znaki poziome na drodze jednokierunkowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

znaki poziome na drodze jednokierunkowej

Postprzez spider865 » piątek 24 kwietnia 2009, 01:09

witam,
czesto mam problem gdy jezdze na drogach jednokierunkowych i nie wiem czy sie na nich znajduje. Jesli na skrzyzowaniu widze np. podwojną ciaglą, to wiem ze to droga dwukierunkowa i nie mam problemu, ktory pas zajac przy skrecie w lewo. Ale jesli nie zobacze podwojnej ciaglej to nie wiem czy to droga jednokierunkowa czy dwukierunkowa. Znak ze to droga jednokierunkowa znajduje sie glownie na poczatku takiej drogi, a potem nie jest juz powtarzany, a ja niestety notorycznie przegapiam taki znak :/ W zwiazku z tym mam pytanie, jak wygladaj znaki poziome na drogach jednokierunkowych?
spider865

Re: znaki poziome na drodze jednokierunkowej

Postprzez Khay » piątek 24 kwietnia 2009, 06:31

spider865 napisał(a):W zwiazku z tym mam pytanie, jak wygladaj znaki poziome na drogach jednokierunkowych?

Poza liniami rozdzielającymi pasy ruchu (których może po prostu nie być) wskazówką może być linia na końcu uliczki. Na dwukierunkowej linia wyznaczająca miejsce ew. zatrzymania powinna sięgać tylko do osi jezdni, na jednokierunkowej - jej lewej krawędzi.

Nie zmienia to faktu, że bezpieczniej będzie jednak nauczyć się patrzeć na znaki... ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Re: znaki poziome na drodze jednokierunkowej

Postprzez hexe » piątek 24 kwietnia 2009, 09:03

spider865 napisał(a):witam,
cJesli na skrzyzowaniu widze np. podwojną ciaglą, to wiem ze to droga dwukierunkowa i nie mam problemu, ktory pas zajac przy skrecie w lewo. Ale jesli nie zobacze podwojnej ciaglej to nie wiem czy to droga jednokierunkowa czy dwukierunkowa.

No to w Wałbrzychu byłby z tym małym problem, bo zmieniono w kilku miejscach organizację ruchu (z drogi dwukierunkowej na jednokierunkową), ale podwójna ciągła nadal przed skrzyżowaniem jest. ;) Więc nie pozostaje nic innego, tylko tak, jak już poprzednik napisał - patrzeć na znaki. :)
1.o4.2009 - Egzamin zdany
7.04.2009 - Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
14.04.2009 godz. 11:30 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie
14.04.2009 godz. 12:30 - Prawo Jazdy w mojej kieszeni :D
hexe

Postprzez martka87 » piątek 24 kwietnia 2009, 09:23

ostatnio instruktor dał mi małą wskazówkę jak rozpoznać ulicę jednokierunkową.
Samochody po jednej i po drugiej stronie jezdni zaparkowane są w jedną stronę.
martka87

Postprzez qwer0 » piątek 24 kwietnia 2009, 09:35

Samochody po jednej i po drugiej stronie jezdni zaparkowane są w jedną stronę.

Na 2 kierunkowej osiedlowce gdzie jest maly ruch, tez moga byc tak zaparkowane. W dodatku pewno nie bedzie zadnych linii.
Nie ma innej rady jak patrzec sie na znaki.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez spider865 » sobota 25 kwietnia 2009, 01:06

a czy przy wjezdzie na droge jednokierunkową zawsze bedzie postawiony znak D-3, czy są takie miejsca co kierowca musi się sam zorientować czy jest to droga jednokierunkowa czy dwukierunkowa?
spider865

Postprzez DEXiu » sobota 25 kwietnia 2009, 03:04

spider865 napisał(a):a czy przy wjezdzie na droge jednokierunkową zawsze bedzie postawiony znak D-3, czy są takie miejsca co kierowca musi się sam zorientować czy jest to droga jednokierunkowa czy dwukierunkowa?

A niby w jaki sposób miałby się "sam zorientować"? :shock: "Bo wszyscy jadą w jedną stronę"? :lol: Zatem odpowiadając poważnie na pytanie: TAK. Jeśli jakaś droga jest drogą jednokierunkową, to na pewno będzie o tym informował znak D-3. Jeśli takiego znaku nie ma/nie było, to znaczy, że ta droga nie jest drogą jednokierunkową, nawet jeśli wszystko na to wskazuje :wink:
DEXiu

Powrót do Sytuacje na drodze