ford ka

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

ford ka

Postprzez eklerka » piątek 24 kwietnia 2009, 09:29

Witam wszystkich posiadaczy małej kaczuszki czyli ''forda Ka'' ja od kilku dni jestem jego szczęśliwa posiadaczką chętnie poczytam wasze opinie na temat auta jak się sprawuje ile pali czy są z nim jakieś problemy itp itd jeśli są tu właściciele tego małego sympatycznego autka zapraszam do wypowiedzi
szczęśliwa posiadaczka kat B
eklerka

Postprzez Khay » piątek 24 kwietnia 2009, 10:24

A nie prościej poszukać forum miłośników tego autka...? ;) Tam z pewnością znajdziesz wszystko to, czego szukasz. A tu - nawet jeśli są - to będzie ich stosunkowo niewielu... :)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez wilkuzzz » piątek 24 kwietnia 2009, 13:27

Ford Ka jest uważany za najbardziej awaryjne auto , może ma i swój urok ( jak kto lubi ) i jakiś intrygujący kształt ale o ile dobrze wiem samochód jest dość awaryjny i twierdzi tak wielu dziennikarzy motoryzacyjnych zresztą w wielu sondach i plebiscytach ford ka jest na 1 miejscu w śród awaryjnych samochodów.

Średnia usterkowość dla aut 10- i 11-letnich (23,3 proc.):

Najlepsi:
1. Porsche 911 - 5,6 proc.
Najgorsi:
68. Ford ka - 33,1

Samochody Małe: Ford Ka

Najczęstsze awarie:
- Częste awarie sondy lambda
- Zawieszający się termostat
- Wadliwe cewki zapłonowe
- Zakłócenia w systemie sterowania silnikiem
- Awarie alternatora

A tutaj link z obszerną bazą o tym modelu :
http://www.uzywane.mojeauto.pl/raport_a ... rd,Ka.html
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
Gen. Stanisław F. Sosabowski
wilkuzzz

Postprzez marcij » piątek 24 kwietnia 2009, 20:36

Ale za to ma fajny silnik. No moze nie koniecznie az tak bardzo fajny , ale napewno mozna dazyc go sentymentem i podciagnac nawet troche pod pariotyzm ;P
Obrazek
marcij

Postprzez funnygirl » piątek 24 kwietnia 2009, 23:08

wilkuzzz napisał(a):Samochody Małe: Ford Ka

Najczęstsze awarie:
- Częste awarie sondy lambda
- Zawieszający się termostat
- Wadliwe cewki zapłonowe
- Zakłócenia w systemie sterowania silnikiem
- Awarie alternatora

nic z tych rzeczy mi sie jeszcze nie zepsulo (odpukac! puk!puk!) a moj Ka ma juz 11lat (ja nim jezdze prawie 3)

natomiast ma pelno rdzy, dwa razy mialam problemy z przekladnia kierownicza (totalny wyciek plynu i w konsekwencji zatarcie), skonczylo sie na regeneracji przekladni, teraz dziala, no i ostatnio odpadl mi tlumik :mrgreen: ale to w kazdym aucie moze sie zdarzyc ;)
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Postprzez modzel » sobota 25 kwietnia 2009, 00:10

modzel

Postprzez marcij » sobota 25 kwietnia 2009, 02:21

Generalnie to mysle , ze zle opinie moga byc spowodowane wysoka cena czesci. Auto jest bardzo unikalne , silnik byl montowany tylko i wylacznie w tym modelu , wiec podaz czesci moze byc niska , a co za tym idzie ich cena moze byc wysoka. I to bym sprawdzil.
Obrazek
marcij

Postprzez funnygirl » sobota 25 kwietnia 2009, 08:18

modzel napisał(a):a tutaj spalanie.

http://www.autocentrum.pl/spalanie/ford/ka/

i ja tak mam :) ok 5.5 na trasie i 7 w miescie.

