Miganie światłami stopu - czy Was tez to denerwuje?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Miganie światłami stopu - czy Was tez to denerwuje?

Postprzez jasiek23 » poniedziałek 30 marca 2009, 21:12

Mowa o sytuacji kiedy kierowca przed wami spokojnie mogłby zwolnić zdejmując nogę z gazu i hamując silnikiem a co jakiś czas naciska hamulec zeby dostosować prędkosć do samochodu go poprzedzającego. Oczywiście mam tu na mysli przede wszystkim sytuacje kiedy jedziemy w sznurze samochodów ok 65 km\h np na czwartym biegu. Jak zauważyłem do tej pory większość ludzi nie widzi tu problemu bo widać sami tak jezdzą i wpieniają jadących za nimi. Szczególnie jest to irytujące nocą.
Przecież to sie samo narzuca ze kiedy nie jedziemy z jakas wielką prędkością w sznurze samochodów to zeby dostosowywać prędkość do auta poprzedzającego wystarczy sprawnie operować pedalem gazu i umiejętnie hamować silnikiem. Oczywiście caly czas mam na myśli jazdę z zachowywaniem bezpiecznej odleglośc tak zeby wogóle miec mozliwość hamowania silnikiem no bo wiadmomo ze kiedy bedzie nagla sytuacja to trzeba depnąć po hamulcu.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
jasiek23

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 30 marca 2009, 21:23

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Moje zdanie jest takie, że podoba mi się Twoje zdanie. Niemniej musisz wiedzieć, że niewielu kierowców wie, co to jest i że w ogóle jest coś takiego, jak hamowanie silnikiem.
cwaniakzpekaesu

Postprzez kev » poniedziałek 30 marca 2009, 21:33

Najlepsze jest to jak się jedzie za kimś tak jak czesto mi sie zdarza jak jadę za miasto( trasa 12km) i ten osobnik przed każdym zakrętem hamuje a ja ani razu nie wcisnę hamulca. To czasami zaczyna bawić a i tak nic sie z tym nie da zrobić bo nie zabronimy nikomu hamować :P Ehhh a najlepsi są Ci, którzy hamują jak mijają samochody z przeciwka. Mistrzostwo świata po prostu.
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez qad » poniedziałek 30 marca 2009, 21:37

kev napisał(a):(...) Ehhh a najlepsi są Ci, którzy hamują jak mijają samochody z przeciwka. Mistrzostwo świata po prostu.

LOL
Takiej akcji to jeszcze nie widzialem :)
Toć to co chwile sie kogos mija!
qad

Postprzez jasiek23 » poniedziałek 30 marca 2009, 21:43

Sytuacja z hamowaniem przed niezbyt ostrym zakrętem jest taka sama, ja tez często spotykam takich kierowców którzy hamują tymczasem jak spokojnie zwalniam silnikiem. Podejrzewam ze podstawą tu jest to czy ktos wytłumaczy nam ze silnikiem tez mozna hamowac. W moim przypadku nawet nikt nie musial mi mówic a poprostu widzialem jak jezdzi mój tata.

Jest duży plus hamowania silnikiem - kierowca za nami ma o nas lepsze zdanie, uwaza nas na umiejętnych kierowców i jezdzie mu się za nami pewniej i bezpieczniej.
jasiek23

Postprzez qad » poniedziałek 30 marca 2009, 21:48

jasiek23 napisał(a):Jest duży plus hamowania silnikiem - kierowca za nami ma o nas lepsze zdanie, uwaza nas na umiejętnych kierowców i jezdzie mu się za nami pewniej i bezpieczniej.

A co mnie obchodzi co mysli o mnie ktos za mna jadacy?
qad

Postprzez cman » poniedziałek 30 marca 2009, 22:11

No Ciebie może nic...
cman

Postprzez qwer0 » poniedziałek 30 marca 2009, 22:13

Ehhh a najlepsi są Ci, którzy hamują jak mijają samochody z przeciwka. Mistrzostwo świata po prostu.

haha, nom, czesto widze tez takich co jadaz, czesciej zerkaja w lusterka niz na szybe przed soba i hamuja za kazdym razem gdy ktos ich wyprzedza, niezaleznie od sytuacji, po prostu zawsze!

Kiedys wspominalem na tym forum o osobach, ktore gdy stoja na swiatlach ZAWSZE 3maja noge na hamulcu. Nie wazne, ze samochod stoi i za nic nie chce sie ruszyc. Szczegolnie jezdzac wieczorem czy noca jest to uciazliwe - to byly tylko odpowiedzi, ze widocznie mam cos ze wzrokiem nie tak i czy aby na pewno powinienem miec prawko :P
Ale jak widac skoro teraz nie ma takich odpowiedzi to chyba troszki ludzi wraz z nabraniem doswiadczenia zmienili zdanie ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez qad » poniedziałek 30 marca 2009, 22:24

cman napisał(a):No Ciebie może nic...

Rozumiem ze dla Ciebie ważne jest aby wszyscy w promieniu 30km kochali Cie bezwarunkową miłością.
qad

Postprzez kev » poniedziałek 30 marca 2009, 22:31

qad napisał(a):
cman napisał(a):No Ciebie może nic...

Rozumiem ze dla Ciebie ważne jest aby wszyscy w promieniu 30km kochali Cie bezwarunkową miłością.

cman chyba jest hetero...

Osobiście lepiej mi się jedzie za kimś kto pewnie się zachowuje i nie robi dziwnych rzeczy takich jak wspomniane hamowanie co chwilę gdy nie ma takiej potrzeby. Po prostu jestem spokojniejszy, że nie odwali czegoś np nie depnie na hamulec i odbije gdzieś bo akurat szukał tego miejsca :evil:
Obrazek
kev

Postprzez jasiek23 » poniedziałek 30 marca 2009, 23:03

No wlasnie o to mi chodzilo pisząc ten kawalek o tym ze jadący za nami uwazają nas za umiejętnych kierowców. Ogólnie tez mnie nie obchodzi co inni o mnie myślą, ale na drodze należy dawać do zrozumienia ze nie mamy prawka za masło i ze można za nami jechać spokojnie i płynnie.
jasiek23

Postprzez okomara » wtorek 31 marca 2009, 00:03

W zasadzie to hamowanie tradycyjne jest bardziej bezpieczne dla jadących za nami niż hamowanie silnikiem. W końcu ten za nami widzi wtedy zapalone czerwone światła stopu gdy hamujemy i automatycznie dostaje informacje, że i on powinien przyhamować.
A tak, gdy hamujemy jedynie silnikiem, może ktoś w nas dupnąć.

Skręcać tez można bez kierunkowskazów...
okomara

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 31 marca 2009, 00:57

Okomara, jest coś w tym co mówisz...

Skręcać tez można bez kierunkowskazów...

Ale ta teza dosyć odważna jest...Możesz ... rozwinąć?
cwaniakzpekaesu

Postprzez kev » wtorek 31 marca 2009, 08:08

Pewnie chodziło mu o skręcanie np na skrzyżowaniu gdzie jedziesz pasem, który pozwala tylko skręcać w lewo lub w prawo (sygnalizator S-3) i wtedy duzo osób olewa kierunkowskaz.

Co do tego hamowania silnikiem to okomara ma troche racji bo jak ktoś przed nami hamuje silnikiem to my juz nie mamy tyle czasu zeby to zrobić bo nie świecą mu się swiatła stopu i automatycznie my musimy juz normalnie przyhamować. Zawsze są dwie strony medalu.
Obrazek
kev

Postprzez lupus » wtorek 31 marca 2009, 09:16

Ale hamowanie silnikiem nie jest tak silne jak hamulcem roboczym więc nie powinno to nikogo zaskoczyć. Jak ktoś jedzie komuś na zderzaku to nie dziwne że musi co chwilę przekładać nogę z gazu na hamulec. A wystarczy sobie zostawić nieco większy dystans i noga spokojnie operuje na pedale gazu.
lupus

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze