Czy aby przystapic do jazdy trzeba odbyc (zdac?) teorie?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Czy aby przystapic do jazdy trzeba odbyc (zdac?) teorie?

Postprzez Ar » niedziela 13 czerwca 2004, 18:26

Witam,
jak wyglada w mysl nowych zasad sprawa z kursem teoretycznym i praktycznym:

:arrow: Czy aby przystapic do nauki jazdy (praktycznej) najpierw trzeba w calosci odbyc czesc teoretyczna (wyklady) :?:
:arrow: Jesli tak - to czy przed czescia praktyczna trzeba zaliczyc testy wewnetrzne z teorii :?:
:arrow: Czy jest tak w kazdym OSK :?:

Z gory dzieki za odpowiedz!
Ar

Postprzez ella » niedziela 13 czerwca 2004, 21:14

W zasadzie wygląda to tak. Po skończonej części teoretycznej masz egzamin wewnętrzny z teorii i dopiero po tym zaczynasz jazdy. Ale w praktyce wyglada to róznie. Wszystko zależy od OSK.
ella
Moderator

Postprzez Snuj ze Szczecina » niedziela 13 czerwca 2004, 23:57

W zdecydowanej większości OSK jest tak jak pisze Ella, jednak są przypadki że jest inaczej - co wg.mnie nie jest dobrym rozwiązaniem.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 14 czerwca 2004, 12:31

Snuj ze Szczecina napisał(a):W zdecydowanej większości OSK jest tak jak pisze Ella, jednak są przypadki że jest inaczej - co wg.mnie nie jest dobrym rozwiązaniem.

A dla mnie jest to bardzo dobre rozwiazanie, teraz jeszcze jest 30H ( :shock: ) u mnie teoria powtorzyla sie 2 razy ta sama teoria w ciagu tych obiowiazkowych (stara zasada) a co dopierok byloby na 30 godzinach.
Przeciez przepisy sie nie zmienily tak drastycznie. Kursant zaliczylby podstawowe znajomosci i moglby juz jezdzic i uczyc sie przepisow w praktyce (od tego ma instruktora), mi instruktor mowil kto ma pierwszenstwo, chociaz ja wiedzialem co nieco, ale mowil mi bo niewiedzial jaka wiedza dysponuje. Takze jeszcze pol biedy jak wyklady sie sa codzinnie np. po 4 godziny. To wtedy teoria szybko "zleci" i bedzie mozna w miare szybko rozpoczac kurs. A jak ktos ma teorie 1 czy 2 razy w tygodniu? bedzie czekal "miesiacami" na jazde. Ja mysle, ze bede spal na teoriach na C, chociaz tyle dobrze, ze sa wlasnie codzinnie po 4 godziny i trwaja od pn-czw
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Snuj ze Szczecina » wtorek 15 czerwca 2004, 23:17

Widzisz Sławek, swoją wypowiedzią próbowałem się "podczepić" pod pytania Autora Tematu, który zapewne prawo jazdy zdaje B, a ty odrazu i bez zastanowienia wszystko wrzuciłeś do jednego Worka i uogólniłeś.

Chyba należało by rozróżnić pewne sprawy....

"Warunkiem rozpoczęcia zajęć praktycznych (dla osób ubiegających się po raz pierwszy o prawo jazdy) jest zaliczenie sprawdzianu z zagadnień objętych programen kursu."

Sam uznasz że wydaje się logiczne ?

Osoba, która po raz pierwszy stara się o prawo jazdy, powinna i jest poniekąd zoobowiązana w pierwszej koleności uczestniczyć w zajęciach teoretycznych i zaliczyć Egzamin wewnętrzny z zakresu przepisów ruchu drogowego.Taką kolejność szkolenia kierowców stosują prawie wszystkie Ośrodki z bardzo prostych względów = Aby poprawnie poruszać się w ruchu drogowym i w miare sprawnie się uczyć radzenia sobie w ruchu drogowym, trzeba posiadać stosowną wiedze teoretyczną z przepisów ruchu drogowego.Na zajęciach praktycznych, instruktor NIE MA UCZYC kursanta przepisów, ponieważ on MA już je znać, ale kursant MA wykorzystywać posiadaną już wiedze teoretyczną - w praktyce, w ruchu drogowym.A jak ma sobie radzić, skoro on nie przyswoił sobie dostatecznie pewnych wiadomości.Dlatego właśnie, pierwsza kolejność to teoria, a póżniej wykorzystanie teorii w praktyce.Dzięki temu szkolenie idzie sprawniej i szybciej.Wpierw należy posiąść wiedze teoretyczną, aby następnie w miare sprawnie wykorzystać tą wiedze w praktyce.

Zupełnie inaczej wygląda sprawa, jeśli ktoś, kto już posiada Prawo jazdy, chce uzyskać uprawnienia na C bądż D.Wtedy taki kursant, nie ma potrzeby uczestnictwa w zajęciach teoretycznych.Ponieważ on już taką wiedze posiada, uczestniczył już w takich zajęciach i dla niego będzie to sprawa nudna.Wtedy, może (szybko) zaliczyć ten Egzamin i już jeżdzić.Prawo Prawem - nakazuje uczestnictwo w 20h, ale można się dogadać z wykładowcą i jakoś sprawe załatwić.Ale i tak czy siak, małe przypomnienie się przyda zawsze.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez ella » wtorek 15 czerwca 2004, 23:28

Nic dodać, nic ująć :wink: Tak to powinno wyglądać, ale wiemy, że często w praktyce wyglądało inaczej. A może teraz jak jest juz obowiązkowy egzamin wewnętrzny instruktorzy rozpoczynaja jazdy po skończonej teorii.
ella
Moderator

Postprzez Sławek_18 » środa 16 czerwca 2004, 09:20

i tu jest ten bol, bo nie wiedzialem, ze jest obowiazkowy egzamin wewnetrzny z teorii i praktyki.
Ja i tak zalicze 16 godzin nudnych wykladow bo wykladowca nie posci dalej :( Chociaz ciekawe byly filmy o wypadkach i jak ich unikac :]
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Ar » środa 16 czerwca 2004, 18:41

Dzieki za wyjasnienia :!:
Ar

Powrót do Szkolenie kierowców