Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez megamind » piątek 03 kwietnia 2009, 11:58

Adacho napisał(a):217-tka mówi wyraźnie o dowodzie osobistym, a nie o dowodzie tymczasowym, tak jak to było dawniej.

Tymczasowy dowód osobisty zastępuje chyba dowód osobisty.
A czym niby ma się okazać osoba która ubiega się o kategorię T, B1 lub A1 w wieku 16 lub 17 lat?
Przecież nie dostanie normalnego dowodu tylko tymczasowy.

Konikowaty napisał(a):Pytanie o dziecko do 12 lat dosłownie takie było. A co by było jakby podali 10 lat i 100 cm wtedy na pewno fotelik ale pasami przypięte pośrednio czy bezpośrednio. Wg mnie czy w foteliku czy bez w jakimś stopniu pasy występują. Paranoja egzaminatorom każą wydawać jasne polecania a sami robią ludziom wodę z mózgu .

Przecież przytoczyłem przepisy z których jasno wynika, że obowiązek używania pasów nie dotyczy dzieci w fotelikach.
Pozostaje więc tylko nieścisłość czy jedzie w foteliku czy nie /bo ma np. pow. 150 cm i nie musi/.
megamind

Postprzez cman » piątek 03 kwietnia 2009, 12:11

megamind napisał(a):Tymczasowy dowód osobisty zastępuje chyba dowód osobisty.
A czym niby ma się okazać osoba która ubiega się o kategorię T, B1 lub A1 w wieku 16 lub 17 lat?
Przecież nie dostanie normalnego dowodu tylko tymczasowy.

Dostanie. Dawniej były tymczasowe dowody osobiste. Obecnie już ich nie ma, wszystko nazywa się po prostu dowodami osobistymi, tyle że te wydawane osobom przed ukończeniem 18 lat, są ważne nie 10, a 5 lat.
cman

Postprzez Adacho » piątek 03 kwietnia 2009, 15:05

Zgadzam się z "cman", a poza tym osoby nieletnie mogą się legitymować paszportem.
Pozdro.
Adacho

Postprzez megamind » piątek 03 kwietnia 2009, 15:31

Skoro tak twierdzicie. Nie interesowałem się ostatnio kwestią bliżej.
Czyli pytanie typowo by wpuścić kogoś w maliny. Jak widać ja bym się dał.
megamind

Postprzez kopan » piątek 03 kwietnia 2009, 21:04

Czyli jaki wniosek?
Jeśli egzaminator jest szkolony w wpuszczaniu w maliny - bo tego szukania malin wymagają na egzaminie dla egzaminatorów,
To tę mozołem wyuczoną czynność stosuje w egzaminowaniu.
Staje się specjalistą od wpuszczania w maliny. :wink:
kopan

Postprzez Olin » sobota 04 kwietnia 2009, 10:25

W pierwszym pytaniu wszystkie odpowiedzi są prawidłowe. Co do tymczasowego dowodu osobistego to mogę powiedzieć, że nawet w tutejszym Ośrodku Egzaminacyjnym jest wywieszona informacja o wymaganych dokumentach osoby przystępującej do egzaminu - w nawiasie obok dowodu osobistego jest wymieniony tymczasowy dowód osobisty. Przystępując do egzaminu osoba musi posiadać jeden z tych dokumentów a więc wydaje się, że zamiast karty pobytu może mieć paszport.

Co do tego drugiego pytania to faktycznie odpowiedź z tym dzieckiem do lat 12 jest podchwytliwa. Ta odpowiedź jest błędna ponieważ dziecko do lat 12, nie przekraczające 150 cm wzrostu musi być umieszczone w specjalnym foteliku. Jest jednak pewna wątpliwość. Otóż warunek 12 lat i 150 cm wzrostu muszą być spełnione łącznie !! Jeżeli któryś z tych warunków nie jest spełniony np. dziecko 11 letnie ma 160 cm wzrostu, wtedy musi mieć zapięte pasy -jest poza fotelikiem. Tak więc prawidłowe sa a/ i c/.
Olin

Postprzez bruno666 » sobota 04 kwietnia 2009, 10:56

Olin napisał(a):Co do tymczasowego dowodu osobistego to mogę powiedzieć, że nawet w tutejszym Ośrodku Egzaminacyjnym jest wywieszona informacja o wymaganych dokumentach osoby przystępującej do egzaminu - w nawiasie obok dowodu osobistego jest wymieniony tymczasowy dowód osobisty.

A ten ośrodek to jakiś guru w temacie?

Olin napisał(a):Co do tego drugiego pytania to faktycznie odpowiedź z tym dzieckiem do lat 12 jest podchwytliwa.

Jak praktycznie każdy egzamin związany z prawem jazdy, szkoleniem, egzaminowaniem.
One nie sprawdzają wiedzy - są konstruowane tak, że znając dokładnie wszystkie artykuły z tematu (w tym przypadku zdaje się dwa) egzaminowany ma problem z odpowiedzią na pytanie.
Ba, on nawet nie musi ich znać. Może wziąć kodeks do reki, przeczytać cały i dalej będzie się zastanawiał co poeta miał na myśli.
...
bruno666

Postprzez Olin » sobota 04 kwietnia 2009, 11:09

Słusznie prawisz bruno co do specyfiki tych pytań.
Jeżeli jednak ośrodek działa zgodnie z prawem to zezwolenie na posługiwanie się tymczasowym dowodem osobistym należny traktować jako normę. Wydaje mi się, że mozna by sie poslużyc w tym wypadku wykładnia językową. Jeżeli ma to być dowód osobisty to nie jest istotne czy jest to dowód tymczasowy czy "stały".
Olin

Postprzez XPepeX » sobota 04 kwietnia 2009, 15:00

1. Czy zbliżając się do przejazdu kolejowego w czasie dużej mgły kierowca powinien:
a) wyłączyć silnik i nasłuchiwać czy nie zbliża się pociąg,
b) zadzwonić do PKP w celu upewnienia czy nie nadjedzie pociąg,
c) poprosić o pomoc pasażera,

2. Psa można przewozić jeśli:
a) nie zasłania widoczności,
b) nie może się przemieszczać,
c) jego ruchy są ograniczone.
XPepeX

Postprzez KUBA_1 » sobota 04 kwietnia 2009, 16:31

Wg. mnie
1. A, C

2. A, B
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez Olin » sobota 04 kwietnia 2009, 18:14

Jeżeli chodzi o pierwsze pytanie, prawidłowe są odpowiedzi a/, b i c/. Zgodnie bowiem z art. 28 ust. 1 Ustawy, kierujący pojazdem powinien "przedsięwziąć odpowiednie środki ostrożności", a więc jeżeli w wyniku prowadzonego przez niego nasłuchu a nawet pomocy osoby trzeciej nadal nie jest pewny czy może przejechać przejazd, powinien porozumieć się z odpowiednim pracownikiem kolei.

Pytanie drugie to chyba żart. Osobiście nie spotkałem się z aż taką bzdurą chociaż miałem kontakt z wieloma pytaniami dla kandydatów na egzaminatorów. Jeżeli miałbym jednak to pytanie potraktować poważnie to zaznaczyłbym jedynie odpowiedz a/ jako prawidłową. Psa przecież nie można traktować jako osoby przewożonej w pojeździe ani tez przewożonego ładunku.
Olin

Postprzez kopan » sobota 04 kwietnia 2009, 22:06

Przejazd kolejowy i mgła.

W pytaniu jest słowo powinien co zgodnie z interpretacją prawniczą znaczy nie mniej nie więcej a tyle że musi to zrobić.

Wobec powyższego stwierdzenia wszystkie odpowiedzi są błędne, bo jak sam cytujesz:
Zgodnie bowiem z art. 28 ust. 1 Ustawy, kierujący pojazdem powinien "przedsięwziąć odpowiednie środki ostrożności”

Ustawodawca nie mówi że tym odpowiednim środkiem ostrożności jest to i tamto i tamto.
Więc biorąc pod uwagę znaczenie użytego w pytaniu słowa powinien.
Należy stwierdzić że:
Wszystkie proponowane odpowiedzi są złe.

Bo co robić jest w gestii kierującego który znalazł się w takich warunkach.
Jeśli wystarczy mu że otworzy szyby by nadsłuchiwać odgłosów pociągu to są to odpowiednie środki dla słyszącego w "cichym pojeździe" ale nieodpowiednie dla głuchego. :wink:
kopan

dowód tymczasowy

Postprzez oskbelfer » czwartek 09 kwietnia 2009, 15:52

a jaki dokument ma przedstawić Polak mieszkający w Polsce który zdaje A1, ma 17 lat, nie posiada paszportu. Dowód osobisty jest od 18 lat, a paszport nie jest dokumentem koniecznym ponieważ nie zamierza opuszczać Naszej Ojczyzny. Pytanie jest takie - czy istnieją w polsce tymczasowe dowody osobiste ???
oskbelfer

Postprzez KUBA_1 » piątek 10 kwietnia 2009, 18:47

...Dowód osobisty jest od 18 lat, ...

Nieprawda, bo możesz go (tj prawdziwy dowód osobisty) wyrobić nawet dziecku, ale jego ważność jest wtedy na 5 lat.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez krzysiekS » niedziela 12 kwietnia 2009, 19:56

Na pierwsze pytanie odpowiedział bym A i C dlaczego nie B bo w 217 jest jasno napisane dowód osobisty a co to jest dowód tymczasowy nie ma ujęte dowód osobisty tymczasowy
A na drugie A i C bo logicznie myśląc nawet fotelik ochronny jest wyposażony w pasy ,a jeżeli jest jest przewożone w urządzeniu ochronnym to nie jest zwolniony z używania tych pasów
k.s
krzysiekS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów