Zagadnienia związane z jazdą po rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zagadnienia związane z jazdą po rondzie

Postprzez jasiek23 » wtorek 14 kwietnia 2009, 18:54

Podczas mojej jazdy po rondzie parę razy spotkałem się taką sytuacją:

Wjezdzam na rondo z prawego pasa bo chcę na nim jechać dalej prosto. Jadę sobie jadę a tu pcha się przede mnie(i przecina mój tor jazdy) samochód jadący lewym pasem ronda bo chce zjechać z tego ronda. Nie istotne z której drogi ten samochód wyjechał natomiast istotne jest ze pcha się i przecina mój tor jazdy tak jakby to on miał pierwszeństwo a ja muszę mu ustąpić. Takie zachowanie jest nagminne. Czy ci kierowcy nie znają przepisów i nie wiedzą ze to oni się wtryniają na mój pas(przecinają go chcąc zjechać i to jeszcze z lewego pasa zjechać) i w mysl przepisów to oni powinni czekać az ktos im ustąpi. Przecież nawet po pierwsze, dziala tu zasada prawej ręki czyli ten z prawej ma pierwszeństwo, a po drugie tak na dobrą sprawę to on tak jakby włączał się do ruchu na moim prawym pasie.

Druga sprawa to nagminne zjezdzanie z ronda z lewego pasa.

Co o tym wszystkim myslicie?
jasiek23

Postprzez grzmot » wtorek 14 kwietnia 2009, 22:07

Doucz się. Powinieneś ustąpić tym, którzy chcą zjechać z ronda - to oczywiste.
grzmot

Postprzez tristan » wtorek 14 kwietnia 2009, 22:20

grzmot napisał(a):Doucz się. Powinieneś ustąpić tym, którzy chcą zjechać z ronda - to oczywiste.

Jak masz mówić głupoty, to ich nie mów. Jeszcze ktoś wygugla i uzna za poważny tekst.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez dariex » wtorek 14 kwietnia 2009, 22:23

grzmot napisał(a):Doucz się. Powinieneś ustąpić tym, którzy chcą zjechać z ronda - to oczywiste.

W sensie,że ten jadący prawym pasem po rondzie ma obowiązek ustąpić tym,co jadą lewym pasem ronda i chcą go zmienić na prawy? Obrazek
dariex

Postprzez ella » wtorek 14 kwietnia 2009, 23:52

Powinieneś ustąpić tym, którzy chcą zjechać z ronda - to oczywiste.

Czyżby coś mi umknęło i weszły jakieś nowe przepisy :shock:
ella
Moderator

Re: Zagadnienia związane z jazdą po rondzie

Postprzez d » środa 15 kwietnia 2009, 00:25

Nie słuchaj głupot które niektórzy tu wypisują, tylko wal śmiało. Remont na koszt nieuka. :)
d

Postprzez Khay » środa 15 kwietnia 2009, 07:43

Hm, znowu temat o rondach....? ;)

jasiek - a możesz pokazać jak mniej-więcej na tym rondzie wyalowano pasy? Bo może jednak sprawa wcale nie jest tak oczywista... ;)

Oczywiście jeśli mamy do czynienia z rondem "klasycznym" to sądząc po lekturze forum - tylko w Lublinie uczą tak jeździć jak piszesz. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez jasiek23 » środa 15 kwietnia 2009, 17:54

Miales wogóle styczność z przepisami o ruchu drogowym? Ja jadąc prawym pasem po rondzie mam pierwszeństwo przed tymi którzy jadą lewym pasem tego ronda i chcą wjechać na mój prawy w celu poprawnego zjechania z tegoż ronda. To ja ich wpuszczam robiąc ewentualną lukę zwalniając ale wcale nie jest to moim obowiązkiem tylko oznaką kultury jazdy. To oni mają obowiązek poczekać az bedąmieli możliwość wjechania na prawy pas.
Ty sie raczej doucz przepisów kolego

Khay To jest klasyczne rondo.
jasiek23

Postprzez grzmot » środa 15 kwietnia 2009, 18:04

No i proszę, jak wszyscy trzymają się (wybranych) przepisów.

Więc wyjaśniam, Koledzy i Koleżanki, tym, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Napisałem powinieneś a nie musisz - bo tak, wg zasad ogólnych, przepisowo ten, kto chce wjechać na dany pas ruchu musi ustąpić tym, którzy już na tym pasie są.

Ale - rozsądne jest wypuszczenie kierowców, którzy chcą opuścić rondo - tak samo, jak każde inne skrzyżowanie. Każde inne rozwiązanie jest mniej optymalne - ogranicza przepustowość i prowadzi do zatoru.
grzmot

Postprzez BOReK » środa 15 kwietnia 2009, 18:47

Ale masz jakieś argumenty za tą teorią, prawda? Przecież oni mogli wcześniej zjechać na ten prawy pas zamiast tłuc się nim do samego zjazdu. Ba, powinni byli tak zrobić. Natomiast czepiając się słówek - "powinieneś" oznacza powinność, czyli obowiązek. "Mógłbyś" byłoby stosowne.

Jasiek23, zazdroszczę ci problemów i jadę do Lublina. Chętnie wyremontuję samochód na cudzy koszt, akurat przód mam do zrobienia. :D
BOReK

Postprzez dariex » środa 15 kwietnia 2009, 19:09

Wobec tego ma się douczyć czego? I co jest oczywiste?
To,ze gadasz bzdety i jeszcze próbujesz ładnie się z tego wyślizgać? ;)

W ogole zabawny ten temat :)
dariex

Postprzez jasiek23 » środa 15 kwietnia 2009, 19:10

To nie jest jakiś mój wielki problem tylko poprostu chcialem podjąć taki temat ponieważ widzę dużo tego rodzaju zachowań :D
jasiek23

Postprzez tristan » środa 15 kwietnia 2009, 20:09

grzmot napisał(a):Więc wyjaśniam, Koledzy i Koleżanki, tym, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Napisałem powinieneś a nie musisz - bo tak, wg zasad ogólnych, przepisowo ten, kto chce wjechać na dany pas ruchu musi ustąpić tym, którzy już na tym pasie są.

Musieć: Fizyczna konieczność.
Powinność: Prawna konieczność.

Przykład:

Kierowca jadący autem o wysokości 2m pod wiadukt o wysokości 1,5m musi o niego zahaczyć.

Kierowca jadący w strefie zamieszkania powinien nie przekraczać prędkości 20km/h.

Więc nie dziw się, że Twoje słowa są zrozumiane jak są.

A wracając do Twojego zrozumienia, to i tak nie widzę powodu do usłużnego ustępowania w takiej sytuacji, bo jest to zupełnie niepotrzebne, a do tego moralnie szkodliwe.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Ania8228 » środa 15 kwietnia 2009, 20:32

Dubel panie Tristanie :P
Po mojemu to tak:
teoretycznie:
ten z lewej wjeżdżając na prawy pas jest podporządkowany względem tego kto na tym pasie już jest i tego który chce na ten pas wjechać z prawej strony (jeśli mamy 3 pasy)

Praktycznie-
zastanów się czy bardziej ci szkoda samochodu czy wolisz douczać niedoszkolonych
Obrazek
Ania8228

Postprzez przemq14 » czwartek 16 kwietnia 2009, 08:59

Praktycznie - jeśli mam coś do robienia z przodu z lewej, wolę zrobić to na czyjś koszt. ;)

Ale ogólnie lepiej dać przejechać.
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze