Koparka a linia ciagła

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Koparka a linia ciagła

Postprzez kasjopeja » czwartek 09 kwietnia 2009, 00:25

Podejrzewam, że odp. na moje pytanie brzmi "nie"; ale dodatkowo chętnie zaciągnę opinii, zresztą nie mam ostatecznie pewności. Tak jak na rysunku poniżej - pojazd A jedzie za koparą, która podskakuje z prędkością 20km/h. Jednak z prawej pojawia sie droga i z linii ciągłej podwójnej robią się przerywane. Czy pojazd A może wykorzystać tą przerywaną linię by wyprzedzić koparkę - poj. B?

link do rysunku: http://img.org.pl/obrazek/cDmtAKd2Kel.html

Obrazek
kasjopeja

Postprzez DEXiu » czwartek 09 kwietnia 2009, 00:34

Pozostaje jedynie potwierdzić: nie :wink:
Choć niektórzy kierowcy chyba uważają, że te trzy metry przerywanej upoważnia ich do rozpoczęcia wyprzedzania :lol:
DEXiu

Postprzez cman » czwartek 09 kwietnia 2009, 11:22

Tak naprawdę... tak. Pod warunkiem, że później powróci na swój pas ruchu, nie przejeżdżając linii podwójnej ciągłej. Takie niestety mamy przepisy :(.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=11950
cman

Postprzez tristan » czwartek 09 kwietnia 2009, 20:23

cman napisał(a):Tak naprawdę... tak.

na skrzyżowaniu?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » czwartek 09 kwietnia 2009, 20:37

Na skrzyżowaniu może zmienić pas ruchu, a za skrzyżowaniem (czyli tam gdzie się znajduje koparka) ją wyprzedzić.
cman

Postprzez tristan » czwartek 09 kwietnia 2009, 20:59

cman napisał(a):Na skrzyżowaniu może zmienić pas ruchu,

Pod prąd?
tristan

Postprzez cman » czwartek 09 kwietnia 2009, 21:43

Tak. Zazwyczaj w ten właśnie sposób odbywa się wyprzedzanie na drogach dwukierunkowych, o dwóch pasach ruchu.
cman

Postprzez tristan » piątek 10 kwietnia 2009, 08:17

cman napisał(a):Tak. Zazwyczaj w ten właśnie sposób odbywa się wyprzedzanie na drogach dwukierunkowych, o dwóch pasach ruchu.

Na skrzyżowaniu?

Próbuję Cię naprowadzić, ale widzę, że się zapętliłeś. Przemyśl chwilę sytuację. Nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu niekierowanym.
tristan

Postprzez cman » piątek 10 kwietnia 2009, 09:07

Właśnie nie bardzo wiem na co próbujesz mnie naprowadzić.

Może jeszcze raz napiszę, pojazd A może zmienić pas ruchu na skrzyżowaniu, w celu wyprzedzania koparki (ale jeszcze nie rozpoczął wyprzedzania - tak jak się większości kierowców wydaje), następnie za skrzyżowaniem rozpoczyna przejeżdżanie obok koparki, a więc dokonuje faktycznego wyprzedzania.
cman

Postprzez jasiek23 » piątek 10 kwietnia 2009, 12:19

Po pierwsze to by było ewidentnie potraktowane jako wyprzedzanie na skrzyżowaniu, po drugie ta linia ciągła dotyczy głównie tych kierowców którzy wyjezdzają z drogi po prawej stronie(co by mogli z niej wyjechać), po trzecie jesli już zaczynamy wyprzedzanie na kawałku przerywanej to wg przepisów na takiej linii tez powinniśmy ten manewr zakończyć(a nie jak większosć kierowców - zaczynamy na przerwyanej a kończymy na ciągłej - choć tu tez jest pewien konflikt przepisów z praktyką bo często jest tak ze następna przerywana jest np pół kilometra dalej) Po czwarte nikt nie bedzie jechał za koparką 20 km\h więc znając powszechną praktykę i tak ją wyprzedzi za skrzyżowaniem nawet jesli dalej bedzie podwójna ciągła - i nie zgrywajcie świętoszków w tym temacie :D i nie piszcie ze "jechałbym za tą koparką 2 km az do pojawienia się przerywanej". Wiem ze przepisy są bardzo wazne(czytaj najważniejsze) ale przepisy to jedno a praktyka i różne sytuacje na drodze to drugie.
jasiek23

Postprzez cman » piątek 10 kwietnia 2009, 13:50

My tutaj tylko teoretyzujemy.

jasiek23 napisał(a):Po pierwsze to by było ewidentnie potraktowane jako wyprzedzanie na skrzyżowaniu

Wiesz co to jest wyprzedzanie?

jasiek23 napisał(a):...po trzecie jesli już zaczynamy wyprzedzanie na kawałku przerywanej to wg przepisów na takiej linii tez powinniśmy ten manewr zakończyć

A konkretnie jakich przepisów?
cman

Postprzez jasiek23 » piątek 10 kwietnia 2009, 14:22

cman napisał(a):My tutaj tylko teoretyzujemy.

jasiek23 napisał(a):Po pierwsze to by było ewidentnie potraktowane jako wyprzedzanie na skrzyżowaniu

Wiesz co to jest wyprzedzanie?

jasiek23 napisał(a):...po trzecie jesli już zaczynamy wyprzedzanie na kawałku przerywanej to wg przepisów na takiej linii tez powinniśmy ten manewr zakończyć

A konkretnie jakich przepisów?

Wiem co to jest wyprzedzanie i za takowe byloby potraktowane chociażby przez policjanta.
jasiek23

Postprzez cman » piątek 10 kwietnia 2009, 14:25

Ale mnie nie obchodzi jak byłoby potraktowane przez niedouczonego policjanta, tylko jak jest w rzeczywistości.

Skoro wiesz co to jest wyprzedzanie, to pokaż (opisz albo narysuj) miejsce, w którym się ono rozpoczyna.

A co z moim drugim pytaniem?
cman

Postprzez jasiek23 » piątek 10 kwietnia 2009, 14:36

W takiej sytuacji wyprzedzanie zacząłbyć dokładnie prawie że na środku tego skrzyżowania jak masz przerywaną(bo o takiej sytuacji jest mowa) i o to mi chodzi. Jeśli chodzi o to ze jednak troche dalej to to nie jest w temacie bo wtedy juz bylo by wyprzedzanie poza skrzyzowaniem(ale na podwójnej ciągłej)
Pozatym powiedz tak szczerze czy takiej koparki jadącej z prędkością rowerzysty być nie wyprzedził mimo podwójnej ciągłej?Wiem ze to jest juz lamanie przepisów no ale powiedz...

Nie bede sypal Ci definicji bo to nie o to chodzi pozatym nie chce mi się szukać tego w kodeksie. :?
Ostatnio zmieniony piątek 10 kwietnia 2009, 14:44 przez jasiek23, łącznie zmieniany 1 raz
jasiek23

Postprzez cman » piątek 10 kwietnia 2009, 14:40

No ta...
cman

Powrót do Sytuacje na drodze