jazda obok innego uczestnika ruchu.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

jazda obok innego uczestnika ruchu.

Postprzez rocko19 » wtorek 24 marca 2009, 18:33

3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:

1.jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;
2.jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;
3.czepiania się pojazdów.

Jadąc jezdnią o 2 lub 3 pasach ruchu w jedną stronę kierujący skuterem bądz rowerem poruszając się pasem środkowym jedzie obok innego uczestnika ruchu drogowego np samochodu.Taki osobnik niewie że jest to zabrionione,on powinien poruszać się prawym pasem aby nie jechać obok innego uczestnika ruchu.Pewnie wszyscy są myśli że przepis ten ma na celu wyeliminowanie jazdy obok siebie rowerów czy skuterów.Ale gdyby artykuł 33.3 brzmiał: Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się jazdy po jezdni obok innego rowerzysty lub motorowerzysty wtedy i wątpliwości by żadnych niebyło.A uczestnik ruchu to także pieszy..I co niejest to waszym zdaniem bublowato napisane?

Ps jeżeli taki temat się pojawił to sorr
rocko19

Postprzez Amos » wtorek 24 marca 2009, 18:48

To jest w ogóle wielki bubel.
Nawet gdy jadę prawym pasem, to jadę obok tych, co są na środkowym lub na lewym. Gdyby stosować ten zapis, to w ogóle rowerzyści nie mogliby jeździć jezdniami...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez scorpio44 » środa 25 marca 2009, 14:40

To coś podobnie, jak z "bublowatością" definicji wyprzedzania, na co niedawno zwrócił uwagę Cman. W jej świetle, jak się głębiej zastanowić, pojazd, który jest wyprzedzany, jest jednocześnie wyprzedzającym. :D

rocko19 napisał(a):Ps jeżeli taki temat się pojawił to sorr

Akurat wyjątkowo chyba nie było, ale może zacząłbyś w końcu najpierw samemu to sprawdzać?
scorpio44

Postprzez rocko19 » środa 25 marca 2009, 19:09

Scorpion sprawdzałem i nie znalazłem(może przeoczyłem wiec napisałem)Pozdrawiam.
rocko19

Powrót do Sytuacje na drodze