Czy zaznaczać powrót po przeszkodzie kierunkowskazem?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » wtorek 21 kwietnia 2009, 20:36

Co do ewentualnego zmylenia, to bardziej bałbym się o tych z przeciwka lub tych zamierzających wyjechać z tej drogi po prawej, niż tych jadących za nami. Ale z tego właśnie powodu istotne jest, żeby ten prawy kierunkowskaz w odpowiednim momencie wyłączyć, i tyle. Argument
jasiek23 napisał(a):czasami kierunkowskaz moze sam się nie wyłączyć od ruchu kierownicą a ktos kto zdaje i ma stres moze zapomnieć o jego wyłączeniu)

przyznam, że trochę mnie rozśmieszył. :) Kierunkowskazy w odpowiednim momencie się włącza i w odpowiednim momencie się je wyłącza - a że czasami technika dopomaga w tym drugim, to insza inszość. ;)
scorpio44

Postprzez OlaGd » czwartek 23 kwietnia 2009, 12:04

Dzięki wszystkim! Rozłożyliście problem na czynniki pierwsze i wyjaśnili wszystko.
P.S. Ta drogą, którą porusza się samochód czerwony jest jednokierunkowa. Nie zaznaczyłam tego bo nie uważałam za istotne dla sensu pytania.
:D
Niech mi wreszcie wydadzą to prawko i samochód służbowy, bo zamęczę tu wszystkich swoimi uwagami.
OlaGd

Postprzez NickiCruz » czwartek 23 kwietnia 2009, 12:07

Prawidłowe zachowanie w tej sytuacji:przy omijaniu pojazdu P włanczamy lewy kierunkowskaz omijamy pojazd P jedziemy jeszcze kawałek tym torem jazdy i dopiero za skrzyżowaniem prawy kierunkowskaz i zmiana pasa ruchu.
NickiCruz

Postprzez Pinhead » czwartek 23 kwietnia 2009, 15:09

scorpio44 napisał(a): - a że czasami technika dopomaga w tym drugim, to insza inszość. ;)

Czasami ta technika wręcz przeszkadza zamiast pomagać. Kto jeździł Toyotą Yaris ten wie co mam na myśli.
Pinhead

Postprzez dariex » czwartek 23 kwietnia 2009, 16:40

NickiCruz napisał(a):Prawidłowe zachowanie w tej sytuacji:przy omijaniu pojazdu P włanczamy lewy kierunkowskaz omijamy pojazd P jedziemy jeszcze kawałek tym torem jazdy i dopiero za skrzyżowaniem prawy kierunkowskaz i zmiana pasa ruchu.

Czy tak samo widzisz tę sytuację,gdyby to była droga dwukierunkowa?
dariex

Postprzez scorpio44 » sobota 25 kwietnia 2009, 20:15

Pinhead napisał(a):Czasami ta technika wręcz przeszkadza zamiast pomagać.

Przyznam, że mnie osobiście to ona często przeszkadza w każdym samochodzie.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze