Płatne Parkowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Płatne Parkowanie

Postprzez Frugoss » sobota 11 kwietnia 2009, 12:30

Mam pewien problem. Kilka dni temu zaparkowałem auto na ulicy która jest oznaczona liniami przerywanymi, czyli miejscami gdzie się parkuje i za to płaci. Ja zaparkowałem w miejscu w żaden sposób nie oznaczony liniami, nie było też zakazu postoju, a dostałem mandat za brak biletu z parkometru. Jeżeli taka sytuacja ma miejsce to po co w ogóle są te wyznaczone linie do parkowania ? Powiedziano mi że cała ulica jest płatna, zaś gdy spytałem o to czemu po drugiej stronie ulicy na chodniku można parkować za darmo, odpowiedziano mi - bo tak już tam jest :|

dorzucam linka, żeby obrazowo pokazać jak wygląda ta ulica, i jak zaparkowałem, i niech mi ktoś prosze powie, czy mam racje w tym że zaparkowałem prawidłowo i mandat mi sie nie należy, czy jednak słusznie go dostałem :)

http://img11.imageshack.us/img11/7228/parkowanie.jpg

Dodaje że tam nigdzie nie ma zakazu parkowania, więc nie sądzę że zrobiłem coś źle. A skoro miejsce w którym stałem nie jest oznaczone liniami no to tak jak bym stał na chodniku po 2 stronie jezdni na którym stoją samochody i tam NIKT mandatu nie dostaje.

Dodam że wjeżdzając w ulice nie ma napisu strefa płatnego parkowania, jak np przy wjeździe do rynku, gdzie nie ważne gdzie stoimy, trzeba zapłacić.
Frugoss
Frugoss

Postprzez BOReK » sobota 11 kwietnia 2009, 12:35

Mnie się widzi, że słusznie dostałeś. W tym miejscu, jak sam zauważyłeś, nie zaznaczono miejsca do parkowania, czyli tam pewnie parkować nie należy. Powód moze być taki, że z tej bocznej uliczki wyjeżdża czasem jakiś większy pojazd w prawo i musi mieć pole do manewru (autobusy tam nie jeżdżą przypadkiem w ten sposób?). Na dobrą sprawę to tam powinna być strefa wyłączona z ruchu, a ty byś wtedy dostał mandat za niewłaściwe parkowanie pojazdu. Trzeba było spróbować stanąć po drugiej stronie albo w ogóle gdzieś indziej, albo uiścić te głupie 2pln. Złapali cię, to płać i uważaj na przyszłość.
BOReK

Postprzez Frugoss » sobota 11 kwietnia 2009, 12:40

Mi już nie chodzi o zapłacenie mandatu bo to śmieszna kasa, ale o to czy mam racje czy nie :D Musiałbym wtedy zapłacić 20 zł za parking bo tam pracuje a na naszym bezpłatnym nie było miejsc. Co do autobusów czy wiekszych pojazdów, one tam nie jeżdzą ze względu na to że ta boczna uliczka jest baaardzo wąska i kręta, przebija sie przez ciasny park i w dodatku jest jednokierunkowa, mało kto tamtędy wyjeżdza. Już sam sobie próbowałem tłumaczyć jak to jest, no ale skoro są te linie i poza nimi nie wolno parkować to powinien mówić mi o tym jakiś znak prawda ? :)
Frugoss
Frugoss

Postprzez BOReK » sobota 11 kwietnia 2009, 12:53

Powinieneś przyjąć założenie, że po tamtej stronie ulicy się płaci i tyle. Ktokolwiek by tego tak nie namalował, jakimkolwiek by nie był idiotą, jak na razie jest w prawie i musisz się stosować. Może idź do urzędu miasta i zgłoś problem niewłaściwego oznakowania w tym miejscu?
BOReK

Postprzez dariex » sobota 11 kwietnia 2009, 13:02

Ja sądzę,że jest tak jak pisze BORek,miejsce nieoznaczone służy powiedzmy,poszerzeniu "pola manewru" dla wyjeżdzających z uliczki z naprzeciwka.Co prawda powinno to być tam inaczej oznakowane i gdybyś się uparł ,to może w jakiś tam sposób znalazłbyś argumenty podważające decyzję o nałożeniu mandatu.
dariex

Postprzez Frugoss » sobota 11 kwietnia 2009, 13:09

No tak, ale jak rozmawiałem z ludźmi w tym biurze zajmującym sie parkometrami, powiedziano mi że gdybym stał gdzie stałem a miałbym bilet parkingowy to wszystko było by ok :D nie dostałem mandatu od straży miejskiej za złe zaparkowanie a za brak biletu :D
Frugoss
Frugoss

Postprzez dariex » sobota 11 kwietnia 2009, 13:18

Dzień jak co dzień w naszym kraju :)
Dostałeś mandat za brak biletu parkingowego w miejscu,które wskazane do płatnego parkowania wyznaczone nie było ;)
Jak masz czas i ochotę się pobawić,to się odwołuj ;) Bo argumenty pewnie będą mieć podobne do Twoich- Ty,że na pierwszy rzut oka widać,że miejsce do płatnego parkingu nie należy,a oni,że na pierwszy rzut oka widać,że za postój zapłacić trzeba ;)
dariex

Postprzez Frugoss » sobota 11 kwietnia 2009, 13:25

No przecież nie chce sie bawić w to żeby zaoszczędzić te 30 zł ale żeby pokazać że nie każdego będą robić w ciula, zawsze kupuje te bilety i nigdy złego słowa nie mówie, ale tutaj mi to coś nie pasuje. Skoro cała ulica jest płatna, to niech cała będzie oznaczona prawidłowa, albo niech stanie tablica że wjeżdzasz do strefy płatnego parkowania. No i nie zrozumiała dla mnie sytuacja tego chodnika, na którym też wiele aut staje bo jest gigantycznie szeroki :D
Frugoss
Frugoss

Postprzez Ad_aM » sobota 11 kwietnia 2009, 14:42

Moi drodzy, najczęściej uchwały Rady Miejskiej wspominają o płatnym parkowaniu na danej ulicy od nr xx do nr xx. To, że zaparkowałeś poza wyznaczonym miejscem do parkowania nie znaczy, że zaparkowałeś poza obszarem płatnym. Urzędnik kontrolujący opłaty za parkowanie nie nakłada mandatów za łamanie przepisów dt. sposobu i miejsca parkowania :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Frugoss » sobota 11 kwietnia 2009, 15:44

Zgadzam się, więc miejsca nie przeznaczone do parkowania powinny mieć oznaczenie o zakazie parkowania w danym miejscu, bo skoro na chodniku 4 metry obok ludzie parkują sobie za darmo gdyż nie ma tam zakazów i jest na tyle miejsca że jest to możliwe, to czemu by tego nie robić i na ulicy, jeżeli cała ulica jest płatna to nie widzę sensu malowania tych pasów, tylko od znaku do znaku płatna strefa i koniec :D

No cóż, ja się na pewno w pewien sposób odwołam bo mimo wszystko czuje się lekko mówiąc wprowadzony w błąd.
Frugoss
Frugoss

Powrót do Sytuacje na drodze