i jeszcze sprzeglo do wymiany po 100000km.
a i jeszcze wymienialam rezystor dmuchawy - czeeeeeesta usterka raczej kazdego to czeka ;)
jak sie przepali to dmuchawa dziala wtedy tylko na 4 poziomie, 1,2,3 sa odlaczone. koszt tego malego rezystorka - 50zl.
regeneracja przekladni: ok.600zl
tlumik: 270zl
sprzeglo: 700zl (w ASO 1200zł :shock: )

radosc z jazdy - bezcenna. za reszte... blablabla

a no i szczeki trzeba juz wymienic. kupione mam tylko do warsztatu mi sie nie chce... ;)
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Postprzez Xsystoff » sobota 25 kwietnia 2009, 10:30

marcij napisał(a): Auto jest bardzo unikalne , silnik byl montowany tylko i wylacznie w tym modelu ,

Ktory silnik byl tylko i wylacznie w KA ? I czemu wczesniej wspominales o patriotyzmie ? Ka faktycznie rzadkie auto ale troche ich tam jezdzi po ulicach :)
Xsystoff

Postprzez marcij » sobota 25 kwietnia 2009, 16:09

Xsystoff napisał(a):
marcij napisał(a): Auto jest bardzo unikalne , silnik byl montowany tylko i wylacznie w tym modelu ,

Ktory silnik byl tylko i wylacznie w KA ? I czemu wczesniej wspominales o patriotyzmie ? Ka faktycznie rzadkie auto ale troche ich tam jezdzi po ulicach :)

W KA jest silniczek 1.3, ale z rozrzadem OHV, czyli z walkiem rozrzadu w bloku. Wspomnialem o patriotyzmie , bo podstawowym silnikiem fiata 125p oraz poloneza byla wlasnie poczciwa OHV'ka. Rozwiazanie kiedys bardzo popularne(lata '60) , potem zarzucone , FSO sprzedawalo auta z tymi silnikami do 2001-2002 roku , i rowniez w tym samym czasie ford zastapil ten silnik standardowymi dura-tec'ami(1.3 i 1.6). Oczywiscie te silnikie nie maja ze soba nic wspolnego , poza budowa i data powstania.
W sumie to taka ciekawostka , bo zapewne normalnego uzytkownika nie interesuje gdzie ma walek rozrzadu , albo wrecz ma go w d... ;P
Obrazek
marcij

Postprzez Xsystoff » sobota 25 kwietnia 2009, 17:27

To nawet nie wiedzialem :wink: W Fiescie nie montowali tez OHV ? Bo wydaje mi sie, ze tak 8) Swoja droga to chyba przestrzale rozwiazania i Ford nie ma sie czym chwalic :twisted:
Xsystoff

Postprzez marcij » sobota 25 kwietnia 2009, 18:37

Masz racje, faktycznie , do fiesty tez pakowali ten sam silnik. Zastosowanie go w Ka bylo tlumaczone checia uzyskania krotkiej przedniej maski nachylonej pod duzym katem i nawet nie przyszlo mi do glowy ze mogli go wsadzac jeszcze do fiesty. Ford ma dosc duze doswiadczenie w produkcji tych silnikow , wiec pewnie sa one dobre i dlatego tak dlugo zwlekali z wycofaniem ich z produkcji.
Obrazek
marcij

Postprzez ivytomek » poniedziałek 27 kwietnia 2009, 13:57

silnik 1.3 był montowany w escorcie, fiescie i ka
ivytomek

Postprzez Borys68 » czwartek 30 kwietnia 2009, 08:23

Ahoj!
Kupiłem we wtorek jakieś poczytne pisemko samochodowe, gdzie były wyniki jakichś badań w Niemczech. Ford Ka zajął trzecie miejsce wśród samochodów miejskich pod względem niezawodności (tzn. mało awaryjny).
Borys
Borys68

Postprzez cman » czwartek 30 kwietnia 2009, 08:38

No to w takim razie generalnie auta miejskie muszą być bardzo awaryjne, bo Ka w raporcie dekry zajmuje jedno z ostatnich miejsc.
cman

Następna strona

Powrót do Porady techniczne