej.
Na samym dole jest także animacja - jak miałoby to wyglądać.

Czy uważacie ,że taka zmiana wniosłaby coś pozytywnego,czy niekoniecznie? ;)
Mnie się wydaje,ze to już lekka przesada,dodawanie kolorów strzałek warunkowych,itp ;)
dariex

Powrót do Sytuacje na drodze