Bykom stop

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez tristan » piątek 03 kwietnia 2009, 13:19

Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Khay » piątek 03 kwietnia 2009, 17:27

Pogmerałem w tej poradnii nieco i wyszło mi nawet coś takiego:
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7843

Co nie zmienia faktu, że pewnych rzeczy się raczej nie robi. I nawet (:P) jeśli zdanie zaczynające się od spójnika nie jest jakimś wielkim błędem (czy wręcz nie jest nim w ogóle), to chyba lepiej zaczynać zdania od czegoś dłuższego. Ot, choćby po to, by nasze pseudopolonistki mogły spać spokojnie (wersja dla starszych: nie przewracały się w grobie).

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez scorpio44 » niedziela 05 kwietnia 2009, 01:43

Khay napisał(a):Ot, choćby po to, by nasze pseudopolonistki mogły spać spokojnie (wersja dla starszych: nie przewracały się w grobie).

Przyznam szczerze, że mnie ten argument w ogóle nie przekonuje, a rzekłbym nawet, że wręcz przeciwnie - niech się przewracają, skoro "mają problem". :D I chcą w uporze trwać przy swoim, nie mając racji.
Wiele jest takich legend, jeżeli chodzi o rzekomą niepoprawność - np. często powtarzana bzdura, że nie mówi się "starczy", tylko "wystarczy". No i co, mam nie używać poprawnej formy "starczy", bo sporo ludzi myśli, że jest ona niepoprawna? Jeżeli o mnie chodzi, to ja właśnie z powyższego powodu staram się jej używać jak najczęściej. :D Analogicznych przykładów znalazłbym dużo więcej.
scorpio44

Postprzez BOReK » niedziela 05 kwietnia 2009, 10:11

Jest takie stare powiedzenie, że starczy to jest uwiąd :D. Ale owszem, jest to forma poprawna, do tego nie unika jej się wcale tak często.
BOReK

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 17:31

BOReK napisał(a):Jest takie stare powiedzenie, że starczy to jest uwiąd :D

No właśnie często mądrzy ludzie je przywołują, kiedy chcą wytknąć komuś ten w ich mniemaniu błąd. ;)

EDIT
qwer0 napisał(a):3eba

Coraz częściej widuję jakieś nowe tajemnicze słowo "trzyba". :D
scorpio44

Postprzez dariex » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 19:56

scorpio44 napisał(a):
qwer0 napisał(a):3eba

Coraz częściej widuję jakieś nowe tajemnicze słowo "trzyba". :D

To raczej słowo : trzeba i to taka nowo-fajna metoda łączenia cyfr z głoskami(w pisowni),tak aby uzyskać popularne i znane słowo w nowym,cool'owym "ubranku" ;)
Przyszło jak większość takowych nowinek- prosto z Hameryki ;) gdzie np.zamiast słowa "czekaj" - wait(:łejt) ,można napisać to w8(:ł-eight)
zamiast słowa You,można napisać samo U bo z angielskiego czyta się identiko ale ile można zaoszczędzić ;)

W polskim wydaniu wychodzi czasem trochę bardziej pokracznie co widać na załączonym powyżej przykładzie ;)
Więc Qmasz już? ;)
dariex

Postprzez scorpio44 » wtorek 14 kwietnia 2009, 00:03

dariex napisał(a):Więc Qmasz już? ;)

Nie, nie qmam. :D :D :D No błagam Cię... Zrobiłaś mi teraz jak dziecku wykład na temat czegoś, co jest oczywiste. :shock:

Mnie chodziło tylko o to, że z połączenia członów "trzy" ("3") i "ba" za cholerę nie wyjdzie słowo "trzeba", tylko "trzyba"! Czyż nie?
scorpio44

Postprzez kev » wtorek 14 kwietnia 2009, 00:12

Mi się bardziej podoba jak ktoś zamiast napisać studniówka pisze 100dniówka...
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez dariex » wtorek 14 kwietnia 2009, 18:46

scorpio44 napisał(a):
dariex napisał(a):Więc Qmasz już? ;)

Nie, nie qmam. :D :D :D No błagam Cię... Zrobiłaś mi teraz jak dziecku wykład na temat czegoś, co jest oczywiste. :shock:

Mnie chodziło tylko o to, że z połączenia członów "trzy" ("3") i "ba" za cholerę nie wyjdzie słowo "trzeba", tylko "trzyba"! Czyż nie?

No to i też dlatego napisałam powyżej,ze to nieudolna próba naśladownictwa.
Nie wiem czy jest oczywiste,nie dla każdego stąd "wykład'.
Wybacz zatem,żeś się musiał :shock: i straciłeś tyle chwil cennych na czytanie .
dariex

Postprzez Nucleus89 » środa 15 kwietnia 2009, 18:37

a 3m się - na pożegnanie już pasuje :)
Nucleus89

Postprzez Michał_86 » środa 15 kwietnia 2009, 21:21

Ja mam takie zdanie: język służy do komunikacji, po to ludzie go sobie wymyślili a nie po to by jeden drugiemu wytykał przez jakie u/ó pisze.

Forum to nie egzamin maturalny, niech każdy pisze tak by inna osoba mogła go zrozumieć i gitara.

Dla ścisłości, sam nie robię lub prawie nie robię błędów. Z resztą, mi automatycznie podkreśla błędy i z tego co zauważyłem to główne są literówki wynikające z szybkiego pisania. :P
Pierwsza jazda: listopad 2006
Egzamin teoretyczny 3: 6 grudnia 2008 - 1 błąd
Egzamin praktyczny 4: 27 marca 2009 - wynik pozytywny! :)
Odbiór prawka: 17 kwietnia 2009 (w praktyce 10 kwietnia)
Michał_86

Postprzez BOReK » środa 15 kwietnia 2009, 21:49

Tym niemniej w celu wzajemnego zrozumienia konieczne są pewne standardy budowania wypowiedzi, któremu to celowi służy istnienie takiego czy innego języka z jego wszystkimi regułami. W dobie szybkiej komunikacji mniejszą wagę przykłada się do jakości wypowiedzi, a nawet do sensu jej treści, większą natomiast do tempa i impetu. Staramy się więc zapobiec tej pladze w najskuteczniejszy możliwy sposób, czyli poprzez piętnowanie błędów.

Skoro już przy piętnowaniu jesteśmy, to w tym przypadku pisze się "zresztą", razem - tego ci już żadna autokorekta nie podkreśli. Warto polegać na sobie. ;)
BOReK

Postprzez scorpio44 » piątek 17 kwietnia 2009, 12:48

jasiek23 napisał(a):zeby kierowca jadący za nami wiedział ze nie naciskamy sobie hamulca od tak

Ten błąd też widzę na forum po raz setny.
Zapominamy, że oprócz od istnieje też w języku polskim słówko ot?
scorpio44

Postprzez Khay » poniedziałek 15 czerwca 2009, 14:41

To bardziej interpuncja niż ortografia, ale i tak wygląda to conajmniej idiotycznie...:

.!

Po kiego grzyba ta kropka? I ciekawym wielce - skąd w ogóle pomysł na taki zlepek? A nie jest to widok rzadki (na szczęscie na tym forum zetknąłem się z tym cudactwem po raz pierwszy ;) ).

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez ella » poniedziałek 06 lipca 2009, 20:21

nie szczerzony przejazd

Super

:mrgreen:
ella
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka